IJshockey in Nederland

Inleiding

Woont u in Nederland en wil u graag zelf ijshockey spelen of een wedstrijd een keer live gaan bekijken, dan vind u hier de eerste benodigde informatie. Zijn de basisregels en gebruikte terminologie van de sport u nog onbekend, dan helpt het artikel IJshockey voor dummies u alvast op weg.

Algemene informatie

De organisatie van de ijshockey sport is sinds 1934 in handen van de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB).

De NIJB zorgt dat de nationale ijshockey competities in de verschillende divisies gladjes verlopen. Ook zorgen zij voor de samenstelling van de nationale teams. De NIJB is lid van zowel het Nederlands Olympisch Comité en Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) als van de International Ice Hockey Federation (IIHF).

Van de 68 bij de IIHF ingeschreven landen staat Nederland kwalitatief in de middenmoot van de wereldranglijst (september 2010: mannen plaats 25, vrouwen plaats 23). Hiermee mogen de Nederlandse nationale teams op internationale toernooien deelnemen in de Divisie I.

Er zijn ieder jaar gemiddeld iets meer dan 3.000 Nederlandse ijshockeyspelers geregistreerd bij de IIHF.

Competitie

Divisies

Er wordt in Nederland competitief gespeeld in vier senioren divisies:

  • Eredvisie met 7 teams
  • Eerste divisie met 14 teams
  • Tweede divisie met 12 teams
  • Derde divisie met 13 teams

Er zijn ook nog drie jeugd divisies en twee divisies speciaal voor recreanten opgezet.

Teams en Clubs

De 46 teams in de senioren divisies zijn gehuisvest in 15 steden, verspreid over het hele land, namelijk: Amsterdam, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Geleen, Groningen, Heerenveen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, 's Hertogenbosch, Tilburg, Utrecht en Zoetermeer.

Eredivisie wedstrijden

Er wordt in het reguliere seizoen van de eredivisie eigenlijk gespeeld in twee competities. Enerzijds is er de Beker van Nederland competitie waar dus zeven teams aan deelnemen. Hier spelen de teams twee keer tegen elkaar, namelijk één keer thuis en één keer uit. Anderzijds word er ook nog gestreden voor de North Sea Cup waar behalve de Nederlandse eredivisie teams ook nog twee Belgische teams aan deelnemen uit Herentals en Turnhout. In deze competitie moeten de negen teams vier keer tegen elkaar aan de bak, namelijk twee keer thuis en twee keer uit.

Alles bij elkaar zijn dat vierenveertig wedstrijden die ieder team dient te spelen, wat in vergelijking met andere sporten zoals bijvoorbeeld voetbal, toch best een druk programma mag genoemd worden.

Eredivisie spelers

Het seizoen 2010-2011 wordt aangevangen met 158 spelers in totaal. Daarvan hebben er slechsts 59% de Nederlandse nationaliteit. Een kwart van alle spelers komt uit Canada en de VS. Andere landen zijn slechts vertegenwoordigd door één á twee spelers, zoals België, Finland, Zweden en voornamelijk voormalige Sovjet Unie landen.

Indien u graag een wedstrijd in de Nederlandse eredivisie wil bezoeken kan u uw toegangsbewijs online bestellen via de site [http://www.ijshockey.com/ticketshop/]

Wil u aan de hand van bovenstaande informatie meer details te weten komen over het Nederlandse ijshockey, kan u terecht op de website van de NIJB [http://www.nijb.nl/cms.php?Page=1]

Blijft u graag op de hoogte van de actualiteit in vooral de Nederlandse Eredivisie, maar ook daarbuiten, moet u zeker eens kijken op [http://ijshockey.nieuwslog.nl/] of [http://www.ijshockey.com/index/]


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden