Wat is het beste restaurant ter wereld

Inleiding

Ieder jaar publiceert het Britse tijdschrijft Restaurant Magazine een top 50 van de beste restaurants ter wereld. Deze lijst komt niet zomaar tot stand. Ieder jaar gaan 800 koks en eetkenners uit eten bij de restaurants met een goede reputatie. Aan de hand van deze bevindingen wordt bepaald wat het beste restaurant ter wereld is. Het beste restaurant ter wereld 2010 is restaurant Noma uit Denemarken. De nummer 3  van vorig jaar heeft de nummer één van 2006 t/m 2009 restaurant El bulli uit Spanje van de troon geslagen. Ook in 2011 is Noma verkozen tot beste restaurant ter wereld. Wat maakt restaurant Noma het beste restaurant van de wereld?

Nummer één restaurant van de wereld

Na vier jaar de lijst hebben aangevoerd was restaurant El Bulli uit Spanje dit jaar eigenlijk weer de grote favoriet. De verrassing was dan ook groot dat deze plek werd veroverd door het vrije jonge restaurant Noma uit Denemarken. Dit restaurant is van topkok René Redzapi. Vergeleken met andere topkoks is deze kok nog vrij jong. Hij is pas 32 jaar oud. Het team waarmee hij werkt is al net zo jong. De gemiddelde leeftijd van zijn staf ligt op 28 jaar.  Restaurant Noma is zeven jaar open.

Het restaurant is er om bekend dat het de puur Scandinavische keuken wilt laten proeven. De kok werkt voornamelijk met lokale en seizoensproducten uit Denemarken en Zweden. De overige ingrediënten komen uit de noordelijke landen zoals Ijsland en Groendland. Wat kan je op het menu vinden? Denk aan wilde zuring, muskgeit, spinkrab, raapwortelen en moeibeien. Kortom, ingredienten waarvan de gemiddelde niet Scandivanier nog nooit van gehoord heeft. Dit maakt de keuken van Noma interessant. Je hebt geen idee wat je op je bord krijgt en je proeft een overvloed aan nieuwe smaken.

Restaurant Noma ligt in Kopenhagen. Het restaurant is gelegen in het havengebied. Vroeger was het een pakhuis, maar het is helemaal gerenoveerd tot het restaurant wat het nou is. Het restaurant is sober, maar sfeervol ingericht met veel hout.

Volledige Top vijftig beste restaurants ter wereld 2011

  1. Noma - Denemarken
  2. El Celler De Can Roca - Spanje
  3. Mugaritz - Spanje
  4. Osteria Francescana - Italië
  5. The Fat Duck - Engeland
  6. Alinea - Amerika
  7. D.O.M - Brazilië
  8. Arzak - Spanje
  9. Le Chateaubriand - Frankrijk
  10. Per Se - Amerika
  11. Daniel - Amerika
  12. Les Creations de Narisawa - Japan
  13. L'Astrance - Frankrijk
  14. L'Atelier de Joel Robuchon - Frankrijk
  15. Hof van Cleve - België
  16. Pierre Gagnaire - Frankrijk
  17. Oud Sluis - Nederland
  18. Le Bernardin - Amerika
  19. L'Arpege - Frankrijk
  20. Nihonryori Ryugin - Japan
  21. Vendome - Duitsland
  22. Steirereck - Oostenrijk
  23. Schloss Schauenstein - Zwitserland
  24. Eleven Madison Park - Amerika
  25. Aqua - Duitsland
  26. Quay - Australië
  27. Iggy's - Singapore
  28. Combal Zero- Italië
  29. Martin Berasategui - Spanje
  30. Bras - Frankrijk
  31. Biko - Mexico
  32. Le Calandre - Italië
  33. Cracco - Italië
  34. The Ledbury - Engeland
  35. Chez Dominique - Finland
  36. Le Quartier Francais - Zuid-Afrika
  37. Amber - China
  38. Dal Pescatore - Italië
  39. Il Canto - Italië
  40. Momofuku Ssam Bar - Amerika
  41. St John - Engeland
  42. Astrid Y Gaston - Peru
  43. Hibiscus - Engeland
  44. Maison Troisgros - Frankrijk
  45. Alain Ducasse au Plaza Anthenee - Frankrijk
  46. De Librije - Nederland
  47. Restaurant de l'Hotel de Ville - Zwitserland
  48. Varvary - Rusland
  49. Pujol - Mexico
  50. Asador Etxebarri - Spanje

Het beste restaurant van Nederland

In de top 50 van beste restaurants ter wereld komen twee Nederlandse restaurants voor. Op nummer 19 staat Oud Sluis van topkok Sergio Herman. Op nummer 37 staat de Librije van topkok Jonnie Boer. De Nederlandse restaurants doen het goed in 2010. Oud Sluis is tien plekken gestegen en de Librije is een nieuwkomer in de top 50 beste restaurants ter wereld. Deze twee restaurants zijn ook de enige twee restaurants in Nederland met drie michelin sterren.

In 2011 heeft Oud Sluis goede zaken gedaan. Ze zijn met twee plaatsen gestegen naar de zeventiende plek. De Librije is juist gezakt naar plek 46. Maar toch mag je als kok best trots op jezelf zijn als je in de top 50 van beste restaurants ter wereld staat!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden