Leren duiken

Leren duiken

Jij wil leren duiken? Goede keus. Duiken is een van de meest bewonderenswaardige sporten. Het is een watersport die voornamelijk onder water wordt beoefend... maar daar was je zelf waarschijnlijk ook al wel achter. Eng is het niet. Onder water heerst een bepaalde rust waardoor je zelf ook rustig wordt. De eerste paar duiken zullen waarschijnlijk wel voor een wat gespannen sfeer. Je weet nooit wat je allemaal tegen komt onder water!

Waarom leren duiken?

Duiken is een fantastische sport om uit te oefenen. Het vereist wat training en voorbereiding, maar dan heb je ook wat. Duiken kan je bijna overal ter wereld doen. Duiken kan je doen in vele zwembaden maar natuurlijk ook in de wereldzeeen en meren. Waar je ter wereld ook bent, men doet aan duiken. Zoek van tevoren op waar je moet zijn voor de mooiste/beste en gezelligste duikplekken. Elk land heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. In sommige streken kan je fantastisch de diepte in om oude wrapstukken te gaan bekijken. Naast wrakstukken zul je de meest fantastische diersoorten tegenkomen. Wanneer je nog nooit hebt gedoken sta je waarschijnlijk paf bij het zien van alles dat onder water leeft. Dit kunnen de meeste mensen zich niet voorstellen. Tot dat je zelf bent afgezakt naar een meter of 18.

Hoe leer ik duiken?

Je kan het beste les nemen van een officiële duikinstructeur. Deze is bevoegd om jou te leren duiken. Hiervoor zijn minstens twee zwembadlessen en twee buiten lessen nodig. De instructeur laat je wennen aan het onder water zijn en leert je trucs om veilig te kunnen duiken. Het is een serieuze sport die je zeker niet moet onderschatten. Je bent onder water waar je gebruik moet maken van een zuurstoffles. Het is dus goed om te weten hoe dit werkt en wanneer je weer naar boven moet gaan. Wat onder water zonder zuurstof is geen pretje.

Waar leer ik duiken?

Er zijn verschillende duikscholen in Nederland. Deze kan je vinden op het internet of in het telefoonboek. Je kunt ook je Padi (duikbrevet) in het buitenland halen. Check alvorens de duikcursus of zij voldoen aan alle eisen voor het behalen van je brevet. Wanneer je in Nederland leert duiken ga je ook naar buiten. Je zult merken dat het water in Nederland erg troebel is. Afhankelijk van de plaats en tijd van het jaar zie je soms maar 30 cm. Dit is niet te vergelijken met duikoorden in de rest van de wereld waar je meters zicht hebt. Het is wel goed om het zonder zicht te leren. Je weet dan namelijk precies waar al je apparatuur zit. In het buitenland is het dan des te makkelijker.

Waar kan ik duiken?

Waar kan je niet duiken? In principe zou je in elke plas/meer/zee moeten kunnen duiken. Maar overal zijn de omstandigheden anders. Zorg ervoor dat je altijd goed informeert naar hoe en wat. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een sterke stroom is waardoor je nooit meer op tijd uit het water kan komen. Dit is dus belangrijk om van tevoren te weten. In Nederland zijn er verschillende plassen die speciale duikroutes onder water hebben aangelegd. Erg leuk om dit te ervaren. Een heldere plek om te duiken in Nederland is Zeeland. In het buitenland zijn Egypte, Thailand en de eilanden Bonaire en Curacao aan te raden.

Veel duikplezier en succes met het behalen van je PADI.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden