Verschillende soorten dakbedekking

Een goede dakbedekking is misschien wel het meest essentiële van je huis. Door onze steeds toenemende technologische kennis, kunnen we vandaag de dag kiezen voor verschillende soorten dakbedekking. Maar tussen de verschillende soorten dakbedekking zijn er ook verschillen. Dit kunnen verschillen zijn qua prijs, schoonheid, isolerende werking, noem maar op.

De dakpan als dakbedekking

De dakpan is de meest gebruikte soort van dakbedekking. Dit komt omdat het al door de Romeinen werd gebruikt en na verloop van tijd werd overgenomen door de Westerse cultuur. Ondertussen zijn er ook al verschillende soorten dakpannen ontstaan.

De keramische dakpan

De keramische dakpan is de oudste van de verschillende soorten dakpannen. Ze is voornamelijk uit klei gemaakt. Deze soort van dakpannen heeft meestal een rode schijn. Ze wordt nog altijd gebruikt omdat ze goed tegen de vorst kan en dus lang meegaat.

De leien dakpan

Een leien dakpan is een soort van dakbedekking die zeer vaak bij nieuwe, moderne huizen wordt gebruikt. De leien dakpan is iets duurzamer dan de keramische dakpan en is zeer geschikt voor waterdichte daken. De authentieke leien dakpan is duurder dan de keramische dakpan, maar tegenwoordig kan je ook kiezen voor een iets goedkoper versie van de leien dakpan. Deze versie is bestaat uit een soort van cement.

De betonnen dakpan

De betonnen dakpan is eigenlijk de nieuwste versie van dakpan die op de markt is. Deze is zeer in trek omdat ze de goedkoopste dakpan is en omdat ze uit beton bestaat is ze ook zeer snel te produceren. Bovendien kan je kiezen tussen vele verschillende kleuren. Zo kan je de kleur kiezen die het meest past bij de kleur van je gevel.

Een plat dak als dakbedekking

Een plat dak heeft zowel nadelen als voordelen tegenover andere soorten dakbedekking. Zo kan je op een plat dak lopen en je kan er zelfs een terrasje of tuintje op aanleggen, iets wat je bijvoorbeeld op een pannendak niet kunt. Het grote nadeel echter is dat de kans op lekken veel groter is dan bij de andere soorten dakbedekking. Dit komt dan omdat het regenwater op verschillende plaatsen op het dak blijft staan, waardoor de dakbedekking beschadigd wordt. Toch moet gezegd worden dat er steeds betere materialen voor een plat dak ontwikkeld worden, waardoor de kans op een lek minder groot is.

Een strooien dak

Een strooien dak komt het minste voor qua dakbedekking, maar is enorm mooi op gerenoveerde hoeven en villa's. Hoewel het erg mooi is, is het niet het meest praktische dak. Zo zal een strooien dak zelfs geen halve eeuw meegaan. Het is zoals je waarschijnlijk al wel kon vermoeden ook de duurste soort dakbedekking. Dit komt omdat het dus al snel vervangen moet worden in vergelijking met andere daken. Bovendien moet een strooien dak regelmatig gecontroleerd en is er veel werk aan. Zo moet een gespecialiseerd bedrijf regelmatig het strooien dat behandelen tegen mos en andere vormen van plantengroei. Als we dan even de balans maken is het duidelijk dat je met een pannendak goedkoper en veiliger af bent. Toch is er ook een voordeel aan een strooien dak; omdat het dak een zekere uitstraling geeft aan je huis, zal je huis meer waarde hebben.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden