Hoe een muis verzorgen als huisdier

Inleiding

Veel mensen vinden het leuk om een huisdier te hebben. Je kunt er onder andere voor kiezen om een muis te nemen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit een zeer geschikt huisdier is, ook voor beginners. Maar als je een muis neemt, moet je er ook goed voor zorgen. Dus op welke dingen moet je letten wanneer je een muis in huis neemt?

De inrichting en plaats van de kooi

De kooi is de plek waar de muis het grootste deel van de tijd in doorbrengt. Het is erg belangrijk dat dit een ruime en speelse plaats is. 40x30x20 cm zijn de minimale afmetingen voor een kooi voor één muis. Voor 2 muizen moet de kooi minimaal dubbel zo lang en breed zijn. De hoogte maakt niet heel veel uit. Je wilt natuurlijk niet dat je muis uit de kooi ontsnapt, dus de afstand tussen de tralies moet maximaal 7mm zijn. Deze afstand moet zo klein zijn omdat de schedel van een muis erg flexibel is. De schedel kan een stukje in elkaar gedrukt worden waardoor de muis door zulke kleine openingen kan kruipen.

De inrichting van de kooi is erg belangrijk. Laten we beginnen met de vulling van de kooi, daar slaapt de muis hoogstwaarschijnlijk in. Het is heel belangrijk dat je of stro en/of krantenpapier gebruikt als vulling. Houtvezel raad ik af. Houtvezel vangt namelijk veel stof en muizenlongen zijn heel erg gevoelig voor stof. De laag moet minimaal een vingerlengte hoog zijn. In de kooi moet minimaal één verdieping zitten, een waterflesje, voederbak en een plek waar de muis zich terug kan trekken, bijvoorbeeld een huisje.

Het is ook logisch dat je niet de hele dag met je muis kunt spelen, dus moet je ervoor zorgen dat een muis zichzelf kan vermaken. Leuke speeltjes voor een muis zijn wc-rolletjes, een kapotte bloempot of een looprad. Met wc-rolletjes en karton kun je erg veel variëren. Zo kun je met karton extra verdiepingen in de kooi bouwen of je kunt een gangenstelsel van wc-rolletjes door de kooi leiden. Veel mensen denken dat een plastic bal ook een leuk speeltje is voor een muis. Je zet hierbij de muis in een plastic bal en laat hem daarin over de grond lopen. Dit speeltje is echter erg stressvol voor een muis en het gebruik hiervan raad ik af.

Als laatste is de plaats van de kooi belangrijk. De kooi moet niet in de tocht staan. Een muis wordt namelijk snel verkouden. Verder moet de kooi niet op een te stoffige plek staan of bijvoorbeeld de hele dag zon op zich hebben schijnen. Je moet de kooi minimaal één keer per week goed verschonen. Ververs het stro, maar doe een klein beetje van het oude stro weer terug in de verschoonde kooi. Hiermee voorkom je dat de muis extra veel gaat plassen om de kooi zijn geur te geven en je voorkomt dus dat de kooi binnen de kortste keren weer gaat stinken. Met dit kleine beetje vertrouwde geur neemt hij al snel genoegen.

Het voer en drinken

Wat je je muis te eten geeft is ook erg belangrijk. Het makkelijkste en verstandigste om je muis te geven, is een zak muizenvoer uit de dierenwinkel. Het voer hierin is zo samengesteld dat het alle vitamines bevat die je muis nodig heeft. Een nadeel aan dit soort muizenvoer is dat je muis niet alles even lekker kan vinden en bepaalde korreltjes kan laten liggen. Hierdoor krijgt je muis niet alle vitamines binnen. Het is dus slim om de korreltjes die hij laat liggen te verzamelen en een keer alleen die korreltjes in zijn voederbak te stoppen zodat hij ze toch opeet en al zijn vitamines binnenkrijgt.

Variatie is ook erg belangrijk in het voedselpatroon. Geef je muis daarom niet alleen maar dit soort muizenvoer. Een paar keer per week kun je de muis een walnoot geven of een klein stukje fruit of groente. Een goede verdeling tussen het ‘’standaard’’ en ‘’speciale’’ voer is 70-30.

Om een muis zowel fysiek als mentaal actief bezig te houden, is het verstandig om het voer op een uitdagende plek te verstoppen. Hang het bijvoorbeeld in de lucht of verstop het achter een laagje karton dat de muis eerst kapot moet bijten voordat hij bij het voedsel kan. Zoals gezegd blijft je muis hierdoor fysiek en mentaal gezond.

Je mag je muis alleen maar water geven als drinken. Je moet het water iedere dag verversen.

Gezelschap en aandacht

Een vraagstuk waar je tegenaan kunt lopen is: hoeveel muizen neem ik? Muizen zijn groepsdieren, daarom is het leuk om minimaal 2 muizen te kopen. Twee muizen van een ander geslacht natuurlijk, als je niet met tientallen babymuisjes wilt komen te zitten. Vrouwenmuizen zijn makkelijker te houden, zij stinken minder dan mannetjes. Ook willen mannetjes nog wel eens met elkaar vechten de eerste periode dat ze bij elkaar zijn. In deze periode wordt bepaald wie het dominante mannetje is en wie het onderdanige.

Toch hoeft het geen probleem te zijn om slechts één muis te nemen. Wanneer je muis maar genoeg te doen heeft en je hem genoeg aandacht geeft, kan hij prima alleen leven. Met genoeg aandacht geven bedoel ik: minimaal eens per dag een kwartiertje met de muis spelen of hem bijvoorbeeld in een doos laten spelen. Dan is hij even zijn kooi uit en kan hij nieuwe situaties ontdekken.

De eerste week

Nu heb je de kooi gereed gemaakt voor gebruik en is het grote moment aangebroken: het kopen van de muis. Nadat je de muis gekocht hebt, moet je hem gelijk in de kooi zetten en hem de eerste paar uur aan de nieuwe omgeving laten wennen. Laat hem die periode dus alleen. Daarna kun je hem aan je laten wennen en de muis tam maken. Dit proces bestaat uit verschillende stappen:

Steek je hand in de kooi. De muis komt dan, zo nieuwsgierig als hij is, naar je hand toe en begint er aan te ruiken en te snuffelen. Geur is erg belangrijk voor een muis en hij moet dus eerst aan je geur wennen. Het kan gebeuren dat je muis je bijt. Belangrijk is dat je hier niet bang van wordt, je muis heeft al snel genoeg door dat je geen voer bent en zal er dus gauw mee ophouden!

Raak de muis aan. Aai de muis of laat hem door je vingers kruipen. Je muis went hierdoor aan je beweging. Je moet hierbij wel rustig blijven, dan zal de muis dat ook doen. Niks is zo belangrijk als een relaxte relatie met je muis. Ga jij stressvol met hem om, dan doet hij dat ook met jou. En dat wil niemand.

Til de muis op. Na de vorige twee stappen goed te hebben doorlopen, kun je de muis optillen en er langzaamaan mee beginnen te spelen.

Meer over huisdieren

Conclusie

Een muis is relatief gezien een makkelijk huisdier in de verzorging. Wanneer je de kooi goed hebt ingericht is de muis al gauw tevreden. Verder moet je er alleen nog op letten dat je de muis goed en vers voedsel en drinken geeft en dat hij genoeg aandacht krijgt.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Rasbak

Reacties (10)

Reageer
Prank reageerde 9 jaar geleden
09 Oct 17:35
@anoniem

Het is het handigst om geen snelle onverwachte bewegingen te maken en dus niet je hand als in een reflex weg te trekken. Hiermee maak je de muis alleen maar aan het schrikken. Het is wel handig om je hand gewoon even rustig wat weg te bewegen. Als de muis bijt is hij niet helemaal op zijn gemak.

