Hoe kun je zelf een muskietennet of klamboe impregneren

Inleiding

Een vakantie of een lang verblijf in de tropen vraagt om goede bescherming tegen oa malaria en andere vervelende kriebelbeestjes die in je bed terecht kunnen komen. Een klamboe is één van de goede beschermmaatregelen die je kan nemen om geen nare tropische ziekte te krijgen. Malariamuggen steken voornamelijk 's avonds of 's nachts, door lokalen in bijvoorbeeld tropisch Afrika wordt er zelfs beweerd dat deze mug het meest actief is na tien uur 's avonds (Let op, dit is absoluut niet wetenschappelijk bewezen!). Het slapen onder een goede klamboe kan het risico op malaria al aanzienlijk verminderen. De meest effectieve preventie tegen malariamuggen tijdens de nachtrust is slapen onder een geïmpregneerde klamboe. Deze kun je vaak al geïmpregneerd kopen maar hebben na verloop van tijd een nieuwe behandeling nodig om goed werkzaam te blijven. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een klamboe zelf kan impregneren als deze aan een nieuwe behandeling toe is.

Hoe werkt een geïmpregneerde klamboe?

Op een geïmpregneerd muskietennet is een insectendodend middel aangebracht. Bij een normale klamboe kan een mug op de klamboe zitten wachten tot dat jij er toevallig met een lichaamsdeel tegen aan ligt en dan toch prikken. Als een mug op een geïmpregneerde klamboe gaat zitten krijgt hij geen mogelijkheid om te steken. Het zenuwstelsel van de mug wordt dusdanig verlamd dat hij niet kan steken en dood gaat. Een klamboe kan geïmpregneerd zijn met permetrine en blijft dan ongeveer 6 maanden werkzaam. Een klamboe kan ook geïmpregneerd zijn met deltametrine, deze kan 2,5 jaar (tot 20 wasbeurten) werkzaam blijven. 

Hoe gaat het impregneren in zijn werk?

Als je een klamboe opnieuw wilt impregneren kan je zelf alleen permetrine gebruiken. Dit is een insecticide die koudbloedige dieren doodt waaronder natuurlijk de malariamug. Zorg ervoor dat de klamboe een fijnmazige structuur heeft (raadpleeg de WHO voor richtlijnen). In Belgie zijn er tabletten op de markt met permetrine waarmee de klamboe opnieuw geimpregneerd kan worden (in Nederland lastig verkrijgbaar). Dit is dan wel vaak met permetrine wat dus betekent dat de klamboe 6 maanden werkzaam blijft.

Het impregneren werkt als volgt:

  • Gebruik plastic wegwerphandschoenen bij het impregneren
  • Was het net van te voren en laat het goed drogen
  • Vul een vuilniszak met water zoveel als op de verpakking staat
  • Voeg de permetrine toe
  • Sluit de zak en zorg ervoor dat de hele klamboe met de permetrine oplossing in aanraking komt.
  • Haal de klamboe er uit en laat het horizontaal drogen, het liefst op een plastic zeil (om te voorkomen dat de permetrine naar de lager gelegen delen zakt.)
  • Na drogen is de klamboe weer klaar voor gebruik.
  • spoel de permetrine niet door de gootsteen (= chemisch afval!)

Neem bij het impregneren alle veiligheidmaatregelen in acht en let er natuurlijk op dat het insecticide niet in bereik van kleine kinderen komt.

Conclusie

Het gebruik van geïmpregneerde klamboe in de tropen is onmisbaar. Koop een goede comfortabele geïmpregneerde klamboe of impregneer hem na verloop van tijd zelf. Het meest comfortabele is een box klamboe omdat je dan gewoon rechtop in bed kan zitten en het net niet op je hangt. Er wordt beweerd dat in een kamer waar een geïmpregneerde klamboe hangt zo'n 75% minder insecten voorkomen. Alleen daarom dus al onmisbaar bij een verblijf in de tropen! 

http://www.afrika-magazine.blogspot.nl

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden