Waarom sport zo goed voor je is

Waarom sport zo goed is voor een mens

Sport en het sporten zit in het leven van alle dag. Ongeveer twee derde van alle Nederlanders sport met enige regelmaat zelf. Dan zijn er nog 1,2 miljoen vrijwilligers actief in de sport en gaan velen met hun kinderen, vrienden en vriendinnen naar het sportveld in het weekend. Of we kijken er naar, met een zak chips voor de televisie. Daarom is sport voor bijna iedereen zo herkenbaar en daarom verbroedert sport ook. Maar sport is vooral ook emotie.

Buikje kwijt met sport

Buikje kwijt, een beter figuur, afslanken en gezond blijven blijken hele goede redenen te zijn om te sporten er erop uit te gaan. Alleen of in groepsverband. Wie liever niet in het donker alleen hard gaat lopen zoekt wat vrienden of vriendinnen om dat gezellig samen te doen. Ook indoor zien we een flinke toename van sporters. Vooral als het buiten koud en onbestendig begint te worden. Maar hoe en waar u dat ook ook doet, sporten is goed voor je. Geniet er vooral ook van.

Sporten verbroedert niet altijd

Sport verbroedert meestal maar helaas niet altijd, of in ieder geval niet met iedereen. Wie voor Ajax is, is niet voor Feyenoord. Weinig Nederlanders zullen voor Duitsland zijn bij een partij voetbal tussen Nederland en Duitsland. Zeker niet als de inzet hoog is. Maar binnen beide groepen zie je wel cohesie ontstaan, en ontstaat er een gezamenlijke vijand. Er ontstaat trots, en een soort van eenheidsgevoel.

Sport is gezond

Maar sport is vooral gezond en geeft je energie. Het is goed voor mens en leden, afgezien van een enkele blessure. Sport leert vooral jongeren om ergens voor te gaan en leert ze regels te hanteren in een spel. Sport integreert en zorgt vaak voor een toenemend respect bij anderen. Niet voor niets initieert en steunt de Johan Cruijff Foundation vele projecten die sport en spel stimuleren. De bekende trapveldjes zijn inmiddels een groot succes geworden. Sport blijkt in de praktijk van alledag de criminaliteit onder jongeren te verminderen. Het houdt ze van de straat en geeft ze ook wat te doen. Bovendien helpt regelmatig sporten tegen allerlei mogelijke kwalen, zoals:

  1. Obesitas en overtollig gewicht maken minder kans;
  2. Osteoporose en zorgt voor sterkere botten;
  3. Diabetes. Sporten reguleert je bloedsuikergehalte;
  4. Hart- en vaatziekten en een beroerte komen minder vaak voor;
  5. Bepaalde typen kanker worden zo voorkomen;
  6. Allerlei spanningen worden verwerkt;
  7. Sporten geeft zelfvertrouwen.

Sport en sponsoring

Sport is voor vele bedrijven ook de manier om reclame te maken. Topsport is zonder een top sponsoring niet langer haalbaar. Het is een niet te stoppen en sterke combinatie. Het betekent vaak wat reclame op het shirt, maar dat deert toch niemand.

Sport en fitness zijn leuk

Sport en fitness zijn vooral ook leuk om te doen. Hoe jonger je het leert, hoe meer plezier je er van zult hebben. Belangrijk is dat een sporter goed naar zijn lichaam luistert. Wie een geoefend sporter is, weet dat als geen ander. Met andere woorden als je na een periode weer gaat beginnen met lopen, moet je dat langzaam opbouwen. Te lang achter elkaar is niet goed en kan allerlei klachten en blessures geven. Dat leidt er weer toe dat u je een tijdje niet kunt sporten en weer van voren af aan moet beginnen. En dat is nergens voor nodig voor wie het geleidelijk opbouwt en er van geniet. Doen dus, want de voordelen zijn vele malen groter dan de nadelen.