Tips om goedkoop te vliegen met een vliegtuig

Inleiding

Hedendaags kiezen meer en meer mensen een vliegtuig als vervoer om mee te reizen, maar dat kan vaak duur zijn. Als vakantieganger is het natuurlijk fijn om het geld uit te geven op uw vakantie in plaats van de reiskosten. Met een beetje planning kunt u al heel wat bezuinigen op uw vlucht.

Kies een goedkope luchtvaartmaatschappij

Tientallen luchtvaartmaatschappijen adverteren dagelijks op hun websites met alle zekerheid dat zij écht de goedkoopste vluchten bieden. Maar welke moet u nou kiezen? Het meest voor de hand liggend antwoord is dat uzelf op zoek moet naar de beste prijs. Het kan soms tientallen en soms zelfs honderden euro's per aanbieder verschillen. Houd zeker rekening met belastingen en toeslagen. Ook al wordt er een vliegtuigticket aangeboden voor één euro, door kosten van alle belastingen en toeslagen kunt u veel duurder uitkomen. Het is dus verstandig om bij de goedkope vluchten de voorwaarden eens goed door te lezen, zodat het voor u duidelijk is wat de totale kosten zijn.

Kies een goedkope luchthaven

Wees flexibel met luchthavens. In plaats van Schiphol kunt u ook kiezen voor een luchthaven in Brussel, Charleroi, Keulen of Düsseldorf-Weeze voor flinke prijsverschillen. Vaak is de luchthavenbelasting op kleine vliegvelden lager dan bij de grotere vliegvelden. Vergeet niet om de berekening van de reiskosten naar de luchthaven in de prijs mee te nemen, om te kijken of u in het eindbedrag nog steeds goedkoper uitkomt.

Tijdstip om een vliegticket te boeken en om te reizen

Reserveer zo vroeg mogelijk

Het vroeg reserveren van een vliegticket is een absolute aanrader. Dit kunt u al ruim enkele maanden van te voren doen. Zo kunt u dagelijks rustig de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen bekijken totdat u een goedkoop vliegticket hebt gevonden. Controleer regelmatig om te zien of de tarieven zijn verlaagd. Boek de goedkope vlucht dan ook gelijk. Een dag later, of soms zelfs een uur later, kan de prijs alweer zijn gestegen.

Toch last-minute boeken

Last minute reizen zijn vandaag nauwelijks nog goedkoop te noemen, maar als u flexibel in uw reisbestemming en vertrekdatum bent, kunt u op ieder moment vertrekken. Een last-minute aanbieding kan dan mogelijk wel goed uitpakken voor u, voornamelijk in het hoogseizoen, voorjaars- of kerstvakantie. U loopt echter het risico dat u geen geschikte last minute vindt en uiteindelijk duurder uit komt.

Vermijd de populaire tijden

Tijdens de schoolvakanties, hoogseizoenen en nationale feestdagen zijn de vluchten over het algemeen duurder dan in andere tijden. Deze optie is allicht niet voor iedereen mogelijk.

Boek op bepaalde dagen

  • De voordeligste vluchten vertrekken meestal op dinsdag, woensdag en donderdag.
  • Als u een korte city-trip maakt, dan blijkt een heenreis op donderdag en een terugreis op zondag één van de beste combinaties te zijn.
  • Een vliegticket waarin een verblijf op zaterdagnacht is ingesloten, is vaak goedkoper.

Vergelijk de data

Controleer de prijs op verschillende data. Een dag eerder of een dag later kan al heel wat uitmaken. Dit heeft namelijk te maken met de boekingsklasse van de vliegmaatschappij.

Ochtend- of nachtvlucht

Kies voor een ochtend- of nachtvlucht. 's Morgens vroeg of 's nachts zijn de vluchten over het algemeen goedkoper dan in de middag of op een late avond.

Aanvullende tips

  • Als u een korte of goedkope vlucht heeft, wordt er meestal geen eten geserveerd. Ze komen wel met een boekje waaruit u eten, drinken en cadeaus kunt bestellen. Vaak zijn de prijzen in het boekje duurder dan normaal. Een goedkoop alternatief is dat u zelf eten en drinken meeneemt.
  • Weeg altijd uw koffers en handbagage nauwkeurig, zodat er geen onnodige kosten bij komen vanwege overbagage.