Tips voor Game Drive op eigen gelegenheid

Game Drive in Afrika

Bij je eerste bezoek aan Afrika ontkom je er niet aan: op safari. In Afrika heeft men het over een Game Drive. Veel toeristen in Afrika reizen georganiseerd en worden zo meegenomen op Game Drive. Gezellig met z'n tienen in de Landrover met chauffeur en gids die je in een paar uur meenemen in de Afrikaanse bush. Hoe meer ogen aan boord, hoe meer kans spectaculaire ontmoetingen. Maar er zitten ook nadelen aan die je misschien zelf al hebt ervaren. Misschien heb jij daarom nu besloten zelf de Afrikaanse bush te verkennen. Alleen maar op zoek naar jouw interesses. In dit artikel lees je een aantal tips voor een Game Drive op eigen gelegenheid.

Voorbereiding

Wat is de juiste kleding voor een Game Drive?

Natuurlijk zeer afhankelijk van de weersomstandigheden en van het type auto. Ik ga ervan uit dat je een dichte auto hebt. Beter draag je geen fel-gekleurde kleding. Dit kan sommige dieren afschrikken. Zorg ervoor dat je lange mouwen meeneemt zoals een trui of fleesejack. Het kan vooral 's ochtends koud zijn. Tevens bieden lange mouwen of dubbellaags kleding bescherming tegen zowel zon als TseeTsee vliegen. TseeTsee vliegen kunnen makkelijk door een t-shirt of polo steken. Dan is een extra kleding laag wel fijn!

Bestudeer het gebied waar je bent

Het is verstandig om veel informatie in te winnen over het gebied. Zeker als het park groot en uitgestrekt is kun je er makkelijk verdwalen en je zal niet de eerste zijn. Welke routes lopen er door het park? Zijn er lodges of campsites in het park? Meestal zijn er in het park ook rangerposten te vinden. Probeer erachter te komen waar deze zijn. Misschien kun je een goede kaart van het park bemachtigen? Meestal vind je een beknopte kaart of informatie in een reisgids zoals Lonely Planet.

Zijn er ook bezienswaardigheden apart van Wildlife?

Zijn er apart van het Wildlife nog bezienswaardigheden als watervallen, viewpoints, mooie bergen, meren of rivieren? Vaak kan een reisgids het wel vertellen maar vraag het ook aan locals. Meestal weet het management of personeel van een lodge of campsite ook veel te vertellen over de mooie plekken in het park.

Bestudeer welke dieren er in het park leven

Voordat je een park in rijdt is het raadzaam om te weten welk wild je kan ontmoeten. Je bent op zoek naar een bepaald dier of wil het liefst zoveel mogelijk zien. Maar wild spotten kan soms erg lastig zijn. Zeker op eigen gelegenheid is de kans vaak veel kleiner iets moois te zien. Probeer dus veel te weten te komen over de situtatie in het park. Waar houden de dieren zich schuil, in welke bomen, wat eten/drinken ze, wanneer eten/drinken ze, wanneer zijn ze actief, in welke weersomstandigheden zijn ze te vinden. Maar vooral in welke gebieden de grootste concentratie dieren zich begeeft. In de droge tijd is dat meestal bij plekken met drinkwater zoals rivieren of waterpoelen. In de regentijd misschien verder daar vandaan. Onthoudt dat het spotten van bijzondere dieren vaak een combinatie is van geluk en kennis. Voor het spotten van wildlife is het belangrijk om een mammals boek te hebben en een verrekijker.

Wees berekent op de conditie van de wegen en je auto

Het is belangrijk om te weten in wat voor terrein je bent. Wat voor soort wegen zijn er in het park en in welke staat verkeren de wegen momenteel? Reken vooral niet op asvalt als je buiten de grenzen van Zuid-Afrika bent. In het regenseizoen hou je rekening met modder, plassen en weggespoelde wegen. In dit laatste geval is het noodzakelijk om een 4-wheeldrive te hebben. Heb je die niet? Informeer dan bij de rangers aan de entree gate of het verstandig is het park in te rijden.

Check een dag voor je gaat of er voldoende brandstof in je tank zit. Bij lange tochten kan het verstandig zijn een extra jerrycan brandtof mee te nemen. Het aan te raden om twee reservewielen mee te nemen op Game Drive. Zorg dat alle ruiten schoon zijn, zo zie je beter en kan je ook foto's maken door het raam!

Een route uitstippelen

Als je op de hoogte bent van de bovenstaande zaken kun je een route uitstippelen. Je kan bijvoorbeeld naar een interessante plek rijden die in een gebied ligt waar veel wildlife voorkomt. Je bekijkt de weersomstandigheden en berekent hoeveel tijd de route ongeveer in beslag neemt. Je zoekt een mooi locatie of moment of te lunchen en misschien een alternatieve terugweg. Houd er rekening mee dat je in de parken van Afrika vaak niet harder dan +/- 40 km per uur mag rijden.

Rijden op GPS

Een GPS is ideaal als je op Game Drive gaat. Zorg dat je Tracks4Africa op je GPS hebt staan. Deze kaarten kun je installeren op je GPS met bijvoorbeeld Garmin MapSource. Tracks4Africa heeft zeer gedetaileerde kaarten van Africa. Bijna alle tracks in de parken worden daar goed op weergegeven. Zo word het juist lastig om te verdwalen. Helaas geeft een GPS niet aan waar je dieren kan vinden.

Zorg voor een stevig lunchpakket

Zorg dat je voldoende eten en drinken meeneemt. Vooral vocht is belangrijk. Je weet nooit hoe een Game Drive kan lopen en water en drank zijn zeer belangrijk in geval van nood. Maak de dag voor de Game Drive een lunchpakket met bijvoorbeeld sandwiches en fruit klaar. Ook zout is belangrijk om mee te nemen tegen uitdroging. Neem dus ook chips of pinda's mee. Een Game Drive is vermoeiend. Soms is het ook mogelijk om in het park bij een lodge te stoppen om even de benen te strekken en te lunchen.

Park entreegelden

Houd er rekening mee dat de parken in Afrika vrij duur zijn. Je betaald makkelijk 35 dollar per persoon aan entree plus de kosten voor je voertuig die meestal rond de 15 dollar zijn. Zorg altijd dat je voldoende Dollars bij je hebt. Buiten Zuid-Afrika word de entree bij voorkeur in Dollars betaald. Zoek ook uit of je entree een dag geldig is of 24 uur. Bij 24 uur kun je dus verdelen of twee dagen wat soms heel handig kan zijn.

Camera aparatuur

Video- en fotocamera zijn meestal reispartners op Game Drive. Zorg dat je alle batterijen hebt opgeladen. Ook voldoende kaartruimte is van belang, weet nooit wat je gaat zien, denk aan "Battle of Kruger".

Zorg dat je bereikbaar bent

Zoek uit of je bereik hebt met je mobiele telefoon. Weet je het niet zeker en ga je een groot park in? Zorg dan dat men weet wanneer je vertrekt en het park wil verlaten. Je kan ook een satteliet-telefoon aanschaffen. Dan kun je ten alle tijde bellen en gebeld worden. Maar dit is geen goedkope optie.

Handige literatuur

Een Lonelyplanet van het betreffende gebied is aan te raden. Een mammelsboek voor informatie over alle zoogdieren die je tegen kan komen.

De Game Drive

Entree gate

Bij de gate moet je altijd stoppen om entree te betalen. Je moet dan de namen van naw gegevens van de personen opgeven, verbijfplaats en het registratienummer van je auto. Vraag ook altijd een bewijs van betaling. Hier staan vaak de telefoon nummers op van het national park. Raadpleeg hier ook of er mooi kaarten van het park te koop zijn, die mag je niet missen. Vergeet niet te informeren naar recente "sightings" in het park! Zij weten ook meestal wel wat de beste locaties/routes zijn en wat de conditie van de wegen in het park zijn.

Het rijden in een national park

Als je in een National Park met een auto rijd moet je bewust zijn van al het wild wat er voor de auto kan schieten. Rij niet harder dan 30 km per uur. Rustig rijden geeft je ook de gelegenheid om de dieren te spotten. Op onverharde wegen moet je uitkijken voor de bermen waar vaak holen, gaten en modder ligt. Je kan daar makkelijk vast komen te zitten. Probeer lage toeren te maken, hierin heb je vaak meer kracht en tevens maakt de motor minder lawaai. Als je moet rijden door zeer ruig terrein zorg dan dat je goed bekijkt hoe de situatie is. Kijk of je niet kan omkeren maar ga nooit je eigen weg rijden tenzij je bandensporen ziet van voorgangers kun je die eventueel volgen. Schat de situatie goed in en probeer heel rustig een hindernis te nemen. Ramen kunnen open maar wees alert zodra je roofdieren, olifanten en apen tegenkomt. Doe je ramen dan minimaal half dicht.