Nu weet ik uit ervaring dat muizen aan het begin altijd wel een beetje bijten, maar ze komen er al snel genoeg achter dat jij niet te eten bent haha! Kortom: rustig je hand even weghouden en dan rustig weer wat toenadering zoeken, maar vooral niet pushen :)

Groetjes Prank
Anoniem reageerde 9 jaar geleden
09 Oct 12:28
hallo goeie site maar een vraagje als de muis je bijt doet dat dan erg veel pijn en als hoe moet je dan reageeren moet je ff je hand uit de kooi laten of gewoon rustig je hand stilhouden
Socialpro reageerde 10 jaar geleden
28 Jan 20:14
Hoi,

Welke muizen zijn het liefst, witte of grijze?
Jerry reageerde 11 jaar geleden
28 May 21:14
Hoi Prank! Bedankt voor je reactie :-)! Die sets die ik voor ze gekocht heb zijn van hout, maar zoals je zegt moeten ze daar denk ik ook nog aan wennen.. Dankjewel voor je hulpzame reactie en ik zal zeker niet opgeven! Ik laat je horen wanneer het allemaal beter gaat :)
Prank reageerde 11 jaar geleden
28 May 21:03
Hallo Jerry,

Zoals je zegt, zit je nog in de eerste week. Het is niet vreemd dat je muizen dan nog een beetje schuw zijn. Het is nog de eerste week, zij moeten wennen aan elkaar, jou en aan de nieuwe omgeving, dat kan vermoeiend zijn. Mijn muis deed er ook een tijdje over voordat ze toenadering begon te zoeken.

Je moet in ieder geval niet opgeven. Je kunt een beetje subtiel proberen te pushen. Leg bijvoorbeeld je hand ergens op de bodem van de kooi zodat de muizen er wel overheen moeten lopen om bij hun huisjes te komen. Wellicht dat ze zo wat meer geïnteresseerd raken.

Over die sets, zijn die van plastic gemaakt? Daar zijn muizen over het algemeen niet echt geïnteresseerd in. Het is beter als je zelf iets knutselt van wc-rolletjes of iets dergelijks. Dat vond mijn muis fantastisch!

Ik hoop nog van je te horen over de vorderingen de komende weken!

Groeten, Prank
Jerry reageerde 11 jaar geleden
28 May 20:14
Hoi! Ik heb een vraagje, ik heb een week geleden 4 muizen gekocht in de dierenwinkel, maar sinds het moment dat ik ze gekocht heb zitten ze alleen maar in hun slaaphuisje, heel de dag en nacht. Ze komen er alleen uit om te eten maar gaan dan ook snel terug hun huisje in.. Ik vind dit heel vervelend want ik probeer tips voor het tam maken zoals je hand in de kooi te steken en op te pakken, maar ze rennen alleen maar weg van mij en zijn totaal niet nieuwsgierig.. In de kooi staat genoeg speelapparatuur, ik heb hele sets voor ze erbij gekocht maar daar zijn ze ook niet geinteresseerd in.. Alleen hun slaaphuisje :( dus ik wou vragen of jullie misschien weten wat ik hieraan kan doen? Alvast bedankt!
Prank reageerde 11 jaar geleden
20 Feb 14:40
Hoi Maureen!

1. Het beste is als je een gewone muis uit de dierenwinkel koopt. Deze muizen zijn altijd al redelijk tam en daar is goed mee te spelen. Als je er 30 minuten per dag mee kunt spelen, is het misschien een aanrader om 2 muizen te kopen.

2. In de nacht zijn muizen het actiefst, maar dit hoeft geen overlast te bezorgen. Zorg er voor dat het loopradje in de kooi soepel loopt anders kan dit 's nachts wel voor herrie gaan zorgen. Muizen zijn snachts het actiefst, maar aangezien je er dan niet mee kunt spelen, is een tweede muis misschien een optie.

3. Natuurlijk kun je je muis ooit laten vallen. Daarom moet je de muis heel voorzichtig en langzaam aan je handen laten wennen zodat deze niet gestresst en onrustig is wanneer hij op je hand zit. Doe alles rustig aan, overhaast niks en maak geen overwachte bewegingen. Dan moet alles goedkomen. Mijn muis heb ik zo nog nooit laten vallen.

4. Hier heb ik eigenlijk geen ervaring mee. Ik denk wel dat je hier heel voorzichtig mee moet zijn. De vogel weet niet hoe te reageren op de muis en andersom... Wellicht worden ze er angstig, gestresst of onrustig van. Voor meer informatie hierover zou ik de mensen van de dierenwinkel raadplegen!

