Hoe kan je je kinderen motiveren via juiste opvoeding

Inleiding

Hoe motiveer je kinderen, of hoe voorkom je dat je je kinderen verpest. Een kort stappenplan:

Stappen

Als je het bekijkt vanuit het motivatie perspectief. Twee motivatie tools kunnen gebruikt worden:

  • de beloning
  • de straf

Als je dit perfect toepast op je kinderen zul je in staat zijn in de opvoeding volledig overwicht, gezag en controle te behouden. Helaas lukt dit in de praktijk niet altijd. Oorzaken kunnen hierbij bijvoorbeeld bestaan uit het feit dat men:

  • de tools niet kent
  • de tools niet goed toepast
  • de tools vergeet toe te passen

Hoe moet je de tools nu eigenlijk toepassen? Een voorbeeld zal u misschien meer gevoel geven met de materie:

Immateriele beloning is langer effectief

Als u wil dat uw kind de auto wast en u beveelt het hem dit te doen, dan bestaat er een grote kans op weigering. Echter, door hem te belonen met bijvoorbeeld geld zal de kans groter zijn dat uw auto gewassen wordt. 
Echter! Zoals dit ook geldt in het zakenleven, een salaris verhoging werkt maar voor korte duur effectief. Na een tijdje zal de salarisverhoging gecrystaliseerd zijn in het uitgaven patroon en is er van de verhoging niets meer te merken. Sterker nog, een gevoel van wantrouwen kan ontstaan dat de workload misschien is toegenomen.
Toegepast op het wassen van de auto. Het werkt veel beter om uw kind te belonen met een bepaalde vorm van trots. Door uw kind lang voor te houden dat hij of zij de auto absoluut niet mag wassen zal een bepaalde vorm van respect komen. Door het kiezen van leeftijd waarop het kind de auto mag wassen, zal uitgekeken worden naar het moment. Misschien gekoppeld aan het feit dat deze er misschien wel eventje in mag rijden. Ontzag en trots is veel sterker dan geld.

Hoe belonen en straffen averechts kunnen werken

Sommige ouders hebben de opvoeding nauwelijks onder controle. Daarbij worden voortdurend straffen uitgedeeld aan de kinderen, net zolang dat de straffen hun uitwerking volledig missen en zelfs averechts gaan werken. Een zeer groot probleem kan ontstaan, vooral op jonge leeftijd van kinderen. Televisie programma's hebben dit diverse keren getoond. 
Ontsporing van kinderen is voor een groot deel de schuld van falende ouders. Een verkeerde toepassing van beloning en straf kan ervoor zorgen dat het ongewenste gedrag ontstaat. Wanneer vaak straf wordt uitgedeeld waarbij het kind continu in herhaling treedt kan gezien worden als het vragen om aandacht, negatieve aandacht wel verstaan. Wanneer bij de ouders het geduld opraakt kan het zelf in een negatieve spiraal terecht komen, met misschien uiteindelijke capitulatie waarbij het kind zijn zin krijgt.

Handige Links