Hoeveel zakgeld geeft u

Hoeveel zakgeld geeft u uw zoon of dochter in 2020 en 2021?

Hoeveel_zakgeld_geeft_u-IntroPlaatje.jpg

Hoeveel zakgeld moet ik mijn kinderen geven, is een veel gestelde vraag. Mijn ouders vonden dat lastig, ikzelf vind het ook lastig. Een kind wil immers soms meer hebben dan op jonge leeftijd goed voor hem is en ouders willen ook weer niet dat hun kind tekort komt. Maar inmiddels is er een goed werkbare oplossing voor handen door de richtlijn voor zakgeld van het Nibud. Het is altijd beter uw kind te leren dat geld niet gratis is. Leer uw kind dat hij wat moet doen om aan geld te komen en leer het hoe om te gaan met geld en zakgeld. Leer het vooral ook sparen voor een doel, zoals een fiets, speelgoed of wat anders. NIBC Direct bijvoorbeeld heeft een goede spaarrekening speciaal voor kinderen ontworpen. Zo leert u uw zoon of dochter omgaan met zakgeld en ook te sparen voor later.

Leer kind met geld om te gaan en om te sparen

Zakgeld voor kind is een goed instrument. Het kind leert zo al een beetje om te gaan met geld. En dat kun je tegenwoordig niet snel genoeg leren. Zo leren ze om te sparen en leren dat als er geen geld meer is, de beurs echt leeg is. Maar dan moet u wel meewerken, in die zin dat u uw kind niet steeds weer een beetje geld toestopt, wanneer het wat te kort komt. Zo zal het later immers ook niet gaan. Uw kind moet leren wat de waarde van het geld is en leren om keuzes te maken. Laat uw kind, zodra dat kan, ook eens een begroting maken met inkomsten en uitgaven.

Leer uw zoon of dochter te sparen

Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met geld en leren te sparen. U hebt als ouder daarbij een belangrijke rol en kunt uw zoon of dochter laten zien wat de waarde van geld is. Niet alles is meteen te koop en dus moet er ook gespaard worden. Kinderen willen graag alles hebben en dat ook nog eens direct. Ook in de grote mensenwereld kan men niet altijd zijn zijn krijgen. Bovendien vinden kinderen het leuk om later van het gespaarde geld wat moois te kopen. Ze hebben ervoor hun best gedaan en de aankoop is het cadeau.

Jong fouten maken, daar leren ze van

En denk er om, kinderen mogen ook fouten maken, als ze er maar van leren. Het is beter om op jonge leeftijd fouten te maken met het zakgeld en daarvan te leren. Op latere leeftijd zal het bovendien, om veel grotere bedragen en schulden gaan. Dat kan beter worden voorkomen.

Hoeveel zakgeld volgens Nibud als een richtlijn voor de hoogte van het zakgeld

Hoeveel geeft u uw kind dan aan zakgeld. Een jong kind heeft niet even veel nodig dan een wat ouder kind. En op welke leeftijd begint u met zakgeld te geven. Wat betreft het laatste is het zo dat het Nibud adviseert om vanaf de leeftijd van 6 jaar met zakgeld te beginnen. Verder loopt het zakgeld op met de leeftijd van het kind op tot ongeveer 8 euro per week, ofwel 32 euro per maand. Misschien vindt u dat wat veel, zeker als u een paar kinderen hebt. Maar bedenk wel dat u dan afspreekt wat uw kind met het geld zelf moet betalen. De wijze waarop u dat invult bepaalt ook of 32 euro per maand echt veel is.

Hoeveel zakgeld geven volgens het Nibud aan een 6 tot 18 jarige?

Het Nibud geeft de bedragen voor zakgeld per kind en per week naar de leeftijd van het kind. Het zakgeld is dan als volgt opgebouwd:

6 jaar: € 1,00 tot € 2,00;

7 jaar: € 1,00 tot € 2,00;

8 tot 9 jaar: € 1,20 tot € 2,00;

10 jaar: tussen € 1,70 en € 2,35;

11 jaar: tussen € 2,00 en € 2,50;

12 jaar: tussen € 3,00 en € 5,00;

13 jaar: tussen € 3,00 en € 5,00;

14 jaar: tussen € 4,50 en € 5,80;

15 jaar: tussen € 5,00 en € 6,00;

16 jaar: tussen € 5,00 en € 6,00;

17 jaar: tussen € 4,70 en € 7,00;

18 jaar: tussen € 6,00 en € 10,00

------

Bron: Nibud.

Slot zakgeld in 2020 en 2021

Laat, als het even kan, uw kind wat doen voor zijn zakgeld: zo leert uw kind al vroeg dat geld niet gratis is. Het stimuleert bovendien de creativiteit van uw kind. U doet er goed aan, om ook in de gaten hoe uw kind het zakgeld besteedt: zo wordt vanzelf ook duidelijk of deze richtbedragen van het Nibud ook voor u werkbaar zijn. Misschien gaat uw kind wel sparen bij een bank die een hoge rente geeft. Bij NIBC Direct kunt u wel eenvoudig als wettelijk vertegenwoordiger voor uw kind een rekening openen.

Meer info op de WIKI4YOU homepage