Hoe weet je wanneer je klaar bent voor een kind

Klaar voor een kind?

De wens om een kind ter wereld brengen is een van de meest natuurlijke instincten die we hebben. Onder bepaalde omstandigheden kan dit een geweldig idee zijn, maar in sommige gevallen kan het echter ook egoïstisch en onbezonnen zijn. Je moet verschillende psychologische, financiële etc. factoren meewegen bij de beslissing om al dan niet een kind te nemen. Mensen kunnen verschillende redenen hebben om een kind te krijgen en hieronder staan dan ook 5 goede redenen en 5 slechte redenen zodat je objectief kunt beoordelen of je klaar bent voor een kind.

5 slechte redenen om een kind te krijgen

  1. Je probeert een leegte te vullen.

Misschien voel je je in je relatie losgekoppeld van je partner en probeer je de onvoorwaardelijke liefde te bereiken op andere manieren. Dit is een van de minst goede redenen om een kind te krijgen omdat je op deze manier niet aan je relatie werkt en een kind verdient het om in een liefdevol gezin te worden opgenomen.

  1. Jouw vrienden hebben al kinderen.

Wanneer je steeds meer vrienden om je heen kinderen ziet krijgen, kun je het idee krijgen dat je achter loopt en dat je ook een kind moet nemen. Dit is wederom een slechte reden omdat je vrienden wellicht verder in hun relatie zijn of andere behoeften hebben. Het is heel egoïstisch om vanwege dit feit zelf een kind te nemen en het is bovendien geen garantie voor blijvende vriendschap.

  1. Je probeert je relatie te herstellen.

Het komt weleens voor dat een relatie minder begint te lopen en dat men daarom een kind neemt in een poging de relatie te herstellen. Geen enkel kind kan echter de fundamentele gebreken in een relatie herstellen; dit kunnen alleen de partners! De basis voor een zwangerschap is minstens een gezonde en liefdevolle relatie.

  1. Het krijgen van een kind lijkt je wel een leuk idee.

Alle aandacht die bij het krijgen van een kind komt kijken lijkt je hartstikke leuk. Je hebt er een geweldig gespreksonderwerp bij en je kunt allerlei leuke activiteiten ondernemen met de kleine. Dit is weer een slechte reden om kinderen te nemen, omdat je zult merken dat het opvoeden van kinderen vermoeiend is en veel geduld vergt.

  1. Je wordt onder druk gezet door je omgeving.

Je ouders of partner vinden het wel erg lang duren voordat je een kind krijgt? Laat niemand je dwingen tot een kind! Het krijgen van een kind is geen beslissing die je zomaar neemt. Wees daarom duidelijk naar je omgeving toe en zeg eerlijk dat je nog twijfels hebt.

5 goede redenen om een kind te krijgen

  1. Je hebt veel liefde te geven.

De beste motivatie voor het krijgen van een kind is liefde! Zie je het ouderschap als dé kans om je liefde, levenservaringen en alle mooie dingen te delen met je kind? Dan zit je op het juiste spoor. Ouderschap is namelijk meer dan slechts het doorgeven van genen!

  1. Je bent bereid om een kind op te voeden.

Welke kinderen het hardst nodig hebben is onvoorwaardelijke liefde... en geduld! Kinderen hebben voedsel, onderdak, kleding, speelgoed, aandacht, liefde etc. nodig. Kun je een kind alles geven wat hij of zij nodig heeft? Dit is een zeer belangrijke voorwaarde om een kind te kunnen krijgen.

  1. Je hebt een serieuze relatie waar toekomst in zit.

Naast o.a. de financiële stabiliteit, is stabiliteit in de relatie een belangrijke factor om een baby te kunnen krijgen. Kinderen verdienen het om in een stabiele omgeving op te groeien. Houden jij en je partner veel van elkaar en hebben jullie serieuze toekomstplannen? Dan is het krijgen van een baby een mooie uitbreiding van al het moois wat jullie hebben opgebouwd!

  1. Je hebt veel levenslessen opgedaan en bent bereid deze te delen.

We zijn allemaal mensen en zelfs de beste ouders laten weleens een steekje vallen. Bij het krijgen van kinderen is het echter belangrijk dat je stabiel in het leven staat en genoeg belangrijke levenslessen hebt opgedaan. Angst, depressie, verdriet en gekwetste gevoelens horen niet in jouw woordenboek thuis indien je serieus van plan bent om kinderen te krijgen. Sta je stabiel in het leven?

  1. Je hebt goed nagedacht over de gevolgen en bent nog steeds enthousiast.

Het krijgen van een kind is niet zomaar een beslissing die je van de ene op de andere dag maakt. Er zal veel veranderen in zowel jouw leven als het leven van je partner. Je zult minder nachtrust hebben, minder geld te besteden, minder aandacht van je partner krijgen etc. Maar als je goed beseft dat alles wat je ervoor terug krijgt niet tegen de 'negatieve' aspecten op kan, dan is het wellicht tijd voor een kind!

Tot slot

De gedachte van het hebben van een kind moet je vervullen met een beetje angst. Als dit niet gebeurt, heb je waarschijnlijk nog niet volledig hebben begrepen wat het betekent om een ouder te zijn. De aanwezigheid van enige twijfel is niet noodzakelijkerwijs een indicatie dat je niet klaar bent voor het ouderschap, het kan zelfs een teken zijn dat je wél klaar voor bent. Er zal waarschijnlijk nooit een "perfect moment' zijn om een kind te krijgen. Als je goede redenen hebt om een kind te krijgen en je kunt een kind voldoende stabiliteit geven, ga er dan voor!