Golfsurfen, Windsurfen, Kitesurfen, wat is dat

Surfen is een extreme sport die vooral bij jongeren de interesse wekt om uit te gaan oefenen. Golfsurfen is een van de varianten die we nu als normaal beschouwen, maar de geschiedenis achter het golfsurfen is vele malen groter dan je misschien zou denken!

Vandaag de dag denken we er niet meer zo bij na hoe dingen ontstaan zijn omdat de ontwikkelingen razendsnel gaan. Toch zou zonder het golfsurfen bijvoorbeeld nooit het skaten zijn uitgevonden en alle daarop ontwikkelde sporten zoals: rolschaatsen, skieen, snowboarden, windsurfen, kitesurfen, flowboarden, bodyboarden.. en waarschijnlijk kan dat lijstje nog behoorlijk oplopen.

Surfen als Extremesport

Golfsurfen is misschien wel een van de oudste extreme sporten en soms vraag ik me wel is af.. "hoe heeft iemand dat ooit kunnen bedenken", waarbij de meest waarschijnlijk verklaring voor mij is dat men in de golven aan het spelen was en dat ze van een kapotte kano een plan hebben gepakt en daarop probeerde te gaan staan..

Golfsurfen heeft de trend gezet naar het skateboarden. En dat is dan niet ontstaan om sneller thuis te zijn, maar omdat je voor golfsurfen wind van ongeveer een dag geleden nodig hebt afkomstig van de oceanen die de massa's water aan de stranden laten opstuwen tot golven. De surfers zijn dus op zoek gegaan naar een alternatief voor de weersomstandigheden die voor hen niet gunstig waren.

De rest van het verhaal kan je dan wel invullen, want uit skateboarden ontstaan dan weer:

 • Het rolschaatsen en skeeleren.
 • Daaropvolgend het skieeen en snowboarden.
 • Vervolgens gaan we windsurfen en kitesurfen.
 • In de kinderschoenen staan nu bijvoorbeeld het bodyboarden,wakeboarden en skinboarden.

Beginnen met Golfsurfen

Als u wilt beginnen met golfsurfen dan is het raadzaam om in ieder geval kennis te maken door middel van een cursus. De gevaren van golfsurfen dienen in geen geval onderschat te worden!

Houdt u rekening met de volgende gevaren:

 • Onderstroming, afdrijven door zeestromingen, bakens.
 • Gevaar voor anderen. Bij surfen gelden gedragsregels op het water! Als beginner moet je dus aanpassen bij het geheel.
 • Ook een leash is van uiterst belang om anderen niet te verwonden en je board bij je te houden. Dit is tevens je belangrijkste reddingsboei op zee!
 • Onderkoeling, zorg voor een wetsuit!

Het grote voordeel van golfsurfen is dat je enkel een surfboard nodig hebt en goede beschermende kleding. Het is echter wel zo dat je voor goede golven locatie gebonden bent!

Beginnen met windsurfen

Het windsurfen is ontstaan door "het zeil" te combineren met de surfboards. En dan ben je er nog niet helemaal want om op een plank te kunnen staan heb je bij windsurfen drijfvermogen nodig, in tegenstelling tot golfsurfen waar alleen de voortstuwing van de golven zo enorm groot is.

Windsurfen is een zeer technische sport en ook dit vereist enige voorzichtigheid! Bij zachte weersomstandigheden is dit een prima sport voor beginners. Wees bij zwaarder weer bewust voor de mogelijke gevaren van windsurfen:

 • Het weer is heel veranderlijk en de wind kan stil komen te liggen waardoor je niet meer terug komt op je bestemming, of er kunnen heftige rukwinden ontstaan waardoor je ook je bestemmingsplaats niet meer zult bereiken. Iets anders wat je niet wilt tegenkomen is mist!
 • Vermoeidheid is een groot gevaar, wanneer je ver op het water gaat bij zwaar weer.
 • Onderkoeling, dus zorg ook hierbij voor een wetsuit!

Beginnen met kitesurfen

Bij kitesurfen wordt "de vlieger" gecombineerd met de surfboards. Deze extreme sport kent veel ongelukken en mag dan ook als zeer gevaarlijk worden beschouwd.

De gevaren zijn te vergelijken met het windsurfen, maar omdat de controle bij kitesurfen velen malen lastiger en zwaarder is zijn de effecten van de ongelukken vaak zeer ernstig.

U zou dit onder geen geval zelf moeten uitproberen en er wordt al over gepraat om een certificaat te verplichten voordat deze sport beoefend mag worden. U moet maar zo denken, dat doen ze niet voor niks.