IJshockey in België

Inleiding

Woont u in België en wou u altijd al graag eens zelf een keertje ijshockey spelen of een wedstrijd in één van de Belgische competities live gaan bekijken, dan kan u hier de eerste benodigde informatie vinden. Zijn de basisregels en gebruikte terminologie van de sport u nog niet zo goed bekend, dan helpt het artikel IJshockey voor dummies u alvast op de goeie weg.

Algemene informatie

De organisatie van de sport is al sinds 1912 in handen van de Koninklijke Belgische IJshockey Federatie (KBIJF). De KBIJF zorgt ervoor dat de nationale competities in de verschillende divisies op een professionele manier georganiseerd worden. Ook de samenstelling van de nationale teams wordt door hun gefaciliteerd en verzorgd. De KBIJF is lid van zowel het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) als van de International Ice Hockey Federation (IIHF).

Van de 68 bij de IIHF ingeschreven landen, staat België kwalitatief achterin de middenmoot van de wereldranglijst (september 2010: mannen plaats 36, vrouwen plaats 26). Hiermee mogen de Belgische nationale teams op internationale toernooien deelnemen in de Divisie II.

Er zijn ieder jaar gemiddeld rond de 1.200 Belgische ijshockey spelers geregistreerd bij de IIHF.

Competitie

Divisies

Er wordt in België competitief gespeeld in twee senioren divisies:

  • National League met 13 teams
  • U23 League met 7 teams

Er zijn ook 44 teams onderverdeeld in zes jeugd divisies en er is nog een recreanten divisie met 13 teams. Dat betekent dat er in het seizoen 2010-2011 dus 77 teams actief zullen zijn. Dat lijkt veel maar is toch een terugval als je kijkt naar de 93 actieve teams het vorige seizoen.

Bovendien is de KBIJF ook verantwoordelijk voor de organisatie van de competities in het inline hockey (twee senioren en drie jeugd divisies).

Teams en clubs

De 20 teams in de senioren divisies zijn gehuisvest in 15 steden, verdeeld over het hele land, namelijk: Antwerpen (Deurne), Charleroi, Eeklo, Gullegem, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Herentals, Jambes, Leest, Leuven, Liedekerke, Liege, Maaseik, Montignies sur Sambre en Turnhout.

National League wedstrijden

De wedstrijdkalender voor het komende seizoen is ten tijde van publicatie van dit artikel nog niet bekend. Tijdens het seizoen 2009-2010 kwam ieder team twee maal tegen elkaar uit, namelijk één keer thuis en één keer uit.

Zoals ook vermeld in IJshockey in Nederland spelen twee Belgische teams, H.Y.C. Herentals en de White Caps uit Turnhout, ook mee in de North Sea Cup . Deze competitie is een Nederlandse en Belgische ijshockey mix en is in feite de opvolger van de vroegere Beker der Lage Landen.

National League spelers

Gedetailleerde, publieke informatie over de bezetting van de verschillende teams die het komende seizoen aan de National League zullen deelnemen, is zo goed als onbestaande. Afgeleid van het beetje beschikbare informatie kan men er van uit gaan dat 75% á 80% van de spelers de Belgische nationaliteit heeft.

Conclusie

Wil u aan de hand van bovenstaande informatie meer details weten over het Belgische ijshockey, kan u terecht op de website van de KBIJF Homesite.

Blijft u graag op de hoogte van de actualiteit in de Belgische National League, maar ook daarbuiten, moet u zeker eens kijken op Nieuwslog.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden