Versace, een Italiaans familieconcern

Inleiding

Uitgesproken ontwerpen, duizelingwekkende prints en aparte combinaties. Dat is Versace, een toonaangevend Italiaans modehuis. Opgericht door Gianni Versace, een man van uitersten die bekend staat om zijn originaliteit en radicale insteek. Ondanks zijn tragische dood in 1997 blijft het merk Versace bestaan en behoort het nog altijd tot dé grote topmerken.

Gianni Versace

De eerste ontwerpen

Gianni Versace wordt geboren op 2 december 1946 in Reggio di Calabria, Italië. Hij groeit samen met zijn oudere broer Santo en jongere zus Donatella op bij zijn ouders. Zijn oudere zus Tina is op haar twaalfde overleden aan tetanus. Gianni’s moeder, Francesca, is kleermaakster. Als kind helpt Gianni zijn moeder bij haar werk en op 18-jarige leeftijd begint hij met ontwerpen. Zijn moeder leert hem de kneepjes van het vak. Later verkoopt zijn moeder in haar couturehuis ook Gianni’s ontwerpen. In 1972 krijgt Gianni de kans een collectie te ontwerpen voor Fiori Fiorentini in Lucca. Hiermee trekt hij de aandacht van Donatella Girombelli. Ze besluit om Gianni aan te nemen als ontwerper voor modehuis Genny and Callaghan. Vervolgens werkt Gianni op freelance-basis voor verschillende labels: De Parisi, Genny, Callaghan, Alma en Complice.

Eigen collectie

In 1978 ontwerpt Gianni voor het eerst een eigen collectie. Samen met zijn broer Santo opent hij een kledingzaak aan de Via della Spiga in Milaan waar ze ook andere modelabels verkopen. Modehuis Versace is geboren! Een jaar later ontwikkelt Gianni een herenmodelijn waarmee hij meteen een aantal bekende klanten trekt zoals Bruce Springsteen, Andy Warhol en Woody Allen. Datzelfde jaar krijgt zijn dameslijn met haar aparte jungleprints grote belangstelling.

Theaterstukken

Vanaf 1982 tekent Gianni naast zijn reguliere collecties ook voor toneel, ballet en andere voorstellingen. Nadat zijn ontwerpen voor het ballet ‘Josephlegende’ van Richard Strauss voor het Scala Theater in Milaan een groot succes zijn, mag hij ook ontwerpen voor o.a. het New York City Ballet en de San Francisco Opera.

Uitbreiding

In 1985 neemt Gianni het label 'Instante' over. Hiermee wil hij zich richten op een jonger en minder vermogend publiek. Vier jaar later lanceert Gianni de lijn 'Versus' die door zijn jongere zus Donatella is geproduceerd. In 1994 heeft Modehuis Versace wereldwijd veertig winkels. Het label laat zich steeds meer zien op New Yorkse designershows en houdt zich steeds meer bezig met promotie. Dit levert aanzienlijk hogere verkoopcijfers op.

Supermodellen

Dankzij Gianni Versace is het concept ‘supermodel’ ontstaan. Hij is de eerste couturier die modellen als Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington en Linda Evangelista ruim 30.000 dollar betaalt voor een show. In 1991 brengt hij deze vier topmodellen zelfs samen in zijn show; nog altijd een memorabel moment in de modegeschiedenis.

Tragische dood

Op 15 juli 1997 wordt Gianni Versace voor zijn huis aan Ocean Drive in Miami, Florida vermoord door seriemoordenaar Andrew Cunanan. Zijn dood schokt de modewereld. Gianni laat zijn partner Antonio D'Amico achter, met wie hij sinds 1982 een relatie had. Op de begrafenis verschijnen vele celebrities. Gianni Versace is begraven op zijn landgoed aan het Comomeer. In 2002 wordt hij geëerd met een tentoonstelling van zijn bekendste ontwerpen in het Victoria & Albert Museum in Londen.

De voortgang van het imperium

Na de dood van Gianni wordt het Versace-imperium voortgezet door zijn zus, Donatella. Zij zorgt voor de creatieve invulling en broer Santo regelt de zakelijke kant.

Ambitie

Donatella is 13 jaar jonger dan Gianni en krijgt het ontwerpvak al op jonge leeftijd van haar oudere broer mee. Ze is ook zijn grootste inspiratiebron. Op 11-jarige leeftijd verft ze haar haren al blond en draagt ze kleding die Gianni speciaal voor haar ontwerpt. Na haar studie Italiaanse literatuur vertrekt ze naar Milaan en deelt daar een appartement met Gianni. Ze heeft de ambitie om als PR-dame te beginnen in het bedrijf dat Gianni in 1978 met zijn broer Santo is gestart. Maar Gianni waardeert haar meer als criticus en als muse. Hij lanceert een parfum, genaamd Blonde, wat hij opdraagt aan zijn zus. Maar Donatella is ambitieus en begint met het ontwerpen van accessoires. Vervolgens geeft Gianni haar een eigen label: Versus.

Nog altijd succesvol

Na de dood van Gianni neemt Donatella zijn taken over. Een jaar later presenteert ze, in het Ritz in Parijs, de Versace voorjaarscollectie. Het is haar eerste coutureshow voor het Versace-concern. Het merk blijft succesvol. Vooral in Amerika, China en Rusland heeft Versace nog een grote afzetmarkt. In Europa vallen de verkoopresultaten tegen en verdwijnen er steeds meer winkels. Behalve kleding produceert het merk accessoires, parfums, make-up en servies. Sinds 1995 heeft Versace ook een Home Signature lijn, met meubels, verlichting, woonaccessoires en carpetten in de collectie.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden