Wandtegels in de badkamer

Het plaatsen van wandtegels is een veel gekozen muurbekleding voor de badkamer. Tegels zijn makkelijk schoon te houden en waterbestendig. Binnen de categorie mooie wandtegels zijn nog vele opties, die hieronder in grote lijnen uiteen zijn gezet.

Soorten wandtegels

Er zijn drie hoofdcategorieën tegels: natuursteen tegels, keramische tegels en cementtegels. 

Natuursteen

Natuursteen tegels worden vervaardigd vanuit steensoorten in de natuur - de naam zegt het al -. Voorbeelden hiervan zijn graniet en marmer. Kenmerkend hiervoor is dat geen tegel hetzelfde is. Niet alle soorten natuursteen zijn geschikt voor vochtige ruimtes, dit geldt bijvoorbeeld voor zachte steensoorten, zoals kalksteen. 

Keramische tegels

Keramische tegels en cementtegels worden vervaardigd. Ze worden respectievelijk geperst en gebakken en voorzien van patronen en/of kleuren. 

Cementtegels 

Cementtegels bevatten altijd een patroon en keramische tegels kunnen een patroon bevatten maar zijn ook in effen kleuren verkrijgbaar. Keramische tegels zijn iets sterker dan cementtegels. 

Keuze voor een bepaalde tegel

Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikte wandtegel. Als de badkamer klein is, is het slim om voor een lichtere tegel te kiezen om te voorkomen dat de badkamer er 'hokkerig' uit gaat zien. Als je scheve muren hebt, valt dat meer op als er veel voegen tussen de tegels zitten. Dus bij kleine tegels. Anderzijds is het plaatsen van grote tegels meer pas- en meetwerk en heb je meer restafval omdat er grote stukken tegel zijn die je niet kan gebruiken omdat iedere tegel een bepaald groot formaat moet hebben.

Je kan daarnaast kiezen voor een mengeling van verschillende soorten tegels, bijvoorbeeld een strook met een patroon bij het toilet, wastafel en/of douchewand en de rest effen tegels. Of kiezen voor eenzelfde tegel, maar variëren met de grootte van de tegels; bijvoorbeeld kleine tegeltjes in de douche en grotere tegen de overige wanden.

Kosten

Afhankelijk van het type tegel en de grootte van het oppervlak wat je wil betegelen zijn de kosten voor wandtegels tussen de 10 en 75 euro per vierkante meter. Daarbij komen de kosten voor materialen zoals voegsel, specie en lijm, deze bedragen ongeveer 15 euro per vierkante meter. Tegelen is een secuur werkje en vraagt enig vakmanschap, je kan er ook voor kiezen dit door een professional te laten doen. Vanaf 25 euro per vierkante meter kan je een tegelzetter je badkamer laten betegelen. 

Voor om en nabij de 1000 euro kan je de wanden van een kleine badkamer van circa 20 vierkante meter laten betegelen. 

Aandachtspunten

Verwar bij het kiezen van een badkamertegel niet wandtegels met vloertegels. Vloertegels kunnen ook tegen de wand worden geplaatst, maar dit geldt niet andersom. Omdat wandtegels over het algemeen minder slijtvast zijn dan vloertegels. Dit betekent dat als je dezelfde tegels tegen de badkamerwand wil als op de vloer, dat je in eerste instantie naar voor de badkamer geschikte vloertegels moet kijken. Hierbij is het van belang dat je een tegel uitkiest met een hoge(re) R-waarde; de antislipwaarde, om uitglijden te voorkomen. Voor een badkamer is dit een R-waarde van 10 of 11. Voor een wandtegel is dit minder van belang.

Houdt rekening met de kleur van het voegsel tussen de tegels. Wanneer er vuil tussen de tegels komt is dit eerder zichtbaar bij lichte voegen.

Tot slot kun je altijd advies inwinnen bij een vakman over het plaatsen van tegels in de badkamer. Een adviesgesprek kost zo'n 50 euro.  

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden