Hoe bescherm je kinderen tegen de zon

Kinderen beschermen tegen de zon

De meeste kinderen zijn van nature graag buiten en beleven er veel plezier aan om buiten te spelen als het mooi weer is. Dit is natuurlijk prima, mits het kind goed beschermd is tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. De huid van kinderen is extra gevoelig voor uv-stralen en daarom mag de huid van een kind niet verbranden door de zon. Dit kan narigheid later in het leven opleveren, zoals een vroegtijdige huidveroudering, verslechterde huidstructuur en een vergroot risico op huidkanker. Hieronder staan goede tips om kinderen te beschermen tegen de zon.

Waarom is het belangrijk om kinderen te beschermen tegen de zon?

 • Te veel zon is bijzonder schadelijk voor de kwetsbare huid van jonge kinderen.
 • Door kinderen te beschermen tegen de zon, voorkom je niet alleen dat kinderen verbranden. Je vermindert ook aanzienlijk het risico op huidkanker later in het leven.
 • Ongeveer 50% van de totale blootstelling aan zonlicht gebeurt tijdens de kindertijd. Kinderen zijn namelijk veel meer buiten dan volwassenen en komen meer in aanraking met de schadelijke uv-stralen.
 • Kinderen spelen vaak in het water of in de schaduw. Dit zorgt voor wat verkoeling van de huid, waardoor ze veel minder snel in de gaten hebben dat hun huid zonverbrand is.
 • Sommige kinderen zijn gevoelig voor zonlicht en kunnen een huiduitslag krijgen door de zon.

Hoe bescherm je kinderen tegen de zon

 • Jonge kinderen moeten, met name in de middaguren, te allen tijde uit de direct zon worden gehouden. Met name kinderen met een lichte huid verbranden snel in de middag, wanneer de uv-stralen het meest schadelijk zijn. Houd jonge kinderen in de middag daarom zo veel mogelijk in de schaduw, behalve wanneer het niet anders kan.
 • Kinderen spelen echter wel graag buiten in de middag, vooral als het lekker weer is. Zorg ervoor dat het kind ingesmeerd is met een zonnebrandcrème die een hoge beschermingsfactor heeft. Je kunt beter voor een te hoge dan een te lage factor kiezen. Factor 30 biedt bijvoorbeeld een prima bescherming voor de kwetsbare huid van kinderen.
 • Vergeet niet dat Amerikaanse SPF nummers maar liefst twee keer zo hoog staan aangegeven als Europese SPF nummers. Als je dus een Amerikaanse zonnebrandcrème met SPF 30 hebt, dan is het dus eigenlijk SPF 15 in Europese SPF nummers. Koop daarom altijd Europese zonnebrandcrèmes voor kinderen die minimaal SPF 30 hebben.
 • Vergeet niet dat zonnebrandcrèmes vervagen door water, zweet en wrijving. Smeer een kind dan ook om de twee uur in met zonnebrandcrème.
 • Kinderen kunnen het best luchtige kleding dragen die hun huid voor een groot deel bedekt. Met een hoedje of een pet zijn ze nog beter beschermd.
 • Smeer ook een kind altijd in met aftersun nadat een kind in de zon is geweest. Aftersun is zeker niet alleen bedoeld voor de verbrande huid. De huid van kinderen is gevoeliger dan de huid van volwassenen en heeft daarom ook behoefte aan extra verzorging na aanraking met zonlicht.

Mijn kind is verbrand. Wat nu?

 • Raadpleeg altijd direct een arts als een klein kind of baby is verbrand, als blaren of huiduitslag verschijnen en/of als de huid rood of pijnlijk is.
 • Is het kind al wat ouder en is de zonnebrand niet ernstig? Koel de huid dan gedurende minimaal 30 minuten in lauw water van ongeveer 25 ºC.