Groene aanslag op terrastegels en stoeptegels verwijderen

Inleiding

Groene_aanslag.jpg
Groene aanslag op stoeptegels

Groene aanslag op terrastegels en stoeptegels kan bestaan uit verschillende organismen, maar meestal gaat het om algengroei, ontstaan uit Mossen en korstmossen, wat ook wel groene aanslag genoemd. Groene aanslag ontstaat op plekken met vocht waar de zon niet al vaak schijnt, zoals:

  • ruwe ondergrond
  • steen
  • hout

Deze organismen groeien het dus snelst op een vochtige ondergrond en op een schaduwrijke plek waar de zon niet al te vaak schijnt. Heb je terrastegels of stoeptegels die in de schaduw liggen, dan ontkom je er helaas bijna niet aan deze groene aanslag. Groene aanslag kan beschadigingen veroorzaken voor de ondergrond, doordat de vocht zich eronder ophoopt.

 
 
 
 

Oplossingen voor groene aanslag op terrastegels en stoeptegels

Er zijn uiteraard een aantal verschillende manieren om groene aanslag op terrastegels en stoeptegels te kunnen verwijderen, hieronder staan de meest bekende en meest gebruikte methoden op een rij:


1 - Groene aanslag verwijderaar - Veel producten die als aanslag verwijderaar op de markt (bouwmarkten, tuincentra en drogisten) zijn te vinden helpen echt. Advies is de aanslag verwijderaar alleen te gebruiken als het een dag niet regent, anders spoelt het aanslag verwijderaar weer deels weg.

2 - Kokend afgietsel - Een milieuvriendelijker manier om aanslag te verwijderen is gewoonweg kokend afgietsel van aardappelen op de groene aanslag te gooien. na het laten inweken borstel je de tegels weer gewoon, en ja hoor, de terrastegels en stoeptegels zijn helemaal aanslag vrij.

3 - Wastabletten - Een nog een andere manier om aanslag te verwijderen op terras tegels en stoeptegels is wastabletten voor in de wasmachine op te laten lossen in kokend heet water, deze gieten over de tegels en te schrobben natuurlijk een schone harde bezem.

4 - Bleekwater met warm water - Ziet u de bovenstaande manieren niet zitten, dan is er nog een vierde manier om groene aanslag op terras tegels of vloertegels te verwijderen. het mengen van bleekwater met warm water en deze gieten over de tegels, vervolgens eerst schrobben met een borstel en dit weer schoonspuiten met water.

5 - Zeep - Een laatste optie is het smeren van groene zeep op de tegels, vervolgens dit een hele nacht laten inwerken en de volgende dag wegspoelen met een hogedrukreiniger.

Hogedrukreiniger voor groene aanslag op terrastegels en stoeptegels

Hogedrukreiniger.jpg
Hogedrukreiniger voor groene aanslag op terrastegels en stoeptegels

Een manier om groene aanslag te verwijderen zonder andere middelen te moeten aanschaffen, is met de hogedrukreiniger. Die krijgt groene aanslag prima weg, van allerlei ondergronden, nuttig bij onder andere opties 4 en 5 hierboven.

Wat is een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger is een apparaat om groene aanslag van bijvoorbeeld uw terrastegels of stoeptegels in de tuin te halen. Schoonmaken onder hoge druk kan bij bijvoorbeeld hout of voegen tot beschadiging leiden. Ga daarom weloverwogen te werk en informeer u voordat u aan de slag gaat.

Conclusie: Groene aanslag op terrastegels en vloertegels, onontkoombaar!

Helaas is groene aanslag op terrastegels en vloertegels bijna niet te voorkomen, maar met de bovenstaande oplossingen kun je er waarschijnlijk voor zorgen dat het groene aanslag voorlopig niet meer zal keren.Groene aanslag komt voor op allerlei soorten materiaal, niet alleen op terrastegels en stoeptegels, maar ook op beton, natuursteen en hout. Een andere soort bestrating of ondergrond kiezen is bij dezen dus niet echt een oplossing.

Als je de mogelijkheid hebt de schaduw in de tuin te verminderen zou je dat kunnen doen. Denk hierbij aan het snoeien of verwijderen van een boom. In de zon hebben organismen als algen en mos immers minder kans zich te ontwikkelen. Anders blijft het voor jou, helaas elk jaar weer schrobben.

Reacties (1)

Reageer
Hans Feelders reageerde 6 jaar geleden
22 Feb 14:10
bij bovenstaande bestrijdingsmiddelen om algen op tuintegels tegen te gaan zitten een paar voor de tuin of voor de tegels zeer slechte oplossingen.
- wastabletten voor de vaatwasser bevatten middelen die voor het milieu in de tuin zeer slecht zijn. En het goedje komt zeker in de tuin terecht.
- bleekwater: idem als vaatwastabletten.
- hogedrukreiniger: deze spuit door de enorme kracht nog meer gaatjes in de tegels, waar de algen dan weer een vochtige omgeving gaan vinden om nog krachtiger terug te komen.