Hoe kun je wilde dieren spotten?

Zorg dat je rustig rijd en weet waar je naar op zoek bent. Luipaarden verschuilen zich in bomen, leeuwen kun je in hoog gras herkennen aan hun staart. Met dit soort informatie kun je taken verdelen in de auto. Stop soms even en laat de omgeving spreken. Kijk in het zond of je sporen kan zien die je iets kunnen vertellen. Kijk soms ook in de lucht of je gieren kan zien, deze lijden vaak naar een kill of dood dier. De sporen in het zand op de weg of in de berm kunnen vaak ook veel vertellen welke dieren er op of langs de weg hebben gelopen.

Hoe benader je wilde dieren?

Zet je motor af zodra je wilde dieren ziet. Vooral olifanten kunnen een ronkende motor als dreigend ervaren. Houd wel je auto gereed om te starten. Een startende motor kan een aanval van dieren afschrikken en voldoende zijn om een aanval af te wenden. Bij dreiging rij je voorzichtig van de dieren weg. Probeer niet dichter dan 20 meter in de buurt van wilde dieren te komen. Dieren blijven altijd onvoorspelbaar.

Het nemen van een lunch

Je kan natuurlijk gewoon veilig in de auto lunchen. Maar meestal is dit het moment dat je ook even de benen wil strekken. Verlaat nooit zomaar je auto in een National Park (in sommige parken is het zelfs verboden). Probeer een open plek te vinden met overzicht. Vermijd hoog gras. Kijk eerst goed om je heen en wacht eerst een paar minuten om de "de kat uit de boom te kijken". Als alles veilig lijkt blijf dan dicht in de buurt van je auto. Wilde dieren zien jou dan als onderdeel van de auto, voor hun een object. Als je te ver verwijderd bent van de auto kun je gezien worden als gevaar of als prooi. Zorg dat je altijd goed om je heen blijft kijken op gevaar. Ramen en deuren kun je beter dicht laten maar zorg dat je bij gevaar ook snel weer in de auto kan zitten.

Hoe ga je naar de toilet?

Natuurlijk is er altijd een moment dat je naar de toilet moet. Probeer dat een beetje in te schatten. Je kan bijvoorbeeld rekening houden met een plasstop in je route. Vaak zijn er wel logdes of campsites in een park. Daar is altijd wel een toilet te vinden. Kun je het echt niet meer houden dan ga je "wild plassen". In Afrika hoef je dat niet te bekopen met een bon maar misschien met een leeuw in je nek. Doe je behoefte dus altijd achter de auto en zoek een plek uit zoals ik hierboven al beschreven heb. Zorg dat er iemand is die voor je op de uitkijk staat.

De beste pitstop: een lodge

Als de mogelijkheid er is kun je ook een lodge bezoeken om daar bijvoorbeeld een lunch te genieten. Al is het maar om even je benen te strekken. De kans is groot dat je daar ook meer informatie krijgt over de sightings van die dag. Soms is er ook een bord te vinden waar bijzondere sightings worden aangegeven.

Rust momenten

Probeer voldoende rust momenten in te lassen. Geniet van de omgeving. Vaak ontdek je veel meer in de bush als je stilstaat dan als je rijd.

Camera gebruik

Houd je camera altijd bij de hand. Het is handig om je camera om je nek te hangen. Als je een foto wil maken altijd even stoppen. Neem een Gorillapod mee, die kan zeer effectief zijn in de auto.

Tenslotte

De bovenstaande tips zijn de basis ingredienten voor een geslaagde Game Drive. Maar wat is een geslaagde Game Drive? Ik denk dat veligheid voorop staat tijdens een Game Drive. Het rijden in de mooi natuur van Afrika is al een genot op zich. Bij een Game Drive weet je nooit wat je die dag gaat zien en beleven. Misschien helemaal niets, misschien wel iets wat nog nooit iemand eerder zag. Deze wetenschap maakt nou juist iedere Game Drive in Afrika telkens weer even spannend.

Meer lezen over Afrika? Kijk op het Afrika Magazine blog.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden