Waarop te letten bij verbouwen van een badkamer

Niets in een woning is zo aan trend onderhevig als de badkamer. Wie een badkamer uit de jaren `70 ziet, waant zich in andere tijd. Maar ook een badkamer uit de jaren `90 is niet meer van nu. Tijd voor een trendy badkamer. Tijd voor een verbouwing!

Belangrijke keuzes vooraf

De grootte

Belangrijke keuzes voor het verbouwen van een badkamer is hoe groot je de badkamer wilt hebben. Hoe groter de badkamer, hoe meer concessies er in de rest van het huis gedaan moet worden. Feit is dat de hoeveelheid kamers in een huis bepalend is voor de waarde van het huis. Hoe meer kamers, hoe duurder het huis in de markt kan worden gezet. En hoe groter dus de badkamer, hoe minder ruimte voor kamers. Houd hier dus rekening mee als je plannen hebt voor een toekomstige verkoop.

Wie kinderloos blijft en geen plannen heeft om te verhuizen, kan er voor kiezen om flink uit te pakken met de badkamer. Wie echter rekent op flinke gezinsuitbreiding, doet er verstandig aan de badkamer niet teveel vierkante meters te laten beslaan. Wie weet heb je nog een extra kamer nodig!

De locatie van de badkamer

Voor de meeste mensen is de locatie van de badkamer vast. Er is geen ruimte voor een andere keuze. Voor wie wel keuze heeft, moet rekening houden met de karakteristieken van een badkamer.

Iets wat een badkamer anders maakt dan de overige kamers is de noodzaak tot een afvoer. Het water in een douche of bad moet afgevoerd worden. Dat vereist een bepaalde diepte in de vloer. Bijvoorbeeld voor de verwerking van de zwanenhals. De zwanenhals is om de geur uit de leidingen tegen te houden. Vaak zie je daarom verhogingen bij douchecabines.

Maar het meest mooie is natuurlijk een inloopdouche. Bedenk wel dat de vloer daarvoor verhoogd is, of als de afvoer in de muur is verwerkt. Een verhoogde vloer (of verdiepte vloer) biedt ook de mogelijkheid om vloerverwarming aan te leggen. Wel zo lekker 's ochtends op die koude tegels. Overigens is het verstandig dit af te wegen. Een verwarmde vloer op een 1e verdieping is minder belangrijk dan dat wanneer de badkamer op de begane grond ligt. De kou uit de grond zorgt ervoor dat de vloeren daar een stuk koud zijn. Dat in tegenstelling tot de hoger gelegen vloeren die meer de temperatuur van de kameromgeving aannemen.

Inrichting

Een bad of een douche

Mensen zijn verschillend. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Sommigen houden van douchen. Anderen houden weer meer van een bad. Je moet het ook praktisch bekijken. Wie geen ruimte heeft voor een bad heeft snel zijn keuze gemaakt. Maar wie wel ruimte heeft voor een bad, maar nooit zin heeft in een bad, kan misschien beter kiezen voor meer ruimte met 2 wasbakken.

Wie het heerlijk vindt om te badderen, neemt een bad. En afhankelijk van de ruimte, een bad/douche combinatie. Nadeel is wel dat je elke dag in je bad moet stappen om te douchen. Velen kiezen daarom toch voor een inloopdouche. Dat is toch praktischer (en hoe vaak ga je in de praktijk nu toch in bad?).

1 of 2 wasbakken

Vroeger was 1 wasbak de standaard. Tegenwoordig lijkt dat voor het hebben van 2 wasbakken. Voor wie in de ochtend niet een file wil hebben in de badkamer, is dit een uitkomst. Ook voor een duidelijke scheiding tussen de man en vrouw des huizes is dit praktisch. Vrouw klagen vaak over de overblijfselen van de scheersessie van de mannen. Mannen klagen vaak over het eeuwig durende gepoeder voor de spiegel. Met 2 wasbakken is het probleem direct opgelost. Parallelle optimalisatie in de prive omgeving. Geen stress in de ochtend en een eigen verantwoordelijkheid voor het schoonhouden van het eigen domein.

Badkamer meubels

Badkamermeubels zijn er in alle soorten en maten. Uit welke materialen moeten ze bestaan. Wil je veel of weinig kastruimte. Wil je staande kasten of hangende kasten. Wil je de wasbakken bovenop kastjes of los. Veel om over na te denken.

Muren

Een badkamer is een vreemde eend wat betreft muren en vloeren. Omdat de badkamer de meest vochtige ruimte in het huis is, moet hier ook met de wanden rekening gehouden worden. Wie kiest voor beschilderde muren, moet rekening houden met schimmelvorming als het vocht niet goed weggeleid kan worden. Wie kiest voor betegeling, heeft de keuze voor kleine of grote tegels. Ook hierin spelen tredens een grote rol. Tegenwoordig is het gebruik van grote tegels op de vloer een trend. Wel zo prettig voor de voeten en bovendien goed schoon te houden. Hoe meer kleine tegeltjes, hoe meer vuil zich kan nestelen. De meeste mensen laten zich hier echt niet door weerhouden. Wat het mooist is wordt gekozen.

Conclusie

Het verbouwen van een badkamer is te ervaren als een reis in de tijd. Maar als je het goed doet, krijg je er ook veel voor terug. Een moderne badkamer voelt goed. Wie wil er nu niet het niveau van een SPA in zijn eigen huis. Er zijn wel wat dilemma's die je moet oplossen. Kies je voor een bad, hoe verwerk je de afvoer en hoe doe je inrichting.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden