Hoe een dure vakantiebestemming betaalbaar wordt

Hoe een dure vakantiebestemming betaalbaar wordt

Grote steden als Londen, Paris, maar ook Kopenhagen en Ibiza zijn peperdure bestemmingen voor een vakantie. Met een beperkt budget en de keuze voor een dure vakantiebestemming gemaakt zal men inventief te werk moeten gaan om goed uit te komen. Om te budgetteren is het goed te beseffen dat er in feite drie kostenposten bij een vakantie bestaan: de reis, het verblijf en de opmaak tijdens de vakantie. De laatste bestaan uit eten & drinken, maar ook souvenirs, bezoek aan musea, bezienswaardigheden, evenementen etc.

                             

3 vakantiekosten

De kosten van de reis

Op welke manieren kan er worden gereisd? Is de bestemming eventueel ook zonder vliegtuig bereikbaar? Zo nee, kijk of de boot een alternatief is. Vaak zijn bootreizen een schitterend alternatief voor diegene die de tijd heeft. Veel goedkoper is een bootreis vaak niet, maar in het laagseizoen wordt er dikwijls gestunt met de prijzen omdat leegstand duurder is dan een vakantiereis onder de kostprijs.

Bij vliegen is het verstandig luchtvaartmaatschappijen onderling te vergelijken. Dit kan bij diverse websites, waaronder Skyscanner.com en cheaptickets.nl.  Plan bovendien de vakantie ruim van te voren en wanneer je flexibel bent in de data dan kunt u nog flink wat besparen. Doorgaans is vliegen door de week goedkoper dan in het weekend. Zijn er ook nog andere luchthavens in de buurt? Wanneer je vliegt van Nederland naar Dubai kan het voordeliger zijn te vertrekken vanaf Brussel, Düsseldorf of Frankfurt. Een (korte) treinreis zal u flink wat geld kunnen besparen op de vakantietrip.

De trein en bus zijn daarnaast vaak goedkope alternatieven. Zo bestaat er tussen Nederland en Engeland een busverbinding die in het laagseizoen al voor 29 euro een retour aanbiedt. Wilt u het echt goedkoop dan ga dan liften. In ruil voor een appel of een ei en ook vaak  gewoon  voor de gezelligheid kunt u vaak meerijden.

Het verblijf van de vakantie

Heeft u bekenden wonen of verblijven in de buurt van uw vakantiebestemming? Wie weet mag u wel een paar nachtjes of zelfs de hele vakantie blijven logeren. Een goedkoop alternatief is een hostel. U heeft dan wellicht wat minder privacy, maar op een kleine slaapzaal heeft u snel wat aanspraak en verblijft u voor weinig geld. Het delen van een kamer of appartement kunt u ook veel geld schelen. In dure vakantiesteden als Londen of Kopenhagen zijn hotels schrikbarend duur. Een hotel kan zo een kleine honderd euro per nacht kosten. Ook een verblijf op het feesteiland Ibiza is niet goedkoop. Wees daarom creatief en ga uw mogelijkheden voordat u uw vakantie accommodatie vastlegt. Kunt u niet logeren bij bekenden en is er geen goedkoop hostel te vinden? Gebruik dan de grotere vakantie accommodatie vergelijkingssites om in iedere geval de scherpste deal te bedwingen die er in de stad mogelijk is. Vakantiehuizen of villa’s op Ibiza kunnen op het eerste oog duur lijken, maar wanneer u in grote groepen reist kunnen groepsaccommodaties uiteindelijk fors goedkoper uitvallen dan wanneer u losse hotelkamers zou hebben gereserveerd.

Opmaakkosten van het verblijf op vakantie

Dit kunt u eigenlijk zo gek maken als u zelf wilt. Een drankje op een terrasje naast de Eiffeltoren of een broodje bij Buckingham Palace kan u een hartaanval bezorgen. U kunt uw lunch ook bij een bakkertje drie straatjes verderop nuttigen of zelfs uw broodjes ’s ochtends smeren of bij een supermarkt kopen. Door op deze manier uw eten en drinken in te kopen kunt u dagelijks tientallen euro’s besparen op een relatief eenvoudige wijze.

Reist u op vakantie met de taxi, of doet u veel te voet, met de fiets of met de bus? Deze keuzes hebben grote invloed op uw vakantiebudget. Ook kan een weekkaart van de metro in Londen een stuk goedkoper zijn dan iedere dag losse kaartjes kopen of zelfs een dagkaart. Bekijk altijd uw alternatieven die voorhanden zijn. Kies niet altijd voor de meest voor de hand liggende oplossing die u wordt aangereikt. Dit is namelijk 9 van de 10 keer ook de duurste oplossing.

Optelsom van vakantiekosten

Wie de drie vakantiekosten goed in de gaten houdt weet een goede inschatting te maken van de kosten van zijn vakantie. Maak een goede berekening en wees kritisch. Probeer tenslotte alles los te boeken, wanneer u assertief bent is dat bovendien ook een leuke uitdaging. U bent zo ook geen geld kwijt aan tussenpersonen of aan een reisbureau. Volg de bovenstaande tips op en u besparing kan zeer snel oplopen.

Bronnen

Stedentripper.com

Ibizavakanties.com

Booking.com

Cheaptickets.nl