Overgewicht bij kinderen voorkomen en behandelen

Kinderen met overgewicht

Helaas komt overgewicht bij kinderen de laatste tijd steeds vaker voor. Soms hebben kinderen een erfelijke aanleg om overgewicht te ontwikkelen, maar meestal is overgewicht bij kinderen het gevolg van een ongezonde leefstijl. Te veel snoepen en te weinig sporten leidt dikwijls tot overgewicht bij kinderen. Gelukkig kunnen kleine wijzigingen aan de leefstijl van uw kind al leiden tot gewichtsverlies bij uw kind.

Gewicht stabiliseren

Indien uw kind overgewicht heeft, is het van groot belang dat het gewicht van het kind stabiliseert. Voor kinderen is het gelukkig gemakkelijker om af te vallen, omdat hun lichaam nog volop in de groei is. Naarmate het kind groeit, zal het gewicht steeds meer in overeenstemming komen met de lengte van het kind. Maar het is echter wel belangrijk om maatregelen te treffen zodat uw kind van zijn of haar overgewicht af komt. Hiervoor is het van belang om slechte gewoonten te vervangen door gezonde alternatieven. Door kleine verschillen toe te passen in het eetpatroon van uw kind, kunt u al grote resultaten bereiken.

Drie hoofdmaaltijden

Voor uw kind is regelmaat erg belangrijk. Zorg daarom dat uw kind drie hoofdmaaltijden op een vast tijdstip nuttigt. Hierbij is het belangrijk dat deze maaltijden wel gezond zijn en het is aan u om hier voor te zorgen. Daarnaast dient het kind niet te veel tussendoortjes te eten. Een stuk of drie gezonde tussendoortjes per dag is meer dan voldoende. Af en toe een snoepje of iets anders tussendoor kan uiteraard geen kwaad, maar leer uw kind goed wat de gevolgen voor de gezondheid van te veel tussendoortjes zijn.

Meer tips om uw kind gezond(er) te laten eten

 • Verplicht uw kind nooit om het bord leeg te moeten eten. Het is voor kinderen belangrijk om te leren luisteren naar hun lichaam. Het heeft een averechts resultaat als u uw kind leert om te veel te eten.
 • Laat kinderen niet standaard naar de colafles grijpen als ze dorst hebben, maar zorg dat ze voornamelijk water, thee, halfvolle melk en gezonde vruchtensappen binnen krijgen.
 • Zorg voor gezonde tussendoortjes zoals appels en worteltjes.
 • Wil uw kind graag een ijsje? Kies dan voor een waterijsje dat weinig calorieën bevat.
 • Houdt uw kind van kauwgom? Geef uw kind dan suikervrije kauwgom. Dit is beter voor het gewicht én de tanden van uw kind.
 • Zorg ervoor dat uw kind niet het gevoel heeft op dieet o.i.d. te zijn. Geef uw kind daarom met name tussendoortjes die uw kind lekker vindt. Dit kan ook bijv. een gezonde fruityoghurt zijn.
 • Als u wilt dat uw kind afvalt, zult u gezond moeten koken. Gebruik magere vleessoorten, weinig olie en zorg altijd voor voldoende groenten bij de maaltijd. Pas ook op met het gebruik van vette vleessauzen!
 • Gebruik eten nooit als beloning! Het is belangrijk dat u uw kind de juiste redenen leert waarom mensen eten.

Beweging

Het is voor kinderen erg belangrijk om voldoende beweging te krijgen zodat hun lichaam zich optimaal kan ontwikkelen en zodat ze overgewicht effectief kunnen bestrijden. U kunt uw kind op meerdere manieren meer laten bewegen:

 • Breng uw kind niet met de auto naar school, maar laat uw kind lopen of fietsen.
 • Laat uw kind een leuke sport uitkiezen. U kunt uw kind een proefles laten nemen zodat uw kind er achter komt of de gekozen sport werkelijk zo leuk is.
 • Heeft uw kind geen zin om te sporten? Dwing uw kind dan niet! Het werkt beter om bijvoorbeeld vaak een wandeling samen met uw kind te maken.
 • Laat uw kind buiten spelen met zijn of haar vriendjes in plaats van binnen.

Conclusie

Er hoeven slechts kleine wijzigingen in de leefstijl van uw kind te worden toegepast zodat uw kind van zijn overgewicht af komt. Als ouder heeft u hier veel invloed op, dus maak hier zeker gebruik van. Heeft u bovenstaande tips toegepast in de leefstijl van uw kind en blijft uw kind kampen met zijn overgewicht? Bezoek dan een huisarts of diëtist.

Bron