Meest beoefende sporten

Meest beoefende sporten in 2010

Er is altijd veel vraag naar een goed overzicht van het aantal meest beoefende sporten in Nederland. Voor veel mensen is het belangrijk wat andere mensen interessant vinden. Soms wordt een keuze voor een sport hierdoor bepaald. Daarom heb ik hier de Top 5 meest beoefende sporten in Nederland voor mannen en vrouwen in 2010 geordend. Daarnaast is het natuurlijk interessant te weten welke sporten wij Nederlanders het meest beoefenen.

Meest beoefende sporten door mannen in 2010.

1) Fitness

2) Voetbal

3) Wielrennen

4) Hardlopen/ joggen

5) Tennis

Meest beoefende sporten door vrouwen in 2010.

1) Fitness

2) Wandelen

3) Hardlopen / joggen

4) Danssport

5) Tennis

Populair

Na het zien van deze top 5 meest beoefende sporten kunnen we een paar dingen concluderen. In Nederland zijn individuele sporten het populairst. Dit houdt in dat het merendeel van zowel de mannen als de vrouwen individueel sport. Onder het merendeel vallen ongeveer 6 op de 10 personen. Fitness het populairst en sponsort dan ook een groot deel van de individuele sporters in Nederland. Er doen ongeveer 2,5 miljoen mensen aan fitness in Nederland. En het is de sterkst groeiende sport in Nederland. Fitness is één van de duurste sporten die je kunt beoefenen en ontkracht daarmee het feit dat Nederlanders 'gierig' zijn. Echter is het zo dat Fitness vooral door volwassenen wordt beoefend en deze groep ook meer geld kan uitgeven. Helemaal ontkrachten dat wij gierig zijn is dus niet het geval.

Conditie

Bij de sporten van vrouwen is het duidelijk dat het vooral gaat om de conditie. De eerste drie sporten (fitness, wandelen en hardlopen) zijn vooral sporten die de conditie verbeter. Nou zal je denken dat is toch bij iedere sport het geval? Dat klopt, maar je moet begrijpen dat deze sporten meer worden beoefend om het op peil houden van de conditie dan voor het plezier ervan (uiteraard kan je gewoon plezier hebben wij het beoefenen van deze sporten).

Het feit dat veel vrouwen op een sport zitten waarmee ze hun conditie verbeteren zegt ook iets over het niveau van de 'Nederlandse sportende vrouw.' Dit zien we ook terug in de internationale sportwereld waar de Nederlandse vrouw maar in weinig sporten echt meedoet op hoog niveau. Helaas is dit ook bij de mannen in mindere mate het geval.

Nut van sport

Bovenstaande informatie doet natuurlijk niets af aan het feit dat het ontzettend goed is om te sporten. Het is niet alleen fysiek maar ook mentaal heel erg goed om actief een sport te beoefenen. Het allerbelangrijkste is immers toch dat je gezond blijft! Veel Nederlanders hebben financieel gezien de mogelijkheid om te sporten en vele hiervan hebben ook de wil om een sport te beoefenen. Deze twee feiten zorgen ervoor dat de Nederlandse bevolking relatief veel sport en dus ook relatief gezond is. Helaas is het zo dat de burgers in Nederland (vooral in navolging van Amerika) steeds dikker worden. Het is daarom noodzakelijk dat er meer gesport gaat worden om deze zorgbarende ontwikkeling tegen te gaan. Ik zou dan ook graag het advies willen geven aan iedereen die dit artikel leest en geen port beoefend om een sporten te gaan proberen. Eén van de bovenstaande is het gemakkelijkst aangezien er veel faciliteiten zullen zijn die deze sporten ondersteunen (wat het ook goedkoper maakt i.v.m. concurrentie).