Wat doet een prive detective

Met de vele populaire detective programma's op de Nederlandse televisie waarin de meeste onwaarschijnlijke zaken op de meest vergezochte wijzen worden opgelost, krijg je als kijker haast het idee dat zoiets alleen op de TV kan. Veel mensen denken dan ook dat detectives louter in verhalen voorkomen. Toch worden zij hiermee op het verkeerde been gebracht. Ook in Nederland kan je detectives inschakelen. Mits er vergunning van de Minister van Jusititie wordt afgegeven en de Nederlandse Wet wordt gerespecteerd kan er op onderzoek gegaan worden. Gangbare onderwerpen hierbij liggen voornamelijk in de relationele sfeer, maar er zijn veel verschillende praktijkvoorbeelden waarvoor het inschakelen van een prive detective nut heeft. 

Legaliteit

35618.jpegVergunning Minister justitie

Niet iedereen kan zo maar op pad gaan en een prive persoon volgen zonder dat iemand hiervoor een vergunning af is gegeven. Deze vergunning wordt afgegeven door de Minister van Justitie en geeft de detective een aantal privileges zoals uitzondering voor vervolging bij bepaald handelen. 

Wetgeving

In Nederland is het bij wet verboden iemand te stalken. Toch kan een prive detective moeilijk bewijsmateriaal verzamelen zonder enige vorm van stalking. Met de eerder genoemde vergunning krijgt de detective toch meer meer mogelijkheden en het recht om bewijsmateriaal te verzamelen ten behoeve van een bepaald doel. De handelingen vallen onder de Wet en de Regeling Particulier Beveiligingsorganisatie en Recherchebureaus. Ook een andere Wet is hierbij relevant. De wat meer bekendere Wet Bescherming persoons gegevens is van belang dat er verantwoordelijk wordt omgesprongen met verzamelde informatie. Zo mogen vertrouwelijke gegevens niet zo maar op straat komen te liggen.

Politietaken

Omdat de taken van een detective nauw luisteren met die van de politie recherche, is hier ook een duidelijke rolverdeling in. Niet elke probleem kan bij de politie weggelegd worden. Onderzoeken binnen de relationele sfeer zijn typische onderzoeken die door een prive detective uitgevoerd worden en niet door de politie. Pas als er een sprake is van strafbare feiten, wordt de inschakelijke van de politie relevant. Daarnaast mag een detective niet een politieonderzoek verstoren. Ook zijn bepaalde onderzoeksmethoden zoals afluisteren alleen toegestaan voor de politie. Het maken van foto's voor het vastleggen van een privesfeer is echter wel toegestaan voor een prive detective. Ook het volgen is toegestaan, mits het prive leven van de te onderzoeken persoon niet wordt verstoord. Hoofddoel is en blijft het verzamelen van bewijsmateriaal.

Wanneer schakel je een prive detective in

Er zijn verschillende praktijkvoorbeelden voor het inschakelen van een prive detective als Active CSI.

Het aantonen van vreemdgaan partner

Uit de praktijk blijkt dat onzekerheid over vreemdgaan van de partner veel met de mens doet. Hoe langer deze onzekerheid zich etaleert, hoe groter de mate van ongelukkigheid. Ook kan het leiden tot psychische klachten en zelfs lichamelijke klachten. Een veelgehoord probleem is slapeloosheid, energieloosheid en een hoge mate van stress.

Wanneer je er je vinger maar niet achter kan krijgen, kan je overgaan tot het inschakelen van een prive detective. Denk niet dat je de enige bent die dit overkomt. Jaarlijks zijn er vele duizenden mensen die met hetzelfde probleem rondlopen. Door een detective in te schakelen krijg je eindelijk weer controle over je leven dat door alle leugens en jouw goede vertrouwen langzaam tussen je vingers is weggegleden.

Het aantonen van onrechtmatige verkrijging alimentatie

In Nederland is het zo geregeld dat bij een scheiding partneralimentatie uitgekeerd moet worden. Hierbij moet worden aangetoond dat de ene partner van te weinig inkomsten geniet om een nieuw leven op te bouwen. Hierbij is het ook van belang of er in dit nieuwe leven een nieuwe partner zich heeft aangediend. Wanneer gekozen wordt voor samenwonen heeft dit invloed op de noodzaak tot partner alimentatie. Een prive detective kan worden aangewend om de controleren of de partner opnieuw is gaan samenwonen. Ook kan de detective hierbij aantonen of er sprake is van een gezamelijke huishouding. Ook dit is een belangrijke factor voor de bepaling van de partner alimentatie. Tot slot is de aantoning van de 'aanwezigheid van een affectieve relatie' een factor. Een prive detective kan met behulp van foto's aantonen dat er liefde in het spel is dat kan worden gebruikt als doorslaggevend bewijs om de partneralimentatie te verlagen of zelfs stop te zetten.

Het opsporen van personen

Waar je een prive detective ook voor kan inschakelen is het opsporen van personen. Zo kan het zijn dat je op zoek ben naar een persoon die nog een schuld bij jou heeft openstaan. Het kan ook zijn dat er iemand in je omgeving vermist is geraakt. Omdat je zelf de expertise en ervaring niet hebt, kan het een behoorlijk omgave zijn om het zoekproces op te starten. In dit soort situaties is het buitengewoon verstandig om professionals aan het werk te zetten. Zeker wanneer tijd een belangrijke factor is in het opsporen.