Zuid Afrika WK voetbal 2010

Inleiding

Direct na het besluit om het wereldkampioenschap 2006 in Duitsland te organiseren, besloot de FIFA om in de toekomst de organisatie van het toernooi te laten rouleren over de verschillende continenten. Daardoor stond al vroeg vast dat in 2010 het kampioenschap in Afrika zou worden gespeeld.

Stappen

Er waren vijf kandidaten: Zuid-Afrika, Egypte, Libië, Marokko en Tunesië. Tunesië en Libië wilden samen het toernooi organiseren. Omdat de FIFA het niet toestond dat twee landen het toernooi samen zouden organiseren, trok Tunesië zich 7 dagen voor de stemming terug. Vervolgens beoordeelde de FIFA dat Libië niet voldeed aan de eisen om het toernooi zelf te organiseren. Libië kon namelijk niet garanderen dat het -in geval van kwalificatie- Israël zou toestaan deel te nemen aan een toernooi op Libisch grondgebied.[1] Daardoor ging op 15 mei 2004 in Zürich, Zwitserland de stemming tussen drie landen. Er was slechts één stemronde nodig om Zuid-Afrika tot gastheer voor 2010 te verkiezen. 32 landen nemen deel waaronder gastland Zuid-Afrika. Zij zullen strijden in acht groepen van vier ploegen, waarvan de eerste twee zullen doorstoten naar de achtste finales. Vervolgens zijn er de kwartfinales, halve finales, een wedstrijd om de derde plaats en de finale. Het wedstrijdschema is via de externe links te vinden.

Tips

De openingwedstrijd en de finale worden in Johannesburg gespeeld in het Soccer City-stadion. De halve finales zijn in Kaapstad en Durban. De tien stadions staan in negen steden. De tabel geeft informatie over de stadions en de wedstrijden die er worden gespeeld.

Stadions:

  • Bloemfontein Vrystaat Stadion 40.000
  • Durban Durban Stadion 75.000
  • Johannesburg Soccer City 104.000
  • Johannesburg Ellispark 70.000
  • Kaapstad Groenpunt Stadion 68.000
  • Nelspruit Mbombela Stadion 43.000
  • Polokwane Peter Mokaba Stadion 40.000
  • Port Elizabeth Nelson Mandela Bay Stadion 50.000
  • Pretoria Loftus Versfeld 51.762
  • Rustenburg Royal Bafokeng Stadion 40.000

Een recordaantal van 204 landen hebben zich aangemeld voor deelname aan de eindronde, inclusief Zuid-Afrika. Slechts de Filipijnen, Brunei en Laos hebben zich niet aangemeld. Papua Nieuw Guinea had zich aangemeld, maar doet uiteindelijk niet mee. Via regionale kwalificaties wordt dit aantal teruggebracht naar 31 landen die zich voor de eindronde zullen kwalificeren. Zuid-Afrika is als gastland automatisch geplaatst.

De Europese landen strijden om 13 plaatsen. Ook de regerend wereldkampioen, Italië, zal zich via kwalificatie moeten proberen te plaatsen.

De loting voor de kwalificatie vindt plaats op 25 november 2007 in Durban, Zuid-Afrika.

Voordat de loting plaats heeft worden al enkele kwalificatiewedstrijden gespeeld in Zuid-Amerika, Afrika en Azië en Oceanië. De Europese teams komen pas in actie na de zomer van 2008.