Goedkoop op wintersport

Goedkoop op wintersport: Tien bespaartips

Ook zo’n zin in de wintersport? Maar zie je op tegen de hoge kosten? Hieronder tien tips voor een betaalbare en zorgeloze wintersportvakantie.

1. Bestemming. Kies een goedkoop winterland

Wie wil besparen, gaat naar het voormalige Oostblok. Bijvoorbeeld Polen en Tsjechië. Ruim € 100 voordeel per persoon. Ook relatief goedkoop en in opkomst Turkije. Check tevens het belastingvrije ministaatje Andorra. Eten, drinken en skipassen zijn er goedkoper dan in de populaire Alpenlanden.

2. Periode. Ga buiten de schoolvakanties

Geen schoolgaande kinderen? Ga buiten het hoogseizoen en de schoolvakanties. Begin december is goedkoop, tot de kerstperiode. Vanaf de tweede week van januari begint het echte laagseizoen tot begin februari. De krokusvakantie is het duurst. Buiten het seizoen staat er veel leeg en ook kun je hoge kortingen tot soms wel 80% bedingen.

3. Verblijf. Ga kamperen of logeer buiten het skigebied

Weinig behoefte aan luxe? Ga met de caravan. Je verblijft op diverse wintercampings voor rond de € 10 per persoon. Of logeer bij de boer. Kosten gemiddeld € 25 per overnachting. Tip: Zoek je het gemak en de luxe van een hotel? Hoe verder van de piste, hoe goedkoper. Vaak stopt bij de verder weg gelegen hotels een skibus die je tot aan de lift brengt. Deze is op vertoon van je skipas meestal gratis.

4. Vervoer. Ga je met de auto, trein of bus?

Voordelig reizen en ontspannen op je winterbestemming aankomen? Laat je rijden. Met de auto ben je naast benzinekosten ook geld kwijt aan tol en/of vignetten plus de verplichte sneeuwkettingen. Bovendien scheelt het brandstof (schattingen 20%) als er geen skibox op het dak gemonteerd is. Een busretourtje naar Zwitserland of Oostenrijk kost gemiddeld € 150 per persoon. Of kies voor de Alpen Expres of Ski-Trein. Een retourtje koop je vanaf respectievelijk € 89 en € 95.

5. Outfit. Leen je skipak of koop het tweedehands

Een leuke, moderne ski-outfit is prijzig. Koop skikleding op kledingbeurzen bij je in de beurt. Of maak gebruik van de ANWB-zoekwekker. Deze zoekt op alle grote Nederlandse veiling- en advertentiesites naar tweedehands wintersportspullen Je koopt al een skipak vanaf € 15. Of leen de kleding van familie, vrienden of kennissen. Zo bespaar je honderden euro’s.

6. Lange latten: Huur je materiaal

Eén keer per jaar op wintersport? Huur dan je ski’s, skischoenen en/of een snowboard. Het voordeligst is dat vaak in het land van bestemming. Bijkomend voordeel: de keuze is ruim en je hoeft de spullen niet te vervoeren. Je kunt tegenwoordig online thuis al de lange latten huren en reserveren. Ook het huren van een skibox en sneeuwkettingen is goedkoper als je er maar een keer per jaar gebruik van maakt.

7. Hoelang? Ga niet een hele week

Een lang weekend of vier dagen wintersport is voordeliger dan een hele week. Je bespaart ongeveer 30 tot 40%. Er zijn verschillende aanbieders van korte skivakanties.

8. Skilessen. Leren skiën

Een paar lessen zijn vaak onontbeerlijk. Ook als je het vaker hebt gedaan. Even de spieren laten wennen aan de lange latten of snowboard. Je kunt dat doen in Nederland. Leuk voor het wintergevoel, maar de lessen zijn in verhouding korter en kosten meer. Neem ter plekke skiles dat bespaart je heel wat euro’s. Plus: langere lesduur en wel zo leuk.

9.Skipas. Kies een die bij je past

Ben je een beginnende of niet al te fanatieke skiër of boarder? Dan zie je waarschijnlijk nooit het hele skigebied. Check voor vertrek op de website van het skigebied welke pas je het best kunt kopen. In 2009 was het Oostenrijkse Kärnten en Oost-Tirol – niet aaneengesloten skigebied – het goedkoopst met € 0,18 per pistekilometer. Les Portes du Soleil (Frankrijk) was in 2009 het voordeligste aaneengesloten skigebied: slechts € 0,31 per pistekilometer.

10. Après-ski. De prijs bepaal jij

Wintersportvakantie is niets zonder. Hoeveel dat kost, bepaal je natuurlijk zelf. De leukste après-skiplaatsen zijn volgens onderzoeken: Kirchberg, Saalbach-Hinterglemm en Ischgl in Oostenrijk. Naast skipistes barst het in deze plaatsen van restaurants en kroegen waar je al vanaf drie uur kunt binnenstappen.


Links

  • www.anwb.nl/wintersport
  • www.slimmetgeld.wazzup.nl
  • www.zoekwekker.nl