Wat is de Indy 500

Indy 500, een inleiding

De Indy 500 is een legendarische race in Amerika. Op de officiele website van de Indy 500 staat geschreven: Het is makkelijk te zeggen dat autorace geschiedenis geschreven wordt tijdens de Indy 500. Het is waarschijnlijk beter te zeggen dat autorace geschiedenis de Indy 500 is!

Geschiedenis van de Indy 500

De races op de Indy 500 baan zijn legendarisch. Het winnen van de 500 mijls race staat gelijk aan het bereiken van onsterfelijkheid voor de winnaar. De ovale baan van Indeanapolis is heilige grond. Er is geen race elders op de wereld die dezelfde legendes, tradities en statistieken heeft vergelijkbaar aan die van de Indy 500. De geschiedenis is rijk, groots en vermakelijk.  

De Indianapolis Motor Speedway werd geopend in 1909. De ovale baan (oval) is twee en halve mijl lang, precies 4 kilometer. De eerste Indy 500 (mijl) zoals wij hem kennen werd gehouden in 1911. In de beginjaren van de Indy 500 waren Europese merken succesvol, vanaf 1920 is de Indy 500 vooral een Amerikaanse aangelegenheid. De reden daarvoor was dat Amerikaanse auto's vooral gebouwd werden voor ovals waarbij alleen bochten naar links gereden werden. Europese auto's werden gebouwd voor bochtige circuits en maakten op de Amerikaanse oval geen schijn van kans. Dit verschil zien we nog steeds tussen de Europese Formule 1 en de Amerikaanse Cart Series.

De moderne Indy 500

De Indy 500 blijft zijn unieke karakter behouden ondanks de vele concurrentie vandaag de dag. Vroeger was de Indy 500 een van de weinige races, vandaag de dag is er elk weekend wel een race. Hoewel er vele races gereden worden en er voor het publiek steeds meer te halen valt behoudt de Indy 500 in ieder geval voor de coureurs een unieke positie. Veel coureurs zien de Indy 500 toch als meest prestigieuze in de Amerikaanse Cart series en zijn er nog steeds veel coureurs en sponsors die alleen meedoen aan de race in Indianapolis. Alleen al om die reden behoudt de Indy 500 zijn glamoureuze uitstraling en bouwt het nog steeds een unieke geschiedenis op met meer dan 100 jaar race geschiedenis.

Nederlandse helden op de Indy 500

Gelukkig heeft ook Nederland een geschiedenis op de Indy 500, zij het beperkt. Er deden slechts een handjevol Nederlanders mee aan de Indy 500 maar in 1990 en in 1997 wist een Nederlander de Indy 500 te winnen. Arie Luyendijk heeft de status van God bereikt in Amerika door tweemaal de Indy 500 op zijn naam te schrijven. Ondertussen heeft Arie Luyendijk junior in 2006 mee gedaan aan de Indy 500 in een auto die eigendom was van zijn vader. In die race finisht Arie Luyendijk Junior als 28ste, tot nog toe was dat zijn enige deelname aan de Indy 500.

Conclusie

Op de een of andere manier heeft racen een bepaalde aantrekkingskracht en hebben de wereldberoemde races die al bestaan sinds kort nadat de auto uitgevonden werd een enorme uitstraling. Deze uitstraling behouden de races vandaag de dag dankzij de geschiedenis die aan deze races vast zit. Races als de Indy 500, de Isle of Man TT en de TT van Assen zijn drie van deze races met zo'n beroemde geschiedenis. Laten we vooral vasthouden aan deze races, die niet begonnen zijn om het geld maar om de eer en roem die er te behalen viel en valt.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden