Het leven van kaká

Inleiding

Ricardo Izecson dos Santos Leite (Brasilia, 22 april 1982), beter bekend als Kaká, is een Braziliaans profvoetballer, die als aanvallende middenvelder speelt. Kaká zal met ingang van het seizoen 2009/2010 voor Real Madrid spelen. Hij heeft onlangs een contract voor 6 seizoenen getekend. Kaká is 1,83 m lang en weegt 73 kilo.[1] Hij speelde 63 interlands voor Brazilië, en scoorde daarin 23 keer.

Ongeluk

Kaká werd pas echt gelovig nadat hij tijdens zijn jeugd op het nippertje ontsnapte aan een totale verlamming van zijn lichaam. Hij dook in september 2000 in een ondiep zwembad en kwam hierbij ongelukkig op zijn nek terecht. Hij herstelde compleet en de voetballer ziet dit als een teken van God en is sindsdien zeer gelovig. Tijdens het herstel heeft Kaká zichzelf 11 doelen gesteld:

1Weer kunnen voetballen 2Een profcontract bij São Paulo krijgen 3In het eerste elftal van São Paulo spelen 4Spelen voor het Braziliaans Elftal van onder 18 5Een basisplaats krijgen in het eerste van São Paulo 6Spelen op het jeugd-wk 7Uitgenodigd worden voor het A-elftal van Brazilië 8Spelen in het A-elftal van Brazilië 9Spelen op een WK 10Een transfer naar een topclub in Spanje of Italië 11De Champions League winnen

Kaká heeft inmiddels al deze elf doelstellingen behaald.

Competitie

Kaká begon zijn carrière als prof bij São Paulo FC, waar de Braziliaan ook de jeugd doorliep, in januari 2001. Het eerste seizoen verliep succesvol en Kaká scoorde 12 keer in 26 wedstrijden. Het tweede seizoen ging ietsje minder, Kaká speelde 20 wedstrijden waarin hij 8 maal het doel wist te treffen. Hij speelde daarna nog een half jaar voor São Paulo, waarin hij 2 maal scoorde in 10 wedstrijden. Toen vertrok Kaká in juli 2003 voor 6,5 miljoen euro naar het Italiaanse AC Milan op voorspraak van Leonardo, voormalig Braziliaans international en destijds bestuurslid bij de Milanese club. Daar werd hij in zijn eerste seizoen direct landskampioen en Kaká maakte bij Milan direct een goede indruk. Zonder veel moeite wist hij binnen korte tijd een basisplaats te veroveren, ten koste van gevestigde namen als landgenoot Rivaldo en Rui Costa. In zijn eerste seizoen speelde hij 30 wedstrijden en scoorde 10 keer. Milan werd mede dankzij hem kampioen van Italië. In het tweede seizoen werden het 36 wedstrijden en 7 doelpunten. Het derde seizoen beleefde Kaká een hoogtepunt bij Milan door in de competitie 14 maal te scoren in 35 wedstrijden. Het vierde seizoen bij Milan speelde Kaká 31 keer mee en pikte acht doelpunten mee. Zijn vijfde seizoen was zijn meest doelpuntrijke bij Milan, hij speelde een matige 30 wedstrijden mede door een paar blessures en scoorde 15 maal waarmee hij topschutter van AC Milan werd in het seizoen 2007/08. In juli 2008 werd Ronaldinho de landgenoot en ploeggenoot van Kaká van Barcelona gekocht en vormt hij in het seizoen 2008/09 een aanvallend duo met Kaká. Hij heeft nog een contract tot 30 juni 2011 en zegt die uit te dienen, behalve als AC Milan van hem af wil. Voorzitter Silvio Berlusconi heeft echter laten weten dat Kaká nog jaren voor Milan zal spelen.[2] Op 9 juni werd echter officieel bekend dat de middenvelder de overstap zou maken naar Real Madrid. Hij kwam over voor een bedrag van naar verluidt rond de 68 miljoen euro en tekende voor zes seizoenen. Alleen voor Cristiano Ronaldo en Zinédine Zidane werd ooit een hoger transferbedrag neergelegd.

Religie

Sinds het ongeluk in 2000 en Kaká's herstel is Kaká zeer gelovig. Hij is een Evangelicaal Christen. Hij pleit tegen voorhuwelijkse seks en staat 10% procent van zijn inkomen af aan de kerk. Zijn favoriete boek is de Bijbel, waar hij elke dag een stukje in leest. Zijn favoriete muziek is gospel. Na elk doelpunt wijst en kijkt hij omhoog, naar, in zijn beleving, God en de hemel. Ook draagt hij geregeld shirts onder zijn wedstrijdshirts met de tekst I belong to Jesus. Ook op de labels van zijn schoenen staan teksten als Jesus in the 1st place.

Jeugd

Kaká groeide op in de Braziliaanse middenklasse. Zijn vader, Forest Izecson Pereira Leite is ondernemer en zijn moeder, Cristina dos Santos Leite een lerares. Hij werd geboren in de hoofdstad, Brasilia, maar verhuisde na een paar jaar naar het veel grotere São Paulo. Hij heeft een jongere broer, die ook profvoetballer is: Digão. Hij heet in het echt Rodrigo. Rodrigo is ook de 'uitvinder' van de naam Kaká: als klein kind kon hij de naam Ricardo niet uitspreken en zei hij 'Cacá', oftewel 'Kaká'. Op zijn shirt staat echter Kaká (bij zowel Real Madrid als het nationale elftal).