Hoe een veilig en leuk dagje aan zee en strand beleven

Inleiding

Met het weer in Nederland weet je het nooit. Het is mogelijk dat het in het najaar nog ruim in 20 graden wordt. Een perfecte temperatuur dus om met je gezin of vrienden een gezellige dag aan strand en zee te beleven. Strand en zee zijn echter niet alleen maar pret. Er zijn een aantal gevaren waar je mee te maken kunt krijgen, en dit wil je natuurlijk niet. Dit artikel geeft je tips en bereid je voor om zowel een leuke als veilige dag aan het strand te beleven.

De juiste spullen meenemen

Het begint allemaal met het meenemen van de juiste spullen. Hierdoor kun je al een hoop problemen voorkomen en een geweldige zomerdag tegemoet gaan! Op een hete dag is het vooral belangrijk dat je voor iedereen genoeg water of ander drinken meeneemt of koopt. Minimaal 2 liter water per persoon wordt op een warme dag aangeraden.

Kleding is ook belangrijk. Trek losse of luchtige kleding aan. Ook kleding met lichte kleuren wordt aangeraden. Lichte kleuren houden warmte minder lang vast en hierdoor krijg je het dus minder (snel) warm. Neem verder een tentje of parasol mee zodat je even uit de zon weg kunt. Geregeld de schaduw opzoeken kan natuurlijk ook een oplossing zijn. Het laatste voorwerp dat erg belangrijk kan zijn is een mobiele telefoon. Ze kun je in geval van nood hulp inroepen en je vrienden of familie vinden wanneer je ze uit het oog verloren bent.

Uit een sterkte stroming zwemmen

De zee kan een heerlijke plek zijn om even af te koelen na een tijdje op het strand gelegen te hebben. Met (jonge) kinderen is het altijd verstandig om dicht bij de kust te blijven. Houd ze constant in de gaten en doe ze desnoods ook zwembandjes om. Oudere kinderen kunnen natuurlijk wel zonder ouders zwemmen. Maar raad ook hen aan om dicht bij de kust te blijven.

Dicht bij de kust blijven is dus belangrijk. Wanneer je ver in de zee bent, is er de kans dat je de kust uit het oog verliest. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een ander probleem dat je liever wilt ontlopen is dat je in een sterke stroming terechtkomt. Mocht dit toch gebeuren, dan is het zaak om rustig te blijven. Hoe moeilijk dit ook klinkt, het is erg belangrijk. Wanneer je in paniek raakt kun je namelijk nog meer uit koers van de kust raken en wellicht onder water komen. Je moet dus kalm blijven. Een sterke stroming heeft meestal een breedte van maximaal zo’n 30 meter. Zwem dus parallel met de kust. Zo kun je het snelst uit de stroming terecht komen. Dit zwemmen kan veel kracht kosten. Wanneer je uit de sterke stroming bent moet je dan ook rechtstreeks naar het strand of de kust zwemmen.

Een zwemmer in nood redden

Het redden van een zwemmer in nood is misschien ook een vaardigheid die je jezelf wilt aanleren. Namelijk niet op ieder strand zijn er zo veel en zulke sterke strandwachten als op de tv het geval is. Natuurlijk is te hopen dat je deze vaardigheid nooit in de praktijk hoeft te brengen. Om te voorkomen dat je een dierbare moet redden, moet je ze weer aanraden dichtbij de kust te blijven of zwembandjes te dragen.

Als je een persoon in nood ziet, bijvoorbeeld doordat hij schreeuwt en moeite heeft om boven water te blijven, moet je als eerste een handdoek of kledingstuk pakken. Dit lijkt niet zo logisch, maar is in werkelijkheid een attribuut dat levens kan redden. Je pakt het voorwerp en zwemt naar de persoon toe. Dan gooi je het kledingstuk naar hem of haar toe zodat het vastgegrepen kan worden. Dan trek je aan het voorwerp en zwem je zo met het slachtoffer terug naar het strand.

Vaak zijn de hulpbehoevenden in paniek. Daardoor wordt het vaak onmogelijk om ze op een goede manier vast te pakken om ze te redden. Je kunt bijvoorbeeld in je gezicht worden geslagen of de grip op de persoon constant verliezen. Dit kan de situatie ook voor jou slechter of gevaarlijker maken. Het meenemen van een handdoek of kledingstuk is dus belangrijk.

Zonnesteken en oververhitting voorkomen

Niet iedere persoon kan even goed tegen de zon. Lang en onbeschermd in de felle zon liggen kan zorgen voor een zonnesteek. De persoon heeft dan zeer hoge koorts, is duizelig en misselijk. Natuurlijk willen we ook dit voorkomen! Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg water drinkt en op tijd de schaduw opzoekt. Een parasol gebruiken is niet altijd genoeg. Het houdt dan wel een groot deel van het zonlicht tegen, de warmte komt er nog wel in grote mate doorheen. Wanneer je merkt dat iemand oververhit raakt of onwel dreigt te worden van de warmte, moet je die persoon zo veel mogelijk lagen kleding uit laten doen. Laat minimaal één laag kleding over. Gooi koud water over de persoon heen en laat hem veel water drinken.

Mocht je te laat zijn en heeft de persoon al oververhitting of zelfs een zonnesteek opgelopen, moet je de lichaamstemperatuur van het slachtoffer laten dalen. Zet hem in een koude ruimte met bijvoorbeeld een ventilator. Ook koude en natgemaakte handdoeken kunnen heel goed werken. Zorg er wel voor dat de persoon het niet té koud krijgt om onderkoeling te voorkomen. Het is ook altijd verstandig om een dokter in te schakelen voor controle wanneer er meer dan 40 graden koorts is vastgesteld bij het slachtoffer.

Oppassen met kuilen en tunnels graven

Het zand kan voor kinderen prachtig zijn. Ze kunnen zich er uren mee vermaken. Kastelen bouwen, grachten graven of hun naam erin schrijven. Dit is allemaal hartstikke leuk en over het algemeen ongevaarlijk.

Er is wel één activiteit waar heel goed mee opgepast moet worden: het graven van tunnels. Het komt helaas nog geregeld voor dat kinderen overlijden tijdens kuilen en tunnels graven. Zo’n tunnel is namelijk minder stevig dan deze eruit ziet en instortingsgevaar is dus aanwezig. En het laatste wat je wilt is dat je kind wordt bedolven onder het zand. Dit stukje is niet bedoeld om ouders bang te maken, maar het is belangrijk dat op dit gevaar gewezen wordt. Houdt jonge kinderen altijd in de gaten, zowel in de zee als op het strand. Vertel ze ook dat het gevaarlijk kan zijn om tunnels te graven.

Conclusie

Over het algemeen is een dagje strand een leuke belevenis. Het heerlijke weer en de prachtige omgeving zorgen daar wel voor. Toch is er altijd kans op het ontstaan van gevaarlijke situaties. Door het opvolgen van deze simpele tips kan ook dit voorkomen worden en ga je een hele fijne dag tegemoet. Veel plezier!

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Wilfredor, David Lally