Makkelijkste manier om uit de kast te komen

Inleiding

Uit de kast komen. Vaak gaan er jaren aan voorbij voordat mensen de stap echt durven te zetten. Er zijn zo veel onbeantwoorde vragen en twijfels. Wanneer is het juiste moment om uit de kast te komen? Aan wie ga je het eerst vertellen? Wat zullen je vrienden en familie wel niet over je denken? Hieronder staan een aantal handige tips voor iedereen die van plan is om uit de kast te komen.

Ouders

Uit de kast komen kan fijn zijn. Een opluchting, schoon schip. Je hebt ernaar toe geleefd. Je wilt geen geheimzinnige gedoe meer over je liefdesleven: je ‘geheim’ zorgt voor afstand tussen jou en de mensen om je heen. Je kunt pas een serieuze relatie aangaan als je vrienden en familie het weten.

Je weet van tevoren nooit hoe er zal worden gereageerd. Sommige ouders hebben een neutrale kijk op homoseksualiteit, terwijl andere het juist totaal afkeuren. Dit maakt het wel wat ingewikkelder, maar hieronder staan enkele tips als je hebt besloten om het aan je ouders te vertellen.

  • Schat vooraf in hoe je ouders gaan reageren. Bedenk of je tegen een negatieve reactie kunt als je die verwacht.

Als je verwacht dat ze het sterk afkeuren, probeer dan alvast tegenargumenten te verzinnen, zoals: "Hoe weten jullie zeker dat jullie hetero zijn?"

  • Regel back up: een vriend of vriendin, zus of broer bij wie je achteraf terecht kunt. Online, telefonisch of in real life.
  • Kies een goed moment en neem de tijd.
  • Neem het initiatief. Dat is ongemakkelijk: ‘Pap, mam, ik moet jullie wat vertellen...’ maar jij hebt het dan in de hand.
  • Minder officieel kan ook. Geef eerlijk antwoord op de vraag of je nog geen vriend/vriendin hebt, of wanneer je gaat trouwen. Haak aan bij een gesprek over de homo-buurman of de bruiloft van je zus. Het serieuze gesprek volgt vanzelf.
  • Vraag een derde: vraag iemand om het aan je ouders te vertellen, of vraag hem of haar erbij te zijn als jij het ze vertelt. Iemand die je ouders respecteren of iemand van hun leeftijd.
  • Schrijf een brief. Ook dan komt er een moment dat je er met ze over moet praten, maar dan weten je ouders al waar ze aan toe zijn en dat je het echt moeilijk vindt om te vertellen maar dat het belangrijk voor je is.
  • Geef ze de tijd. Jij weet het al langer, maar voor je ouders is het nieuws. Misschien moeten ze erover nadenken. Sommige ouders weten niks van homoseksualiteit of hebben vooroordelen. Als ze over ‘de eerste schok’ heen zijn, willen ze misschien nog wat vragen of alsnog zeggen dat ze het niet erg vinden.
  • Bedenk dat het altijd nog je ouders blijven. Ze kennen je van kinds af aan en ze houden van je. Misschien botst het nieuws met hoe zij vroeger zijn opgevoed, maar je weet dat, hoe ze dan ook in het begin reageren, bij zullen draaien omdat ze van je houden en natuurlijk willen ze je geluk niet in de weg staan.
  • Beloon jezelf na afloop. Ga iets doen wat je zelf leuk vindt. Ga bijvoorbeeld sporten om van alle spanning af te komen en om even afgeleid te zijn.
  • Praat erover na. Spreek af met een vriend/ vriendin, zoek je contacten online of bel iemand op. Zorg ervoor dat deze persoon ook weet dat je hem erover zult bellen.

Vrienden

Je hebt zelf de keuze aan wie je allemaal gaat vertellen dat je niet hetero bent. De een vertelt het alleen aan de ouders, bij de ander weet de hele buurt het binnen een week. Vaak komen mensen het makkelijkst uit de kast bij mensen waar ze zich geaccepteerd door voelen. De kans is groot dat als je conservatieve ouders hebt, dat ze er in het begin niet mee eens zullen zijn en dat zullen ze je zeker laten weten. Maar moderne vrienden zullen je geaardheid eerder accepteren en respecteren omdat het in de moderne samenleving vrij normaal is om niet hetero te zijn.

Heb je besloten om het aan je vrienden te vertellen? Misschien zullen de volgende tips je erbij helpen.

  • Bepaal eerst of je wilt dat je hele vriendenkring het weet, of alleen enkele van je beste vrienden. Natuurlijk ga je er niet vanuit dat je hierdoor vrienden zal verliezen, maar houd er toch rekening mee dat het kan gebeuren.
  • Als je echt goede vrienden hebt, dan zullen ze het vanzelf (op den duur) accepteren. Maak ze wel duidelijk dat je geen gevoelens voor je vrienden hebt omdat dit een van de eerste dingen zal zijn die ze zichzelf af zullen vragen.
  • Nu je weet aan welke vrienden je het wil gaan vertellen, wordt het tijd om een geschikt moment uit te zoeken. Probeer een rustig moment te vinden en plan het van tevoren.
  • Bedenk ook of je het aan enkele vrienden tegelijk wilt vertellen, of een voor een.
  • Bedenk wel dat als je het aan je hele vriendengroep tegelijk vertelt, en de eerste reactie is negatief, dan is de kans groot dat andere vrienden ook mee zullen doen in dit "groepsgedrag".
  • Mocht je hierdoor vrienden kwijtraken, dan weet je dat het geen échte vrienden waren en zoek steun bij de mensen die wel om je geven.

School/werk

Hieronder staan wat tips om op school of op je werk uit de kast te komen.

  • Zit je nog op de middelbare school? Probeer het dan nog even uit te stellen aangezien je er zeker van kunt zijn dat je zal worden gepest vanwege je geaardheid. Of probeer het te beperken tot enkele beste vrienden/vriendinnen van wie je zeker bent dat je ze kunt vertrouwen.
  • Op je werk hoef je het niet persé te vertellen. Als iemand je hiernaar vraagt, dan ben je niet verplicht te antwoorden. Doe dit alleen als je je er prettig bij voelt!
  • Probeer uit te zoeken hoe je klasgenoten/collega's over homoseksualiteit denken door ze subtiele vragen te stellen. Let goed op hun antwoorden en eerste reactie want hieruit kun je veel opmaken.
  • Als je weet dat enkele klasgenoten/collega's negatief over dit onderwerp denken, dan kan je het beter niet aan ze vertellen, tenzij je band met ze sterk genoeg is.

Tips

  • Onthoud dat er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen mensen met homoseksuele gevoelens leven. Jij bent dus een van de meer dan miljoen mensen die uit de kast komt.
  • Onthoud dat de tweede keer uit de kast komen een stuk makkelijker is dan de eerste keer.