Kooiduiken met witte haaien in Zuid Afrika

Witte Haai

De Witte Haai staat bekend als de grootste moordmachine in de zee. De Witte Haai heeft deze slechte reputatie te danken aan films als Jaws. Of de nieuwsberichten uit Australie, Amerika en Zuid Afrika over zwemmers en surfers die jaarlijks worden verminkt door deze dieren.

Onbegrip

De Witte Haai is volgens velen een menseneter die alles verslind wat op zijn pad komt.Dit komt waarschijnlijk omdat er zo weinig bekend is over de Witte Haai. Uit recente onderzoeken is gebleken dat de Witte Haai helemaal niet het monster is dat wij in hem zien. Maar toch komen we de Witte Haai liever nooit tegen in het water. Allhoewel, voor de mensen die de Witte Haai wel in levende lijve willen aanschouwen is deze ultieme ontmoeting mogelijk: kooiduiken!

Gansbaai

Voor een ontmoeting met de Witte Haai ga je naar Gansbaai. Dit is een klein dorpje ongeveer honderd 40 km van Hermanus in de West-Kaap van Zuid Afrika. Gansbaai bevind zich aan de Walkerbaai waar ook veel walvissen worden gespot. Je zal tijdens een rondreis door Zuid Afrika waarschijnlijk ongemerkt aan dit dorp voorbij rijden. Maar op nog geen kilometer uit de kust van dit dorpje leeft de hoogste concentratie witte haaien ter wereld in de zogeheten Shark Alley!

Kunstje

De witte haaien in Zuid Afrika staan niet alleen bekend om hun grote aantallen. Op een klein eiland voor de kust van Gansbaai genaamd "Dyer Island" leeft een grote zeehonden kolonie. De zwemmende zeehonden kunnen daar onaangenaam verrast worden vanuit de zee. Vanuit de diepte schieten de witte haaien met volle vaart omhoog om een zeehond te grijpen. De haaien springen daarbij soms wel 2 meter boven het water uit! Dit kunstje is alleen waargenomen bij de witte haaien voor de kust van Zuid Afrika.

Commercieel

In Gansbaai word al jaren onderzoek gedaan naar het gedrag van de Witte Haai. De hoge concentratie haaien trekt wetenschappers uit alle delen van de wereld naar Gansbaai. Voor deze projecten worden speciale kooien gebruikt om de haaien onder water te bestuderen. Sinds een aantal jaren zijn deze kooi duiken ook mogelijk voor het grote publiek. Het kooiduiken is sindsdien niet meer weg te denken in Zuid Afrika. Het kooiduiken met witte haaien klinkt erg spannend maar is relatief veilig. Er zijn nog nooit ernstige ongelukken gebeurt. Er worden nu dagelijks tientallen toeristen oog in oog gebracht met de witte haai. Dit heeft ervoor gezorgd dat het slechte imago van de Witte Haai langzaam verbeterd.

Ontmoeting

Het kooiduiken is simpel. Een stalen kooi word van de een boot te water gelaten en drijft aan de oppervlakte. De bovenzijde van de kooi is open waardoor men kan zich in de kooi laten zakken. Er kunnen maximaal 3 mensen in een kooi. De kooi is ongeveer twee meter diep en voorzien van voetsteunen en handvatten. Voor een kooiduik krijg je een aantal simpele instructies. Een kooiduiker hoeft geen duikbrevet te hebben en alleen een wetsuit aan te trekken (tegen het koude water) en een duikbril op. De haaien worden gelokt naar de boot met stukken tonijn en bloed.

Met een beetje geluk is de eerste haai binnen 10 minuten bij de boot. Een touw met daaraan een stuk tonijn word nu naar de kooi getrokken en de haai zwemt recht op de kooi af. Op dat moment staan de kooiduikers onder water recht in de ogen van de Witte Haai te kijken. De haaien komen zelfs zo dicht op de kooi dat je ze letterlijk kan aanraken! In de kooi heb je natuurlijk een schitterende ontmoeting met de Witte Haai, maar vergeet niet dat je op de boot ook veel kan zien. Vanaf het dek kun je ook de haai met open bek en vlijmscherpe tanden uit het water zien en de bemanning wil nog wel eens een witte haai bij zijn neus grijpen!

Boekingen

Kooiduiken kan het hele jaar door geboekt worden. Er zijn ongeveer 8 operators in Gansbaai. Voor een Cage Dive tour ben je rond de €150 pp kwijt. Je moet op zijn minst een dag ervoor boeken. In Kaapstad kun je ook boeken via de meeste hotel en accommodaties en op het Waterfront staan diverse operators. Er is ook een centraal boekingsnummer in Kaapstad: +27(0)78 686 75 05. Tijdens een rondreis met vaak een kort verblijf in Kaapstad kan je het beste in Nederland al vooraf boeken via de website van de operators. Een boeking kan geannuleerd worden door de operator zelf. De oorzaken zijn meestal door erg troebel water en dus slecht zicht. Dat gaat vaak in combinatie met te ruig weer op zee. Je word altijd een dag te voren geïnformeerd als de trip word afgelast. Bij annuleringen krijg je het geld gewoon teruggestort op rekening.

Een boeking is inclusief:

  • Transport naar Gansbaai
  • Ontbijt & lunch
  • Douche en toilet aan boord
  • Duik en snorkel uitrusting
  • Boottocht
  • Bezoek aan Shark Alley
  • Bezoek aan zeehonden en misschien een walvis
  • Begeleiding van een witte haaien-expert

Programma

De dag begint om 5 uur 's ochtends als je word opgepikt in Kaapstad. Het is dan nog anderhalf uur rijden naar Gansbaai. Bij aankomst in Gansbaai is er een introductie en ontbijt. Rond 8 uur zit je op zee en het is dan ongeveer 20 minuten varen naar de Shark Alley. Tijdens het kooiduiken blijf je ongeveer 20 minuten in de kooi. Je kan eventueel meerder keren in de kooi gaan. Vervolgens kan er nog een bezoek gebracht worden aan de zeehonden.

Wanneer

Het hele jaar zijn er witte haaien te zien. De beste tijd is van april tot september. Gemiddeld worden er 5 tot 15 haaien gezien per tour. Van oktober tot maart zijn de kansen om een Witte Haai te zien veel kleiner. Het voedsel van de haaien is er dan in overvloed en daardoor is het lastig de haaien naar de boot te lokken. Het zicht onder water is 5 tot 15 meter.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden