Achmed the Dead Terrorist en Jeff Dunham

Inleiding

Algemeen Hij is regelmatig in de ringtone reclame “Silence! I Kill you”, Achmed de Dead Terrorist. Hij is leuk om te zien, maar eigenlijk is hij één van de buikspreekpoppen, een skelet van een arabier op stok, van de cabaretshow van Jeff Dunham.

Stappen

Achmed, the Dead Terrorist Achmed is een skelet van een zelfmoordterrorist, met baard en witte tulband. Hij is onderdeel van een show van Jeff Dunham. Achmed is bekend door zijn uitroepen “Silence! I Kill you”, iedere keer dat iemand uit het publiek om hem moet lachen. Andere uitspraken van deze buikspreekpop zijn “Holy crap!” en “You racist bastard! Achmed heeft een afkeer van de Chinese keuken, alsmede voor “Lucky Charms” cereals. Deze laatste legt uit dat het voedsel “go right through him”

 

Achmed kreeg veel fans nadat een filmpje van hem (met Jeff Dunham uiteraard) op YouTube belandde. Meer dan 58.000.000 keer werd dit filmpje bekeken en is sinds augustus 2008 de meest bekeken beelden van het gehele YouTube.

Jeff Dunham Jeff is geboren in Dallas (Texas) in 1960. Hij behaalde zijn bul in communicatie bij de Baylor University in het Texaanse Waco. Hij verhuisde in 1988 naar Los Angeles. Hier verbeterde hij zijn buikspreektechnieken. In 1990 kreeg hij een uitnodiging om te spelen in “The Tonight Show”van Johnny Carson. Als hobby bouwt hij graag miniatuur helikopters.

Sinds 1990 is hij getrouwd met Paige en samen hebben zij drie dochters:

 • Bree
 • Ashlyn
 • Kenna

Ook is het gezin de eigenaar van een golden retriever (Bill) en drie Chihuahuas (Darby, Jake en Rusty). In zijn show van 2007, “Spark of Insanity” sprak hij over zijn (toen) 9, 11 en 15 jaar oude dochters.

De DVD’s van Jeff Jeff is een stand up comedian die tijdens zijn acts gebruik maakt van poppen. De mond, ogen en wenkbrauwen van zijn poppen kunnen bewegen en lijken daardoor te leven. Hij treedt ongeveer 250 dagen per jaar, verspreid over 40 weken, op. Hij is één van de meest gevraagde entertainers van Amerika en staat op concert podia, comedy clubs en bij particuliere bedrijven. Zo heeft hij in 2003 opgetreden in Comedy Central Presents.

 • 11 april 2006; zijn DVD “Arguing with myself” komt op de markt
 • 18 september 2007; zijn DVD “Spark of Insanity”komt uit. 
 • 11 mei 2007; de film Delta Farce verschijnt in de bioscoop. Hierin speelt Jeff een kleine rol met zijn pop (op stok) José Jalapeño

Aan het einde van 2007 heeft Jeff een verkoopresultaat in de Verenigde Staten van meer dan 500.000 dvd’s. Dat is ongeveer 20x meer dan een gemiddelde comediant verkoopt.

Jeff’s poppen Naast de hierboven beschreven Achmed the Dead Terrorist, heeft Jeff nog meer poppen die hij in zijn shows gebruikt. Dit zijn onder andere:

 • Peanut, een woozle (fictief wezen uit de Winnie de Poeh verhalen) met een kleine toef groen haar op zijn hoofd en met maar één schoen. De ogen en wenkbrauwen van deze pop zijn niet beweegbaar.
 • Walter, een gepensioneerde lasser en verbitterde oude man, met zijn armen altijd in misnoegen gekruist. Bijna 50 jaar getrouwd en vaak een sarcastische blik op het hedendaagse leven. Hij heeft gevochten in Vietnam en “doesn’t give a damn” om iedereen, speciaal zijn eigen vrouw en zijn aanwezige publiek. Hij klaagt vaak over zijn huwelijk, houdt van seksueel getinte moppen en gebruikt de term “dumbass” vaak. Een uitdrukking van de pop Achmed: “Saddam’s mosterdgas was niets vergeleken bij een scheet van Walter”.

 • José Jalapeño (middelgrote chilipeper) kan alleen de mond bewegen. Dit doet Jeff door met zijn duim op de rug van de stok te drukken. José maakt met zijn persoonlijkheid zijn beperkte bewegingsvrijheid goed. Hij kan goed zingen en leeft in een eenvoudige doos van dennenhout die Jeff ooit als koffer voor zijn poppen gebruikte.
 • Melvin, de superheld heeft twee echte krachten; vliegen en X-ray vision. Tenminste hij kan niet door silicone kijken en hij kan zo ver vliegen als Jeff hem kan gooien. Hij beweert dat hij een date heeft gehad met Catwoman. Zijn aartsvijand is Pinokkio. De “D” op zijn kleding staat voor zijn thema song, zo beweert hij, wat ooit was “Di-di-doo!”.
 • Sweet Daddy D, een Afro Amerikaan “Player In a Management Profession”(pimp). Hij beweert de nieuwe manager van Jeff te zijn. Heeft een grote hekel aan NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) en houdt van vrouwen   
 • Bubba J, een afkorting van Bubba Junior, houdt van bier van NASCAR. Hij is getrouwd en er wordt aangenomen dat hij minstens 1 kind heeft. NASCAR is een racesport in de Verenigde Staten, waarmee met stock-cars op ovale circuits wordt geracet.

Gewonnen prijzen

 • Jeff is de enige die tot twee keer aan toe de prestigieuze “Ventriloquist van het Jaar” heeft gewonnen. 
 • Hij is in het bezit van een American Comedy Award in de categorie Funniest Male Stand-Up Comic.
 • Hij is door TNN City Musci Awards benoemd tot “Cabaretier van het Jaar”.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden