Wat moet je weten over Macbeth

Inleiding

‘To be or not to be, that is the question’ is een algemeen bekende uitspraak van de poëet en toneelstukkenschrijver William Shakespeare. Hij schreef bekende toneelstukken zoals Romeo en Julia en Hamlet. Een iets minder bekend toneelstuk, maar wel een van de kortste die Shakespeare ooit geschreven heeft, is Macbeth. Het toneelstuk gaat over perikelen in het Schotse koningshuis. De tragedie is deels gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis en is voor een deel aangepast aan de eigen interpretatie van Shakespeare. Maar waarover gaat de tragedie eigenlijk? Welke (bekende) personages komen er in voor?  

Het verhaal

Macbeth vertelt het verhaal over de moedige Schotse generaal Macbeth die op een dag, nadat hij samen met generaal Banquo Noorwegen en Ierland heeft verslagen, twee voorspellingen krijgt te horen van drie heksen. De voorspellingen beweren dat Macbeth Thane van Cawdor zal worden, en vervolgens zelfs koning van Schotland. Generaal Banquo krijgt zelf geen voorspelling te horen, maar de heksen weten wel te vertellen dat de kinderen van de generaal wel ooit koning zullen worden. Snel na deze profetes gaat de eerste voorspelling al in vervulling. 

Aangespoord door Lady Macbeth, de vrouw van Macbeth, vermoordt Macbeth in een nacht de huidige koning van Schotland, Duncan I. De zonen van Duncan weten echter te ontkomen naar Engeland en Macbeth wordt hierna tot koning van Schotland gekroond. Al snel krijgt Macbeth last van zijn daden: hij wordt geplaagd door slapeloosheid. Zijn vrouw sleept hem door deze periode heen. Wanneer Macbeth denkt aan de derde voorspelling van de heksen, namelijk dat het nageslacht van Banquo later ook op de troon zal belanden, besluit hij om Banquo te vermoorden. Zijn zoon, Fleance, weet echter te ontkomen, waardoor Macbeth nog steeds niet zeker is van zijn koningsbestaan. Zijn vrouw, die ook lijdt aan de gevolgen van de daad, begint te slaapwandelen, wat de bewoners van het kasteel erg verdacht vinden.

Macbeth kan niet goed tegen de onzekerheid en besluit de heksen nogmaals raad te plegen. Hierbij komen de heksen met drie nieuwe voorspellingen betreft Macbeth. Ze beweren dat Macbeth niet verslagen zal worden totdat het woud van Birnam tegen hem optrekt. Ook zeggen ze dat Macbeth niet zal worden vermoord door iemand die uit een vrouw geboren is. De derde voorspelling luidt dat Macbeth op moet passen voor Macduff, de Thane van Fife. Op basis van de laatste voorspelling besluit Macbeth de familie van Macduff te vermoorden.

Als Macduff dit nieuws hoort, trekt hij met behulp van Malcolm met een leger op tegen Macbeth. Ze verstoppen zich in het bos waar ze takken gebruiken om zichzelf te camoufleren, hiermee wordt de eerste voorspelling werkelijkheid. Na een bloederige strijd staan Macbeth en Macduff tegenover elkaar. In eerste instantie heeft Macbeth geen vrees van Macduff, want hij heeft de tweede voorspelling van de heksen in zijn achterhoofd, maar uit een dialoog tussen beide heren blijkt dat Macduff met een keizersnede ter wereld is gekomen en dus niet uit een vrouw geboren is. Vervolgens onthoofd Macduff Macbeth, waarna er een einde komt aan zijn tirannie. De vrouw van Macbeth heeft tegen die tijd al zelfmoord gepleegd, omdat ze de schuldgevoelens niet meer aan kon.

De personages

  • Macbeth, generaal in het leger van koning Duncan, later Thane van Cawdor en koning van Schotland
  • Lady Macbeth, de vrouw van Macbeth
  • Koning Duncan I, de koning van Schotland
  • Donalbain en Malcolm III, zonen van koning Duncan I
  • Banquo, generaal in het leger van koning Duncan
  • Fleance, zoon van generaal Banquo
  • Macduff, Thane van Fife
  • De drie heksen

In het stuk kome nog vele andere personages voor, zoals een portier en verschillende moordenaars. Deze personages zijn voor het begrip van het verhaal echter onbelangrijk en in deze opsomming daarom weggelaten.

Conclusie

Macbeth is een beroemd toneelstuk van de befaamde auteur William Shakespeare. De bloederige tragedie vertelt het verhaal van de Schotse generaal Macbeth, die na drie voorspellingen van heksen voorbestemd is om de koning van Schotland te worden. Daarvoor vermoordt hij de huidige koning, Duncan I. Geplaagd door nachtmerries bezoekt de nieuwe koning de heksen nogmaals en deze doen opnieuw drie voorspellingen. Macbeth is er nu van overtuigd dat niemand hem meer kan stoppen in zijn koningschap, totdat de voorspellingen een voor een uitkomen en Macbeth uiteindelijk op tragische wijze om zijn leven komt: hij wordt onthoofd. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Fleance

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden