De risicos van speelgoed

Speelgoed is belangrijk voor kinderen. Het is de remedie tegen 1 van de grootste angsten die een kind kan hebben: verveling. Ook kan het voor educatieve doeleinden gebruikt worden. Een win-win situatie. Let wel, er kleven ook risico's aan speelgoed. 

Het nut van speelgoed

Verveling

Niets is erger voor een kind dan verveling. Met een brein dat vol in ontwikkeling is en volop geprikkeld wilt worden is verveling iets dat je als ouder wilt voorkomen. Kinderen die zich vervelen zijn over het algemeen ook `vervelend`. De 2 woorden lijken niet voor niets op elkaar. Wanneer je als ouder je kind voldoende uitdaagt voorkom je verveling en zorg je voor een prettige sfeer waar alle partijen van profiteren. Hoe beter je weet wat de interesses zijn van je kind, hoe makkelijker je ze kan meenemen op visite.

Educatie

Naast vermaak kan speelgoed ook aangewend worden voor educatie. Educatie wordt meestal gezien als geestelijke ontwikkeling. Toch is ook fysieke ontwikkeling een vorm van educatie: educatie van het lichaam. Wie op jonge leeftijd speelt met een bal, heeft op latere leeftijd een beter reactievermogen en een betere motoriek. Wie op jonge leeftijd een beter balans ontwikkelt, heeft een beter evenwicht op latere leeftijd. En wie op jonge leeftijd zijn geest voldoende uitdaagt, maakt zijn school makkelijker af waardoor hij of zij meer kansen maakt op de arbeidsmarkt.

Het zijn open deuren, maar hoe meer je investeert in de ontwikkeling van je kind, hoe groter de vruchten zullen zijn op lange termijn. Wie een kind verwaarloost, zal de gevolgen daar later van ondervinden.

Risicos

Er zijn ontelbaar veel soorten speelgoed. Speelgoed voor binnen en buiten Lobbes.nl. Speelgoed voor kleine kinderen en oudere kinderen. Elke type speelgoed heeft weer zijn eigen risico's.

Verwondingen

De kans op verwondingen is vergelijkbaar met dat van een ongeluk. Het zit in een klein hoekje. Als speelgoedfabricant kan je je niet overal tegen wapenen. De grootste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Zo kan er met elk speelgoed verwondingen ontstaan.

Wanneer er gespeeld wordt kan er bijvoorbeeld niet goed worden opgelet op gevaar van buitenaf. Dit maakt bewegen met een smartphone zo gevaarlijk.

Voor kleine kinderen geldt dat kleine stukjes speelgoed gevaarlijk kan zijn. In de orale fase wordt alles binnen handbereik in de mond gestopt. In dat geval is spelen met duplo en playmobiel een stuk veiliger dan met lego. 

Ander gevaar ligt in de snelheid van het speelgoed. Wie een bal met grote snelheid tegen zijn gezicht krijgt kan in het ziekenhuis belanden. Maar ook langzame ballen kunnen kinderen verwonden. Balcontact met een hockeybal kan leiden tot een blauw oog of een botbreuk. Hetzelfde geldt voor skelters waar iemand onderuit mee wordt gereden. Of drones of vliegtuigjes die per ongeluk op iemand terecht komen. Elk speelgoed heeft zijn eigen gevaar. Iets wat je op voorhand kan beredeneren en waarvoor je je kind kan waarschuwen.

Verslaving

Wanneer speelgoed teveel aansluit bij de interesses van het kind, kan het spelen overgaan in een verslaving. Computerspellen zijn hierbij een risicovolle categorie. Deze worden voornamelijk gemaakt met verslaving als belangrijk criterium. Hoe meer gamers verslaafd raken, hoe hoger de waardering en de inkomsten voor de spelletjes maker. 

Sommig speelgoed kent een verslaving voor een korte termijn. Rages zoals bijvoorbeeld de flippo of de pokomon games, waren tijdelijk verslavend. Op een gegeven moment valt de interesse weg en speelt het kind (en niemand) er meer mee.

Dit geldt echter niet voor games zoals World of Warcraft (WoW). Deze game staat bekend als 1 van de meest verslavende games die er bestaan. Het zijn games die alle factoren van de verslaving ingebakken heeft. Er zijn verhalen bekend van gamers die het spel 3 dagen spelen zonder slaap. Dat geen slaap niet goed is voor een mens is algemeen bekend. Je doet er dus goed aan je even in te lezen voordat je dit je kind kado doet voor zijn of haar verjaardag. 

Privacy

Een ander risico dat steeds meer bekendheid krijgt is de opkomst van smart toys. Deze speelgoed is verbonden met het internet en kan informatie doorspelen. Zo zijn er speelgoedrobots die informatie doorspelen zonder dat jij daar van de op de hoogte bent. Informatie zoals geluiden, GPS informatie of andere gevoelige informatie die op het eerste oog onschuldig lijken. Toch kan de impact enorm zijn. Stel je een situatie voor waarbij verzekeraars toegang hebben tot meerdere soorten speelgoed in je huis. Of hackers. Informatie over jouw priveleven. Met smart toys kan deze zo maar op straat terecht komen. Iets om in het achterhoofd te houden.