Ik hoop dat je snel een muis (of meer...) in huis hebt!
Maureen reageerde 11 jaar geleden
20 Feb 00:21
Hallo!
Ik krijg (heel) misschien binnekort 1 muis.
Ik droom er al jaren van en binnekort ben ik jarig
en mijn ouders besteden er nu meer aandacht aan dan
2 jaar geleden.
Nou ik heb dus een paar vragen:
1. Welke soort muis kun je het beste nemen als je
Maximaal 30 minuten per dag ermee kan spelen?
2. Zijn ze s'nachts erg actief?
3. Zou het kunnen gebeuren dat hij tijdens het vast-
houden uit je handen schiet?
4. Kunnen ze met andere dieren omgaan?(In dit geval een tamme vogel van zo'n 20 cm.)

Nou erg bedanktvoor het geven van de informatie!
Prank reageerde 11 jaar geleden
01 Feb 18:44
Hallo! Bedankt voor je vragen, ik beantwoord ze met plezier.

1. De muizen die ik heb gehad, kwamen gewoon van een dierenwinkel af en hier was niks mis mee. Het kopen bij een fokker is wellicht toch fijner, omdat je dan ziet waar de muis vandaan komt. Toch raad ik het niet af om bij een dierenwinkel te kopen. Als de muis er gezond uit ziet, dus een mooie gladde vacht, mooie staart enz., lijkt het me geen probleem om bij een dierenwinkel te kopen.

2. Vrouwtjes kunnen over het algemeen goed met elkaar omgaan. In ieder geval beter dan twee mannetjes, deze willen de eerste periode namelijk nogal veel gaan vechten om de baas te worden over de hele kooi. Een ander voordeel aan vrouwtjes: ze stinken minder dan mannetjes!

3. Muizen kunnen goed met mensen omgaan, mits er voldoende aandacht wordt gestoken in het socialiseren van het beestje. Je moet beginnen met socialiseren zodra de muizen gewend zijn aan hun nieuwe kooi. Laat de muizen langzaam kennis maken met je geur, daarna met je bewegingen en langzamerhand kun je steeds meer leuke dingen met ze doen. Mijn ervaring is dat je muis na een paar weken met gemak over je handen en armen loopt. Je moet de muizen wel de tijd geven om aan nieuwe mensen te wennen. Overhaast niks.

4. De eigengemaakte spulletjes zijn het best! Muizen vinden de plastic dingen uit de dierenwinkel vaak maar saai. En het kost ook nog eens veel geld. Je kunt creatief zijn met bijvoorbeeld WC-rolletjes. Voor mijn muis had ik hier een groot doolhof van gemaakt en dat vond ze geweldig! Je kunt ook een hangmatje in de kooi hangen of een grote tak schuin in de kooi plaatsen. Alles waar muizen doorheen kunnen kruipen, overheen kunnen lopen of aan kunnen knagen vinden ze over het algemeen leuk. Zorg echter er wel voor dat je niet de hele kooi vol zet met speeltjes, er moet genoeg beweegruimte overblijven.

Hopelijk is dit voldoende. Succes met je aankoop!

Groetjes Prank
Monica wemmers reageerde 11 jaar geleden
01 Feb 18:28
Hallo allemaal,
Heel intressant! Ik wil namelijk zelf ook 2 (voeder)muizen,
maar of het mag is nog de vraag! Maar ik heb een aantal vraagjes. 1: Is het ook goed als je een (voeder)muis bij een dierenwinkel koopt? Ik heb weleens gelezen dat je een muis het beste bij een fokker kunt kopen.
2: Kunnen 2 vrouwtjes voedermuizen goed met elkaar opschieten?
3: Kunnen voedermuizen goed met mensen omgaan?
En de laatste vraag, 4: Kan je ook zelfgemaakte spulletjes, ik bedoel muizen-vermaakdingen maken?
Ik ben blij dat ik vragen kon stellen.

Dank jullie wel voor deze site! :-)
Want ik wist namelijk helemaal niks van (voeder)muizen af!