Wat wil je weten over cashmere kleding

Inleiding

Houd je van wat luxere kleding, die ook nog lekker zit en lekker aanvoelt? Dan is cashmere kleding misschien wel wat voor jou. Cashmere is een wolsoort, maar je kan het eigenlijk absoluut niet vergelijken met schapenwol. Zo voelt kleding van cashmere veel zachter aan. Ook is de kleding soepeler waardoor het goed op je lichaam aansluit. Een ander voordeel van cashmere kleding is dat deze goed isoleert. Het houdt je lekker warm in de winter, terwijl de kleding in de zomer juist de warmte tegenhoudt. Cashmere kleding klinkt zo te horen fantastisch, maar er zijn ook wat nadelen te benoemen. Zo is cashmere kleding een stuk duurder dan kleren van bijvoorbeeld katoen of schapenwol. Ook heb je meer onderhoud aan je cashmere kleding. Het is geen kwestie van even in de wasmachine en droger gooien. Wat wil je allemaal weten over cashmere kleding?

Wat is cashmere kleding precies?

De Nederlandse vertaling van cashmere is kashmir. Maar in de modewereld wordt eigenlijk voornamelijk gesproken over cashmere. Cashmere wol is afkomstig van de kasjimier geit. Deze geit leeft in de Himalaya, het kan is dit gebergte extreem koud worden. Vandaar dat de kasjimier geit twee vachten heeft om zichzelf te beschermen. De onderste van deze twee vachten is de cashmere. Deze wol is heel zacht en vooral de wol van de onderbuik en keel levert goede kwaliteit op! De meeste cashmere wol komt uit China.

Voor goede kwaliteit cashmere kleding betaal je een hoop geld. Zo wordt er veel handwerk gebruikt om goede cashmere wol te scheiden van de mindere wol en cashmere wol is schaarser dan andere materialen. Omdat niet iedereen veel geld er voor over heeft, zijn er naar alternatieven gezocht. Zo zijn er nog maar weinig kledingstukken van honderd procent cashmere. Meestal zijn de kleren een combinatie van cashmere met gewone wol of cashmere met katoen. Dit draagt natuurlijk niet zo lekker als echte cashmere kleding, maar het zit nog altijd beter dan kleren van honderd procent wol of katoen. Ook is het beter betaalbaar.

Voordelen cashmere kleding

 • Cashmere kleding zit heerlijk omdat de stof lekker soepel is
 • Cashmere kleding voelt zachter aan dan bijvoorbeeld schapenwol
 • Wanneer je cashmere kleren draagt, dan ben je goed geïsoleerd

Nadelen cashmere kleding

 • Cashmere kleding is een stuk duurder dan kleding van andere materialen. Zo zijn prijzen tussen de 200 en 500 normaal voor honderd procent cashmere kleding.
 • Cashmere kleding heeft wat meer onderhoud nodig, zo moet je het bijvoorbeeld met de hand wassen.

Hoe was je je cashmere kleren?

Zoals hierboven al gezegd kan je je cashmere niet zomaar in de wasmachine en droger gooien. Je verpest hiermee de kleding, waardoor deze er niet meer mooi uit ziet of lekker draagt. Cashmere kleding moet je met liefde behandelen.

 • Was je cashmere kleding met de hand
 • Gebruik hier voor niet te warm water en zachte zeep
 • Laat je kledingstuk ongeveer vijf minuten in het water weken
 • Wanneer er echt vlekken in je cashmere kleren zitten, wrijf dan heel zachtjes. Wanneer de vlekken er niet uit willen, dan kan je beter naar een stomerij gaan.
 • Was je cashmere kleding met beleid. Ga dus niet hard wrijven of wringen
 • Spoel je kleding na het wassen goed na met koud water
 • Knijp het water er zachtjes uit, je kan cashmere kleding niet uitwringen!
 • De beste manier om je cashmere kleding te laten drogen is door deze op een handdoek neer te leggen en op die manier te laten drogen.

Conclusie

Wanneer je echt een fijn kledingstuk wilt, wat heerlijk zit en er ook nog eens mooi uit ziet, dan is cashmere kleding misschien wel wat voor jou. Cashmere kleding wordt vooral als een luxe product gezien, maar er zitten ook vele voordelen aan. Zo voelt het heerlijk zacht en soepel aan. Voor kleding van honderd procent cashmere betaal je een hoop geld, maar tegenwoordig zie je ook veel kleding waar een gedeelte cashmere wol in verwerkt is. Zo heeft de kleding toch nog de voordelen van cashmere kleding, maar betaal je wel een stuk minder. Wanneer je cashmere kleding koopt, lees dan wel altijd de wasvoorschriften na. Over het algemeen moet je cashmere kleren met de hand wassen!