Wat wil je weten over skydiving

Inleiding

Voor sommige mensen is parachute springen of skydiving iets wat ze ooit echt een keer gedaan moeten hebben, voor andere mensen klinkt het als hun ergste nachtmerrie. Het is waar, je moet lef hebben om te parachute springen of skydiven. Parachute springen en skydiving is niet helemaal hetzelfde. Bij parachute springen spring je uit het vliegtuig en opent je parachute gelijk zodat je geleidelijk naar beneden zweeft. Bij skydiving heb je eerste een vrije val en dan pas opent je parachute. Bij een vrije val val je loodrecht naar beneden. De snelheid waarmee je valt kan aardig oplopen! Vind je parachute springen al spannend, skydiving brengt nog een stukje extra spanning met zich mee! Wat wil je weten over skydiving?

Wat is skydiving

Skydiving is een soort parachute springen. Je springt uit een vliegtuig en je parachute opent zodat je niet te hard naar beneden gaat. Bij skydiving opent je parachute niet gelijk. Je valt eerst ongeveer een halve minuut naar beneden, voordat je parachute opent. Je maakt een zogehete vrije val. Je kan snelheden bereiken van 190 km per uur! De adrenaline zal door je lichaam gieren als je naar beneden valt!

Mag je zomaar parachute springen of skydiven?

Je mag niet zomaar alleen gaan parachute springen of skydiven. Het risico is dan veelste groot dat het misgaat. Je moet eerst een cursus volgen om te leren parachute springen of skydiven. Er zijn twee soorten cursussen. Allereerst krijg je op de grond een opleiding. Je krijgt hierbij onder andere uitleg over:

 • Je parachute
 • Hoe je moet springen
 • Hoe moet je sturen
 • Hoe je moet landen

Deze opleiding duurt één á twee dagen. Daarna wordt de opleiding vervolgt in de lucht.

 • Total Jump Experience (TJE). Dit is de makkelijkste en goedkoopste manier om te leren parachute te springen. Na de theorie ga je het vliegtuig in en kan er gesprongen worden. Je springt vanaf een hoogte van ongeveer 1000 meter. Na ongeveer drie secondes opent je parachute en kan je de theorie die je geleerd hebt in de praktijk brengen. Bij de TJE opent je parachute automatisch.
 • Accelerated Free Fall (AFF). Is de Total Jump Experience vooral gericht op het parachute springen, bij de AFF leer je om te skydiven. Bij deze cursus wordt je geleerd om zelfstandig een vrije val te maken. Je gaat springen vanaf een hoogte van 3500 meter. Op ongeveer 1500 meter wordt de parachute pas geopend! Bij skydiving wordt je de eerste zeven sprongen begeleidt door twee instructeurs. Daarna ben je in principe zo getraind dat je zelfstandig aan skydiving kan doen. Bij AFF wordt de parachute met de hand geopend.

Skydiving zonder opleiding

Sommige mensen willen puur een keer het gevoel proeven van skydiving. Ze hoeven niet perse een opleiding te volgen om alleen te mogen springen. Wanneer je wilt skydiving zonder opleiding, dan kan je een tandem sprong maken. Je wordt dan bevestigd aan een intructeur en je springt samen uit het vliegtuig. Ideaal als je een keer het ultieme skydiving gevoel wilt beleven!

Wat moet je nog meer weten over skydiving

 • De vrije val duurt ongeveer een halve minuut.
 • Aan het eind van de vrije val, val je met een snelheid van 190 km per uur naar beneden.
 • Het is in de lucht ongeveer 15 graden kouder dan op de grond.
 • Je krijgt een speciaal springpak aan en een springbril op.
 • Draag makkelijke schoenen waar je op kan landen.
 • Eén op de 85000 sprongen gaat mis, dat risico is dus erg klein.

prijzen

 • Prijs tandensprong: Ongeveer 200 euro
 • Prijs TJE cursus: Ongeveer 550 euro
 • Prijs AFF cursus: Ongeveer 1200 euro

Conclusie

Ook al is de kans erg klein dat het misgaat, je moet er wel lef voor hebben om te parachute springen of te skydiven. Je springt vanaf een enorme hoogte naar beneden. Bij skydiving maak je een vrije val van ongeveer 2000 meter. De makkelijkste manier om een keer te skydiven is door middel van een tandemsprong. Je hoeft zelf geen opleiding te volgen en je springt met behulp van een intructeur. Je zit aan je instructeur vast en hij zorgt ervoor dat de parachute op het juiste moment open gaat en dat je zacht landt. Maar misschien vind je parachute springen of skydiving zo geweldig dat je het graag alleen wilt leren. Bij de TJE cursus leer je het parachute springen, maar wil je ook alleen skydiven dan moet je een AFF cursus volgen.Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden