Adoptie en de procedures

Inleiding

Onder de beroemde sterren is het een enorme hype: kinderen adopteren. Ze willen hiermee een kind uit een arm land de kans geven op een welvarend leven. Onder de "gewone" burgers gelden meestal andere redenen. In 2008 zijn er 767 adoptiekinderen naar Nederland gekomen. De meeste kinderen die geadopteert worden komen uit China. Een adoptie is niet zomaar rond. Wanneer je een kind wilt adopteren moet je een hele procedure doorlopen. Je zou denken dat je door een adoptie een kind een beter leven kan geven, maar het wordt je niet makkelijk gemaakt. Er wordt eerst gekeken of je als ouders geschikt bent voor adoptie. Hieronder de redenen voor adoptie en de procedures.

Redenen voor adoptie

Er zijn verschillende redenen om een kind te adopteren. 80% van de stellen die een kind adopteert doet dat omdat ze zelf geen kinderen kunnen krijgen. Deze mensen hebben een sterke kinderwens en willen niets liever dan voor een kind zorgen. Maar door bijvoorbeeld onvruchtbaarheid lukt het niet om zelf kinderen te krijgen.

Ongeveer 10% van de mensen die een kind adopteren hebben al wel een biologisch kind. Zij kiezen er toch voor om een kind te adopteren omdat een volgende zwangerschap niet lukt of niet verantwoord.

Het overig deel van de mensen adopteert een kind om dat kind een kans te geven op een beter leven. Ze hebben medelijden met de kinderen die in een tehuis opgroeien en willen ze op deze manier helpen.

Procedure adoptie

Je adopteert een kind niet zomaar. Er gaat een jarenlange procedure aan vooraf. Mag iedereen zwanger worden en op die manier kinderen krijgen, bij adoptie gelden strenge regels en voorbereidingen. Er wordt geschat dat tussen de aanvraag en het kind daadwerkelijk ophalen drie tot zes jaar zit.

1) Aanvraag indienen voor adoptie

Om samen een kind te mogen adopteren moeten de ouders getrouwd zijn met elkaar. Is dit niet het geval, kan maar één van de ouders een adoptie aanvragen. Verder gelden er regels voor de leeftijd van de ouders. Verder mag de adoptie ouder niet ouder zijn dan 41 op het moment dat de adoptie wordt aangevraagd. Om een adoptie aan te vragen moet een aanvraagformulier worden ingevuld.

2) Toelating tot de procedure

Het aanvraagformulier moet worden verzonden naar de stichting adoptie voorzieningen. Deze stichting test of de aanvragers aan alle voorwaarden voldoen. Als dat het geval is, mogen de adoptie ouders naar de volgende stap.

3) Adoptie ouders zijn nu verplicht om zes voorbereidingsbijeenkomsten te volgen. Deze bijeenkomsten zijn om de ouders goed te informeren over wat een adoptie precies inhoudt. Je krijgt toch een wildvreemd kind, waarmee je maar een band mee moet opbouwen. Zo'n bijeenkomst duurt drie uur per bijkeer.

4) Gezinsonderzoek

De raad van kinderbescherming gaat onderzoek doen naar het gezin dat een kind wil adopteren. Er wordt gekeken hoe er thuis geleefd wordt en wat de redenen zijn om een kind te adopteren. Over het algemeen komen ze vier keer langs voor een gesprek. Na die gesprekken gaan ze oordelen of het gezin geschikt is om een kind te adopteren. Dit onderzoek wordt gedaan voor het ministerie van justitie, zodat zij kunnen oordelen of een gezin beginseltoestemming krijgt.

5) Krijgen van beginseltoestemming

Beginsteltoestemming is de toestemming krijgen om een kind te adopteren. Deze toestemming is vier jaar geldig. na deze vier jaar kan het nog eens vier jaar verlengt worden na nog een aanvullend gezinsonderzoek.

6) Bemiddelingsfase

In deze fase gaat er bemiddelt worden tussen de ouders en de adoptie instanties in het buitenland. De instanties gebruiken onder andere het gezinsrapport om te kijken welk kind het beste bij welk gezin past. In Nederland zijn er zeven vergunninghouders die mogen bemiddelen.

Ouders hebben de keus om het bemiddelen volledig aan een vergunninghouder over te laten of ze leggen zelf contact met een instantie in het buitenland. In dat laatste geval controleert de vergunninghouder alleen of het zuiver is.

7) De match

Uiteindelijk krijgen de adoptie ouders een kind toegewezen. Dit is wanneer de instanties in het buitenland en de vergunninghouder in Nederland het eens zijn dat het gezin het beste is voor dit kind. De ouders krijgen nu allerlei informatie over het kind, zoals het geslacht en de leeftijd. Adoptie ouders hebben enige tijd om na te denken of ze dit kind willen adopteren.

8) De adoptie is rond

Wanneer ouders besluiten het kind te adopteren, wordt nogmaals gecontroleert of alles wel volgens de regels gaat en of alle papieren in orde zijn. Als dat allemaal in orde is mogen de adoptie ouders naar het land van herkomst om hun kindje op te halen.

En dan..

De ouders zijn dolgelukkig als ze hun kind eindelijk in hun armen hebben. Toch begint nou een moeilijke periode, zeker als de kinderen al wat ouder zijn. Ze moeten erg wennen aan hun nieuwe omgeving en nieuwe ouders. Ook moet de taal worden geleerd. Maar met veel liefde van de ouders komt het wel goed met het kind.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden