Hoe strik ik een das

Inleiding

We kennen het allemaal wel, strak in pak met een das, het probleem is: hoe dient de das ook alweer gestrikt te worden? Er zijn meerdere soorten knopen die u kunt gebruiken, te weten:

 • de “four in a hand” knoop 
 • de Pratt (Shelby) knoop
 • de halve Windsor knoop
 • de (dubbele) Windsor knoop

Aan de hand van onderstaande handleiding zal ik u in 6 stappen uitleggen hoe u de, naar mijn mening, mooiste en meest chique knoop kunt leggen. Het gaat hierom de (dubbele) Windsor) Deze uitleg is voorzien van een figuur (zie figuur) om de uitleg te ondersteunen.

Stappen

 1. Hang de das om uw nek en zorg ervoor dat de brede kant rechts hangt en de smalle kant links. Zorg er tevens voor dat de smalle kant maximaal 1/3 qua lengte is ten opzichte van de brede kant. Sla de brede kant over de smalle kant heen.
 2. Haal de zojuist omgeslagen brede kant van achteren voorlangs en trek deze strak aan als u een uiteindelijk kleine Windsor knoop wilt en iets losser als u een grotere Windsor knoop wenst.
 3. Sla het brede deel nu linksom de zojuist gemaakte lus en breng deze nu van voren achterlangs.
 4. Trek de lus aan en sla hem wederom linksom de tot op heden gemaakte knoop
 5. Haal het lange brede gedeelte nu van achterom voorlangs.
 6. Begeleid nu de brede kant van de das, nu hij reeds weer aan de voorkant zit, door de laasts gemaakte lus en trek deze goed aan.

Tips

 • Zorg dat u geen zogeheten “pisgoot” heeft, maar laat de knoop bol staan. Een pisgoot is een gootje net onder de knoop.
 • Zorg dat de punt van de das uiteindelijk uitkomt tot op riemhoogte als u rechtop staat. Een te korte das zal vaak gerefereerd worden aan een “buschauffeur” das.

==

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden