Waarom we een hekel aan onze schoonmoeder hebben

Inleiding

Wanneer je een relatie krijgt, dan krijg je je schoonfamilie er gratis bij. Misschien heb je geluk en kan je het hartstikke goed met je schoonfamilie vinden. Het voelt misschien wel aan als je tweede familie. Echter bij een groot deel van de mensen is dit niet het geval. Nou moet erbij gezegd worden dat vrouwen vaker problemen hebben met hun schoonfamilie, dan mannen. Het familielid met wie vrouwen het meeste problemen hebben is negen van de tien keer hun schoonmoeder. Je schoonmoeder is de moeder van je vriend of man. Maar waarom hebben we eigenlijk zo'n hekel aan onze schoonmoeder?

Waarom hebben we een hekel aan onze schoonmoeder

Jaloezie

Veel vrouwen zijn onbewust jaloers op hun schoonmoeder. Voor veel mannen is hun moeder de belangrijkste vrouw in hun leven. Zij is degene die alles weet over haar zoon. De schoonmoeder kent hem het beste van iedereen en was bij veel belangrijke gebeurtenissen in het leven van haar zoon. Wanneer je een relatie krijgt, heb je een soort van achterstand op je schoonmoeder. Het voelt als een soort concurrentie strijd over wie er nou op nummer één bij de zoon/man staat. Daar komt bij dat veel mannen hoe oud ze ook zijn nog steeds goed naar hun moeder luisteren. Het advies dat de schoonmoeder geeft is vaak belangrijker dan het advies dat zijn eigen vriendin of vrouw geeft. Ook willen de meeste mannen geen slecht woord over hun moeder horen.

Bedreiging

Het zijn niet alleen de schoondochters die problemen hebben met hun schoonmoeder, ook de schoonmoeder zelf kan er wat van. Veel schoonmoeders blijven hun zoon als het lieve, kleine ventje van vroeger zien. Ze willen voor hem blijven zorgen. Wanneer er opeens een andere vrouw in zijn leven komt, kan dat aan voelen als een bedreiging. Opeens moet de schoonmoeder hem delen met een andere vrouw. Sommige schoonmoeders zijn bang dat ze hun zoon kwijt raken aan zijn nieuwe liefde. Door een relatie kunnen mensen veranderen en de schoonmoeder is het daar niet altijd mee eens.

Niet goed genoeg

Schoonmoeders willen het beste voor hun zoon. Bij vaders is het algemeen bekend dat ze het beste voor hun dochter willen, maar die leggen zich er makkelijker bij neer als hun dochter gelukkig is met iemand. Bij schoonmoeders ligt dit ingewikkelder. Mannen onderling praten het met een biertje er bij uit, terwijl schoonmoeders vaak schijnheilig blijven. Ze ontkennen dat ze hun schoondochter eigenlijk niet goed genoeg vinden, maar proberen ondertussen wel hun zoon op andere gedachten te brengen. De schoonmoeder heeft een idee in haar hoofd hoe de ideale vrouw zou moeten zijn voor haar zoon. Wanneer zijn vriendin of vrouw niet aan haar verwachtingen voldoet of er andere ideeen op na houdt, is ze vaak niet goed genoeg voor de zoon.

Bemoeizucht

Wie kent het niet? Al die goedbedoelde adviezen van je schoonmoeder waar je totaal niet op zit te wachten. Je wordt al als bedreiging gezien en je bent ook niet goed genoeg voor hem, en nou vind de schoonmoeder het ook nog nodig om zich met alles te bemoeien. Wanneer een relatie in zijn beginfase zit valt de bemoeizucht nog wel mee. De schoonmoeder gaat zich bemoeien met dingen op het moment dat er bijvoorbeeld getrouwd gaat worden of als je gaat samenwonen. Ze kan met allerlei adviezen komen met hoe zij vind dat het het beste is. Naar de schoondochters ideeen wordt eigenlijk niet geluisterd omdat de schoonmoeder het daar toch niet mee eens is. Wanneer er kinderen worden geboren is de bemoeizucht van de schoonmoeder op zijn ergst. Omdat ze zelf al volwassen kinderen heeft, denkt zij het beste te weten hoe je met kinderen omgaat en hoe je ze opvoedt. Als schoondochter kan je daar erg moe van worden.

Wat doet de zoon er aan?

Veel zonen doen niks aan hun lastige moeder. Zij zien het probleem niet echt. De meeste mannen vinden dat hun moeder het goed bedoelt en dat die strijd onderling een vrouwending is. Mannen zijn veel makkelijker, die drinken een biertje samen en kijken voetbal en het is weer goed. Vrouwen hebben tenslotte altijd wel wat te zeuren en hij wilt er het liefst zo min mogelijk tussen zitten.

Wat kun je zelf doen?

Loopt het nogal stroef met je schoonmoeder? Bekijk dan eerst wat je hier zelf aan kunt doen. Het is makkelijk om te zeggen dat je schoonmoeder alles verkeerd doet, maar wellicht zou je jezelf ook anders kunnen opstellen. Geef je schoonmoeder een echte kans en ga niet gelijk de strijd aan. Vaak is het een kwestie van wennen en onthoud dat de meeste mannen hun moeder nooit zullen laten vallen!

Reacties (2)

Reageer
Demi reageerde 8 jaar geleden
25 Sep 19:39
Oh my god en ik dacht dat ik al een erge schoonmoeder had. Ik ben nu 18 en toen ik 16 was kreeg ik een relatie met mijn huidige vriend. We zijn dol op elkaar en we kunnen niet meer zonder elkaar ( klinkt cliché, maar toch ). In t begin had ik geen problemen met mijn schoonmoeder, maar de laatste tijd erger ik me dood aan haar. Ik wil graag met mijn vriend op vakantie gaan en iedere keer als ik t aan mijn vriend voorstel, reageert hij enthousiast en lijkt het erg leuk. Maar een paar minuten later krijg ik ineens een bericht dat we t beter niet kunnen doen, omdat t zogenaamd te duur was ( wij kregen een vakantie nota bene cadeau van mijn moeder en we hoefden alleen t eten en uitstapjes te betalen ). Ik wist meteen al dat mijn schoonmoeder hierachter zat, omdat ze de laatste tijd met mij zit te bemoeien over geldzaken. Ik ben nog student en moet t doen met mijn studiefinanciering. Iedere keer als ik iets nieuws heb, zegt ze in een keer '' goh, alwéér iets gekocht, ik vind dat je niet zoveel geld aan kleren moet besteden, ik wil dat je gaat sparen voor een rijbewijs.

Nu had ik een actie gezien bij de kruidvat dat je voor 10 euro in een hotel kon overnachten in een 3/4 sterren hotel. Dat leek me zo leuk om te doen en stelde het voor aan mijn vriend. Precies hetzelfde verhaal : eerst leuk en positief reageren, maar later in een keer nee veel te duur, omdat zijn moeder zei dat t te duur was.

Ik word hier zoooooo moe van en ik wil mijzelf niet opwinden en wil rustig blijven, maar ze drijft mij tot waanzin.
Lily reageerde 8 jaar geleden
13 May 10:54
Mijn schoonmoeder is heel erg moeilijk. Vanaf mijn 18e wilde ze dat ik een kind zou baren 'voor haar', heeft een knuffeltje gegeven 'alvast' voor de baby, en nu ik 2-3 jaar ouder ben, ben ik er nog steeds niet aan toe. Ze heeft ondertussen ook mijn tassen doorzocht, in een beschoten bui, de gebruikte condooms uit het prullenbakje gevist en over de vloer gestrooid, om duidelijk te maken dat zij wel doorhad dat er 'ge-sext' werd, en heeft mijn anticonceptiepil uit mijn tas gehaald, en na een enorm drama van mij (Omygod waar is mijn pil), stiekem weer teruggelegd, 2 meter van de originele plaats af.
Ik ben er inmiddels aan gewend dat mijn lingerie er iedere keer uit ligt, schoonmoeder aan de deur mee luistert met de 'bezigheden' in bed, etc.
Maar dat ze al zíjn brieven van exen heeft gesorteerd, en daarbij dus ook míjn brieven heeft doorgelezen...en in een mapje gedaan heeft "om hem te helpen" daar trek ik de grens. En ze weet heel goed dat ik het niet accepteer, maar omdat ze zoveel drinkt, herinnert ze zich er niets meer van later.