Hoe verkoel je je woning en jezelf goedkoop

Hoe verkoel je de woning, maar ook jezelf

Het is zomer en de zon staat bij een strakke blauwe hemel stevig te branden. Het is heet en dat merk je in huis. Om je huis te verkoelen kun je uiteraard een verkoelelement of airco gebruiken, maar dat vreet uiteraard energie. Omdat energie teveel kost tegenwoordig is het noodzaak dat je de woning op een andere manier koelt. Maar hoe doe je dat dan. Laten we daarbij vanuit gaan dat de woning niet goed is geïsoleerd en dat betekent dat de temperatuur binnenshuis aardig kan oplopen. Wat kun je doen om op een goedkope manier toch verkoeling te krijgen?

Zet ramen en deuren tegen elkaar open

Als het warm is betekent het niet dat het niet waait. Je woning bestaat vaak uit meerdere verdiepingen en dat maakt dat je ook gebruik kunt maken van luchtdrukverschil. Op een iets hoger niveau waait het net even iets harder of zachter dan beneden. Van dit luchtdrukverschil kun je handig gebruik maken. Zet ramen en deuren dan ook beneden en boven tegen elkaar open zodat lucht gaat verplaatsen. Het is dan als het ware dat er een bries door je huis waait. Dit heeft als voordeel dat:

  • de gevangen warmte in huis het huis kan verlaten omdat de warmte naar buiten wordt afgevoerd;
  • het briesje de huid een aangenaam gevoel geeft. Luchtbeweging neemt zweet van je lichaam op waardoor je dus afkoelt. De verdamping van zweet maakt namelijk dat warmte effectief je lichaam kan verlaten;
  • het beklemde en benauwde gevoel van de hitte verdwijnt.

Zorg er wel voor dat de deuren en ramen met gaas zijn dichtgezet om te voorkomen dat vliegen en muggen binnenkomen.

Besproei de tegels en tuin

Een zeer beproefde manier om het klimaat in huis te verbeteren, is om juist buiten te gaan sproeien. Vooral het besproeien van de directe omgeving van je huis zoals:

  • de tuin of het gazon;
  • maar specifiek ook de bestrating om de woning;
  • en eventueel ook de buitenmuur;

maakt dat je een micro klimaat om huis kunt realiseren. Stel je daarbij het volgende voor. Het gazon en de tegels zijn heet en komen in aanraking met het water. Het water verdampt door de hitte en stijgt op. Juist omdat die lucht opstijgt moet lucht van elders worden aangetrokken. Omdat je de tuindeuren enzovoorts hebt opengeslagen wordt warme lucht uit huis getrokken. Er begint dus als het ware een circulatie van lucht te ontstaan waarmee warmte aan je huis wordt onttrokken.

Gebruik een natte handdoek

Is het dermate warm dat je het niet meer kunt uithouden, dan is er de volgende tip. Maak een grote baddoek nat en wring deze uit zodat deze vochtig is. Ga voor de ventilator zitten en leg de vochtige baddoek over je benen heen. Zorg ervoor dat de ventilator voor het grootste deel is gericht op je voeten. Door de beweging van relatieve warme lucht langs de vochtige baddoek verdampt het water in de doek. Daardoor wordt de baddoek iets koeler en wordt warmte aan de huid onttrokken. Omdat door je benen behoorlijk veel bloed stroom, wordt dat bloed iets afgekoeld en dat heeft direct een positief effect voor de rest van het lichaam. Heb je direct veel verkoeling nodig dan wikkel je jouw bovenlichaam in de vochtige baddoek. Verkoeling volgt gegarandeerd snel.

Zit niet op de leren bank

Bij een normale temperatuur voelt een leren bank veelal verkoelend aan, maar dit is anders wanneer het erg warm is. Meubels nemen namelijk warmte op zodra warme lucht passeert. Het kan dan ook zeer onaangenaam zijn wanneer je langdurig op een leren bank of ander meubel zit. Heb je een laminaatvloer of is de vloer betegelt dan kun je daarvan goed gebruik maken. De vloer is relatief koeler dan de meubels bij je in huis. Als het zeer warm is moet je gewoon op een kussentje op de vloer gaan zitten. Omdat de vloer relatief kouder is, wordt de onderkant van je benen gekoeld. Daardoor wordt de rest van je lichaam gekoeld.

Vermijdt pittig eten

Veel mensen houden van pittig eten. Als het heet is dan is het juist af te raden om pittig te eten. Door het pittige eten krijg je namelijk het gevoel dat je extra heet bent. Het pittige eten maakt je gevoelsmatig te heet, juist omdat de darmen extreem kunnen reageren. Daarnaast geldt bovendien dat pittig eten ervoor zorgt dat je nachtrust wordt verstoord. Dit kan veroorzaakt worden door zuuroprispingen, overmatige slijmproductie maar ook door een verstoorde darm.

Neem gekoelde drankjes

Uiteraard is het van belang om voldoende te drinken. Je lichaam stoot bij warm tot heet weer erg veel waterdamp in de vorm van zweet uit. Dit moet je compenseren. Drink dan ook veel gekoeld water zodat je lichaam in balans blijft. Uiteraard helpt een verkoelend bietje eveneens, echter je moet matigen met de inname van alcohol. Alcohol verhoogt namelijk de lichaamstemperatuur.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden