Welke spaaracties zijn er rondom het EK 2012

Inleiding

Het EK voetbal 2012 is begonnen. Polen en Oekraïne hebben deze keer de eer om dit grootse sportspektakel te mogen organiseren. Duizenden supporters vanuit heel Europa zullen naar deze twee landen trekken om hun favoriete team aan te moedigen. Hieronder bevinden zich ook een hoop in oranje kleding gehulde Nederlanders. Naar schatting zal er voor 60 miljoen euro aan oranjeartikelen gekocht worden. Ook veel winkels en bedrijven zijn weer begonnen met spaaracties voor leuke spulletjes waarmee je onze jongens aan kunt moedigen. Maar welke spaaracties zijn er allemaal?

C1000: geluksvogeltjes

Met een drie minuten durende videoclip introduceerde de C1000 de geluksvogeltjes aan het Nederlandse publiek. Deze reclame werd voor het eerst uitgezonden tijdens de rust van een oefeninterland van het Nederlands Elftal. Hierdoor zagen miljoenen mensen de geluksvogeltjes en de videoclip werd op YouTube gelijk een hit.

Geluksvogeltjes zijn kleine oranje poppetjes in de vorm van vogeltjes. Sommige vogeltjes juichen en anderen hebben een Nederlandse vlag vast. Bij iedere 15 euro aan boodschappen krijg je een gratis geluksvogeltje. Bij bepaalde producten van Unilever krijg je speciale geluksvogeltjes: deze hebben gezichten van spelers uit het Nederlands eftal. Zou jij Afellay herkend hebben? 

PLUS: juichbandjes

De PLUS was de eerste supermarkt die haar EK-spaaractie bekend maakte. Juichbandjes. Dit zijn felgekleurde armbandjes. Op ieder armbandje staat een deel van het woord ‘’Holland’’ afgebeeld. Wanneer je alle juichbandjes hebt gespaard en naast elkaar legt (of allemaal om je arm doet) kun je dus het woord ‘’Holland’’ lezen.

Ook bij de PLUS krijg je bij iedere 15 euro aan boodschappen een juichbandje. De supermarkt heeft nog een aantal andere producten bedacht waarmee het sparen van de armbandjes leuker zou kunnen worden. Eén daarvan is de zogenaamde Juichkoker, een kartonnen koker waarin je de armbandjes kunt bewaren. Ook kun je voor 2 euro een Juicharm kopen. De Juicharm is op de afbeelding te zien. 

AH: voetbalplaatjes

De wuppie’s en beesie’s waren de enorm succesvolle knuffeltjes die je bij het WK van 2006 en het WK van 2010 kon sparen. De Albert Heijn grijpt dit jaar echter terug op een andere succesformule: de voetbalplaatjes. Dit zijn kaartjes met foto’s en informatie van een hoop EK-spelers. Zowel Nederlanders al buitenlanders staan op deze kaartjes afgebeeld. Natuurlijk kan er ook weer een verzamelalbum bij gekocht worden. Bij iedere 10 euro krijg je 5 voetbalplaatjes.

Verder heeft de AH nog iets totaal nieuws bedacht, de ‘’Mannen tegen de vrouwen-pool’’. Op Facebook kunnen mannen en vrouwen invullen welke wedstrijduitslagen ze verwachten. Na het eind van de EK zal er dan eindelijk duidelijk worden wie het meeste verstand heeft van voetbal: de mannen of de vrouwen!

Kruidvat: gijpvogel

De C1000 heeft de geluksvogel, de Kruidvat de gijpvogel. De gijpvogel, een knuffel, is een grote groene vogel met oranje kleding. De naam van dit product is geïnspireerd op voetbalanaliticus René van der Gijp. En dat heeft een reden: op de website die speciaal voor de gijpvogel is gemaakt, wordt het voetbalwereldje door middel van cartoons en spotprenten kritisch bekeken. En dat is ook het werk van Van der Gijp: voetbal kritisch bekijken. 

Deze knuffels zijn in de winkel te koop. Bij Kruidvat zijn verder de doorsnee oranjeartikelen te verkrijgen, zoals toeters en oranje hoedjes. 

Conclusie

Nederland zal de komende maand weer feestelijk oranje gaan kleuren. In veel winkels zijn artikelen te vinden waarmee we ons team kunnen aanmoedigen. Het maakt niet uit of dat aanmoedigen helpt of niet. Het blijft leuk!

Bronnen afbeeldingen: PLUS en C1000