InterRail; goedkoop Europa verkennen met de trein!

Inleiding

U kunt natuurlijk op reis met uw eigen auto of door gebruik te maken van een touringcar. Zelfs is er de mogelijkheid om het vliegtuig te pakken, maar heeft u weleens aan de trein gedacht? Het spoornetwerk in Europa is erg uitgebreid en (in de meeste landen) van goede kwaliteit. Bovendien heeft het reizen met de trein veel voordelen. Zo is het vaak goedkoper dan andere vormen van transport en bovendien minder milieubelastend dan vliegen. InterRail biedt u de mogelijkheid om met de trein door Europa te reizen op een voordelige en flexibele manier. Wat is InterRail nu precies en hoe werkt het?

Wat is InterRail?

Bratislava Hlavná Stanica

InterRail is een programma dat de mogelijkheid biedt, onder bepaalde voorwaarden, goedkoop en gemakkelijk te reizen door de verschillende bij het programma aangesloten landen binnen Europa. Als initiatief van een aantal nationale spoorwegorganisaties uit verschillende landen, is het programma in 1972 geboren. Tot op de dag van vandaag bestaat het programma en is sindsdien flink uitgebreid. Jaarlijks maken duizenden, vooral jonge, mensen gebruik van deze uitgelezen kans om low-budget meer van Europa te kunnen zien. Het InterRail programma biedt de reiziger verschillende passen aan, zodat iedereen een pas kan kiezen die het beste aansluit bij zijn of haar reisplannen en wensen.

De verschillende InterRailpassen

Er zijn in principe twee verschillende InterRailpassen te onderscheiden, te weten:

1. De 'One Country Pass'

De One Country Pass geeft de reiziger het recht met de trein te reizen binnen de landsgrenzen van een deelnemend land naar keuze. Er zijn voor 30 deelnemende landen 27 'One Country' passen beschikbaar. Dit komt omdat België, Nederland en Luxemburg onder één pas vallen. De 27 'One Country' passen zijn verdeeld over verschillende prijsniveaus. Dit zorgt ervoor dat niet elke InterRailpas evenveel kost. Een InterRailpas voor een land uit niveau 1 is duurder dan een InterRailpas voor een land uit niveau 5.

Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Niveau 5
Frankrijk Oostenrijk Benelux Griekenland Bulgarije
Duitsland Zweden Denemarken Hongarije Macedonië
Groot-Brittannië Noorwegen Finland Kroatië Servië
Spanje Griekenland Polen Slovenië
Ierland Portugal Slowakije
Italië Tsjechië Turkije
Zwitserland Roemenië

2. De 'Global Pass'

Naast de 'One Country Pass" is er ook de InterRail 'Global Pass'. De Global Pass geeft de reiziger het recht met de trein te reizen door alle, bij het InterRailprogramma, aangesloten landen. Er zijn verschillende passen beschikbaar, met elk een verschillende gebruikslimiet. De prijzen van de Global Pass variëren al naar gelang de gebruikslimiet van de pas. De tarieven voor 2011 vindt u in de onderstaande tabel.

Gebruikslimiet Jongeren (< 26 jaar) Volwassenen 2e klasse Volwassenen 1e klasse
05 Dagen binnen 10 dagen € 169 € 259 € 389
10 Dagen binnen 22 dagen € 249 € 369 € 559
15 Dagen binnen een maand € 289 € 409 € 619
22 Dagen binnen een maand € 319 € 479 € 719
01 Maand € 409 € 619 € 929

Opgemerkt moet worden dat er geen pas bestaat voor jongeren om eerste klasse te reizen. Bent u jonger dan 26 jaar en wilt u toch eerste klasse reizen? Dan zult u een pas voor reizen in de eerste klasse voor volwassenen moeten aanschaffen. Verder gelden er speciale tarieven voor kinderen van 4-11 jaar en voor volwassenen van 60 jaar of ouder.

InterRail versus EuRail

InterRail

InterRail is uitsluitend bedoeld voor burgers of langdurig inwoners (6 maanden of langer) van de bij het programma aangesloten landen. Ook burgers of langdurig inwoners van een van de volgende landen kunnen gebruikmaken van InterRail: Albanië, Andorra, Wit-Rusland, Cyprus, Estland, Faeröer, Gibraltar, IJsland, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Malta, Moldavië, Monaco, Rusland, San Marino, Oekraïne en Vaticaan.

EuRail

Zij die geen burger of langdurig inwoner van een van de aangesloten of opgesomde landen zijn, kwamen tot kortgeleden niet in aanmerking voor de voordelen van InterRail. Echter is er tegenwoordig ook voor hen een mogelijkheid. Met EuRail, het tweelingbroertje van InterRail, is het mogelijk volgens hetzelfde principe met de trein door Europa te reizen. Echter zijn bij het EuRail 'slechts' 22 landen aangesloten, tegenover 30 bij InterRail.

Let op!

In de volgende landen kunt u wel met een InterRail Global Pass, maar niet met een EuRail Global Pass reizen:

  1. Bosnië-Herzegovina
  2. Bulgarije
  3. Groot-Brittannië
  4. Macedonië
  5. Montenegro
  6. Polen
  7. Servië
  8. Slowakije
  9. Turkije.

Beperkingen en voorwaarden

InterRail kent een aantal beperkingen en voorwaarden. Hiervan dient u zich te vergewissen voordat u een pas aanschaft. InterRail is niet bedoeld voor reizen in eigen land. De passen zijn dus ongeldig in het land waarin u woont. Vaak gelden er wel speciale kortingen voor houders van een InterRailpas. Informeer daarover bij de nationale spoorwegen.

AVE hogesnelheidstreinen

Toeslagen en reserveringskosten

Voor hogesnelheidstreinen is vaak een toeslag en reservering vereist. Deze toeslag valt niet binnen de voordelen van InterRail en moet door de reiziger worden voldaan. Hetzelfde geldt voor eventuele reserveringskosten. De toeslagen voor hogesnelheidstreinen variëren meestal tussen de € 5 en € 10.

Reikwijdte van de InterRailpassen

De passen van InterRail vormen alleen een exclusief vervoersbewijs voor de trein en zijn derhalve niet geldig voor ander openbaar vervoer zoals bussen, metro's en veerdiensten.

Enkele treinen vallen buiten het InterRailprogramma. Het gaat om de Eurostar en de Thalys. U dient voor deze lijnen gewoon een ticket te kopen, u betaalt als houder van een toepasselijke InterRailpas wel een kortingstarief.

Reisdocumenten

Tenslotte geven de passen van InterRail en EuRail niet automatisch het recht van toegang tot een land. De reiziger is ten alle tijden verantwoordelijk de juiste reisdocumenten te verzorgen. Let goed op of u voor bepaalde landen een visum nodig heeft. Vraag deze zo nodig ruim van te voren aan! Zorg er ook voor dat uw paspoort nog tenminste 6 maanden geldig is op de dag van vertrek. Een reisverzekering is aangeraden en tevens de verantwoordelijkheid van de reiziger.

InterRail verkooppunten

InterRail tickets kunnen onder anderen worden aangeschaft bij:

  • Diverse andere reisbureaus en -websites

Conclusie

Met InterRail of EuRail kunt u op een voordelige manier Europa verkennen. Door de verschillende passen kunt u juist die kiezen die het beste aansluit bij uw reis en voorkeuren. Maak gebruik van InterRail en start met ontdekken!

Bronnen en referenties

  1. Leerwiki - Met de trein door Europa reizen
  2. InterRail Forum: World on Rails
  3. Wikipedia - InterRail


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden