Ontwikkeling van 3D games door Sony, Microsoft en Nintendo (Playstation 3, Xbox 360 and 3DS)

Inleiding

Nintendo, Sony en Microsoft zijn bezig met de ontwikkeling van 3D games. In april 2011 bijvoorbeeld, wordt de nieuwe handheld van Nintendo al verwacht: de 3DS. In dit artikel wordt de ontwikkeling van 3D games door Sony, Microsoft en Nintendo besproken.

Waar? Wanneer?

 • De algemene verwachting is dat we steeds meer producten in 3D gaan zien. De 3D bioscoophit Avatar, van James Cameron, lijkt het startsein gegeven te hebben voor de ontwikkeling van 3D. De eerste 3D televisies bijvoorbeeld zijn reeds te koop in de winkel. Diverse platforms en spelontwikkelaars ontwikkelen momenteel 3D games. In de zomer van 2010 zijn de eerste 3D games te verwachten. Ontwikkelaar Ubisoft rekent er op dat de 3D markt flink gaat groeien. Volgens Ubisoft wordt het bovendien een goede manier om meer emotie naar de spelers te brengen'.
 • Hieronder staat een kort overzicht van ontwikkelingen in de markt van 3D games. Op de E3-gamebeurs in Los Angeles (15 tot en met 17 juni) worden de nieuwe ontwikkelingen in 3D games gepresenteerd.

1. Sony

 • Het was al eerder bekend dat Sony werkte aan de ontwikkeling van 3D games. Via internet is op 21 april een update beschikbaar gekomen (firmware 3.30), waarmee de Playstation 3 gereed gemaakt voor 3D gaming. Op de IFA Consumer Electronics Show in Berlijn maakte Sony bekend dat in 2010 3D games op de Playstation 3 speelbaar zijn.
 • De eerste vier stereoscopische 3D games voor de Playstation 3 komen in juni uit. De games die dan in 3D gespeeld kunnen worden zijn WipEout HD, PAIN en Super Stardust HD. Hierbij gaat het om updates van bestaande spellen. Daarnaast wordt een 3D demo van het spel Motorstorm: Pacific Rift uitgebracht. Om deze games te spelen is het noodzakelijk dat je in het bezit ben van een HD-televisie met minimaal 200Hz en een 3D-bril.
 • Op 2 juni 2010, vlak voor de release van de eerste 3D game van Sony, verteld de hoofd van de sales van Sony Computer Entertainment dat 3D-games meeslepender zullen zijn dan fims kijken. Hij verwacht dat als je een 3d game hebt gespeeld je gelijk een 3D televisie wilt aanschaffen. De algemene mening is dat de verkoop van 3D games langzaam van start gaat, maar dat dit slechts het begin is van iets groters.
 • Op 3 juni 2010 is de eerste 3D game speelbaar op de Playstation 3. Door het downloaden van een patch is het mogelijk om de game Pain in 3D te spelen. Voorlopig is deze patch alleen te downloaden in Azië. Andrew House, president van Sony Computer Entertainment Europa, heeft niet bevestigd of deze patch binnenkort ook in Europa te verkrijgen is. Sony geeft wel aan dat 3D games 'binnenkort' ook speelbaar zijn in Europa.
 • Op 3 juni 2010 maakte de senior-developer, Simon Benson, bekend dat een aantal bestaande games omgezet gaan worden naar 3D. Hij vertelde dit in een interview met het Engelse Official Playstation Magazine. Benson geeft aan dat het wel redelijk veel moeite kost om de games om te zetten naar 3D: "Omzetten naar 3d is zelfs moeilijker dan het inbouwen van 3d in een nieuwe game". Benson vertelde niet van welke games een 3D-versie gaat verschijnen.

2. Microsoft

 • Volgens engadget.com werkt Microsoft samen met LG aan de ontwikkeling van 3D Games voor de Xbox 360. Deze website geeft aan dat het al mogelijk is om op de Xbox 360 3D games te spelen in combinatie met een LG 55/47LX9500 LED televisie.
 • Het is onduidelijk om welke spellen het gaat. Het is eveneens onduidelijk welke techniek er gebruikt wordt. Het is waarschijnlijk dat er, net als voor de Playstation 3, een 3D-bril nodig is. Hieronder staat een recente uitspraak van de directie van Microsoft US over de toekomst van het 3D Xbox 360 gamen:

'3D Games zijn beschikbaar vanaf vandaag op de XBox 360 en zullen zich blijven ontwikkelen. Vanaf vandaag kun je met behulp van een 3D-bril spellen spelen zoals: 'Avatar' en 'Batman: Arkham Asylum'. De samenwerking met LG, aangekondigd in Zuid-Korea vandaag, is gericht op de Zuid-Koreaanse markt. Deze ontwikkeling is een nieuw bewijs dat, als 3D gaming blijft groeien, Xbox 360 de ontwikkeling van 3D games blijft ondersteunen'.

3. Nintendo

 • Nintendo heeft aangekondigd om in april 2011 een opvolger van de Nintendo DS op de markt te brengen. Deze opvolger zal de Nintendo 3DS gaan heten. Hierbij heeft Nintendo benadrukt dat de Nintendo 3DS geen update zal zijn van de DS maar een daadwerkelijke opvolger. De 3DS speelt games in 3D af, waarvoor geen 3D-bril nodig zal zijn.
 • Een officiële releasedatum is er niet. Deze wordt mogelijk gegeven tijdens de E3-gamebeurs in Los Angeles. Deze vindt plaats van 15 tot 17 juni 2010. Wat in ieder geval duidelijk is dat de 3DS ook spellen van de DS en DSi kan afspelen.

De toekomst van 3D games

Het is nog onduidelijk of 3D games daadwerkelijk gaan aanslaan en het grote publiek gaan bereiken. Nintendo, Sony en Microsoft hebben in ieder geval de eerste stap gezet. Na de zomer van 2010 zal duidelijker zijn wat de toekomst van 3D games ons te bieden heeft.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden