Hoe houd je schoenen lang mooi

Inleiding

Schoenen. De een heeft er aan een paar genoeg, de ander raakt niet uitverzameld. 1 ding hebben we allemaal gemeen. We willen allemaal dat ze zo mooi mogelijk blijven. Maar in de praktijk blijkt dat nogal lastig. Toch zijn er mensen die zeer goed in staat zijn hun schoenen zo mooi mogelijk te houden. Hoe doen zij dat toch?

Hoe houd je schoen lang mooi

Vijanden

Om te begrijpen hoe je je schoenen zo lang mogelijk mooi kan houden, moet je de vijanden van een schoen kennen. Hoe beter je deze vijanden kent, hoe beter je je schoenen kan beschermen. En de schoen heeft nogal wat vijanden. 

De grootste vijand

De grootste vijand ben je zelf. Wanneer je deze vijand kan neutraliseren heb je de helft van het probleem opgelost. Deze vijand draagt namelijk de verantwoording over hoe en wanneer het schoeisel gedragen wordt. Wanneer de schoenen teveel worden blootgesteld aan stress situaties ontstaat er slijtage en vaak is dat het begin van het einde.

Wanneer een paar schoenen eenmaal ergens aan bloot zijn gesteld, is de kans groter dat de schoenen vaker hieraan worden blootgesteld. Daarom is het belangrijk dit gevaar al vroeg in de kiem te smoren.

Stel het moment van grote slijtage uit

Als schoenendrager is het belangrijk dit moment zo lang mogelijk uit te stellen. Door extreme stress situaties te voorkomen blijven de schoenen langer mooi en het respect van de eigenaar langer bestaan. De truc is dus vroegtijdig te anticiperen wanneer dit soort gevaren op de loer liggen. 

De risicos'

Veel mensen denken dat het netjes houden van schoenen te maken heeft met het voorkomen van wandelen in de bagger. Niemand zal dus zijn nette schoenen aandoen bij het wandelen in de bossen of het lopen over het strand. Toch draagt menigeen zijn nette schoenen in situaties waarin de schoenen het nog zwaarder hebben te voorduren.

Mensen massa's

Wie bijvoorbeeld nette schoenen draagt in het openbaar vervoer, vraagt om problemen. In mensen massa's staat er al gauw iemand op je schoenen, met onherstelbare schade ten gevolge. Ook feestjes en partijen laten hun sporen na op schoenen. Wanneer een schoen eenmaal een uitgaansgelegenheid heeft betreden, zal het het nooit meer in dezelfde staat verlaten.

Afstanden

Het grootste probleem is hier nog niet mee beschreven. Dat is het lopen zelf. Elke meter die een schoen aflegt zorgt voor een enorme kracht die op de schoen inwerkt. Als je je nette schoenen netjes wil houden moet je ze weinig meters laten afleggen. Zo simpel is het.

Uitdroging

Ook zonder dat je schoenen gebruikt, kan zorgen voor slijtage. Uitdroging is een belangrijk voorbeeld. Uitdroging van leer kan zorgen voor onherstelbare scheurtjes in het materiaal. Een minder bekend gevaar is ook verkleuring door de zon. Blootstelling aan de zon is funest voor behoud van kleur. In veruit de meeste inloopkasten zal je hier gelukkig geen last van hebben.

Voorkomen

De gevaren zijn bekend. Nu is het belangrijk het gevaar onder ogen te zien en problemen te voorkomen. 

Het belangrijkste probleem dat je onder ogen moet komen is jezelf. Wanneer je een afspraak maakt met je zelf over hoe lang je je schoenen goed wilt houden, is de grootste stap gezet. Hieruit volgen acties die ervoor zorgen dat je schoenen ook echt mooi kunnen blivjen.

Voorkomen slijtage is de beste oplossing voor het mooi houden van je nette dure schoenen. Dit betekent dat je ze niet moet gebruiken voor het afleggen van grote afstanden of gebruikt op plekken waar ze makkelijk stuk kunnen gaan (zoals in bewegende mensenmassa's).

Wat goed werkt is alternatief schoeisel te gebruiken die tegen een stootje kunnen en mogen. Het is niet ongebruikelijk om je goede schoenen in je locker op je werk te bewaren. Ook is het uitermate aan te raden 2 paar schoenen mee te nemen naar een feest. 1 avond op de dans- of kroegvloer is vaak direct het einde van het toch al korte leven van net schoeisel.

Goed onderhoud is de tweede remedie van het goed houden van je schoenen. Uitdroging van leer kan voor scheuren zorgen uit zichzelf of tijdens het lopen. Zorg er dus voor dat je je schoenen regelmatig behandeld. Leer verdient schoenenpoets of schoensmeer. Stoffenschoenen verdienen waterafstotende spray. Elke schoen kent zijn eigen behandelmethode. Informeer hiervoor bij de winkel waar je ze hebt gekocht.

Conclusie

Wie zijn schoenen lang goed wil houden moet de gevaren erkennen en de stress situaties voor schoenen vermijden. Ook moeten de schoenen om de zoveel tijd onderhouden worden van Vadertje tijd komt ook bij schoenen zo nu en dan om de hoek kijken. De volgende keer wanneer je mooie nieuwe schoenen van Michael by michael kors (o.a. verkrijgbaar op Winkelstraat.nl) aanhebt, bedenk dat goed wat je later op die dag gaat doen. Wie weet is het verstandig om extra schoenen mee te nemen.