Met de trein op wintersport

Inleiding

Ieder jaar gaan ruim een miljoen Nederlanders op wintersport vakantie. Voor sommige mensen is wintersport de ultieme vakantie. Ze vinden het vaak nog beter dan een zomervakantie. Je kan met wintersport alle kanten op, je kan gaan skieën of snowboarden, van de sneeuwrijke omgeving genieten, maar ook après ski hoort er helemaal bij. Er zijn verschillende populaire wintersport landen in Europa, denk bijvoorbeeld aan Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. De meeste mensen gaan met de auto op vakantie. Maar het kan ook luxer, zo kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om met de trein op wintersport te gaan. Je hoeft niet zelf te rijden waardoor je meer uitgerust bent, je hebt geen getob met sneeuw onderweg en het gaat ook nog steeds een stuk sneller. Kortom, het klinkt ideaal om met de trein op wintersport te gaan. Wat moet je allemaal weten?

Met de trein op wintersport

Het is vaak een hele reis om op je wintersport bestemming aan te komen. Je bent uren onderweg met de auto. Je kan onderweg allerlei problemen tegenkomen. Zo kunnen er files ontstaan, op de een of andere manier gaat iedereen altijd tegelijk op wintersport. Maar ook het weer kan tegenzitten, je zit niet op zware sneeuwval te wachten op het moment dat je onderweg bent. Ook is het vaak niet goedkoop om met de auto op wintersport te gaan. Zo ben je veel geld aan benzine kwijt en afhankelijk van het land waar je naartoe gaat kan je onderweg veel (dure) tolwegen tegenkomen. Met de trein op wintersport gaan is in veel gevallen een stuk makkelijker! Wat zijn de voordelen om met de trein op wintersport te gaan?

Voordelen met de trein op wintersport

  • Je hoeft zelf niet te rijden. Je hoeft alleen maar in de trein te gaan zitten en je stapt pas uit als je op de plek van bestemming bent.
  • Je reist af naar je wintersport vakantie in rust en comfort.
  • Je kan kiezen uit een gezamelijke, maar ook een prive coupé.
  • Je bent een stuk sneller op je wintersport bestemming.
  • Eten en drinken kan je in de trein kopen.
  • Je hebt geen extra kosten van bijvoorbeeld benzine en tolwegen.
  • Je hoeft niet speciaal voor de wintersport winterbanden aan te schaffen.

Nadelen

  • Wanneer je zelf veel wintersport spullen hebt, dan moet je dit allemaal in de trein meenemen. Dit kan onhandig zijn.
  • Niet bij alle wintersport gebieden is een station. Je zal vaak ook nog een stuk met de bus moeten reizen. Meestal wordt dit wel duidelijk aangegeven bij het boeken van een treinticket.

Aanbieders wintersport trein

Er zijn verschillende aanbieders die een treinreis naar een wintersport gebied aanbieden. Er zijn er een paar in Nederland, de bekendste hiervan zijn:

De Alpen express

De Alpen express biedt de mogelijkheid om binnen een nacht bij je wintersport bestemming aan te komen. Je kan ervoor kiezen om een losse plaats te boeken, maar zeker wanneer je met een groep bent is een coupé handiger. Je hebt bijvoorbeeld zes-persoons coupés, vier-persoons coupés en een coupé met extra slaapcomfort. De Alpen express vertrekt in totaal dertien weekenden. De trein vertrekt vanaf Utrecht, s'Hertogenbosch en Venlo. Er is keuze uit 87 wintersport bestemmingen in Oostenrijk en Italië. Verder zijn er ook speciale aanbiedingen voor een weekendje wintersport.

Ski-thalys

Wanneer je met de trein naar een wintersportgebied in Frankrijk wilt, dan is de Ski-Thalys een goede optie. Met de Ski-Thalys ben je zeer snel op de plek van bestemming. De Ski-Thalys rijdt ondere andere naar wintersport gebieden als Albertville, Courcheval en Val Thorens. Vaak zit er bij de treinreis ook een busreis, zodat je voor de deur van je wintersportgebied wordt afgezet.

Wintersport in Duitsland

Er is geen principe geen speciale Wintersport trein naar Duitsland. De reden hiervan is dat er vanuit Nederland al genoeg treinen naar Duitsland rijden. Je kan dus zeer makkelijk een treinkaartje kopen en een wintersport vakantie naar Duitsland boeken. Een populaire wintersport bestemming in Duitsland is bijvoorbeeld Winterberg.

Conclusie

Het kan je veel tijd en moeite schelen door met de trein op wintersport te gaan. Je hoeft zelf niet te rijden, dus je komt uitgerust op de plek van bestemming aan. Ook gaat het een stuk sneller. Een nadeel kan zijn dat je met je spullen loopt te slepen en dat je ook nog een stuk met de bus moet. In de winter worden er vaak speciale wintersport treinen ingezet. Denk bijvoorbeeld aan de Alpenexpress richting Oostenrijk en Italië en de Ski-Thalys naar Frankrijk. Een tip is om een weekendje naar een wintersport gebied te boeken. Er zijn vaak speciale aanbiedingen voor een weekendje skieën.