Tuinverlichting een extra dimensie

Leefomgeving

Tuinverlichting01.jpg

Uw tuin is een onderdeel van uw leefomgeving. Uw huis en uw tuin zeggen wie u bent en weerspiegelt uw visie op de invulling van de waarde die u hecht aan woongenot, comfort en sfeer. De tuin hoort het hele jaar door steeds meer bij de woonomgeving. Hierbij speel ook tuinverlichting een belangrijk rol. De verlichting bepaald vaak de aanvullende sfeer in zowel de voor als de achtertuin. Met tuinverlichting geeft je een extra dimensie aan uw tuin.

Lichtplan

Voordat je verlichting gaat kopen is het verstandig om een lichtplan te maken. Met verlichting kun je namelijk de sfeer maken en breken. Met een lichtplan breng je duidelijk in kaart welke verlichting en bijbehorende aansluitpunten je nodig hebt. Hieronder vier stappen hoe je een lichtplan opstelt. Als je een lichtplan maakt krijgt je ook in beeld waar de grondkabels moeten komen liggen en waar de tuinverlichting op aangesloten moet worden.

Plattegrond

Maak eerst een plattegrond van de tuin en geef op de tekening aan waar de lichtpunten moeten komen en welke toepassing deze lichtpunten hebben. Geef bij de lichtpunten de onderstaande type verlichting.

  • F= functionele verlichting
  • A= accentverlichting
  • S= sfeerverlichting

Wanneer u een lichtplan maakt, doorloopt u de tuin met deze drie toepassingen. Het is verstandig om de plattegrond te bewaren, zodat u altijd weet waar de grondkabels terug te vinden zijn.

  • Functionele verlichting

Dit is voor b.v. looproutes bij deuren of op een BBQ plek. Als u zorgt dat van binnenuit een goed verlicht totaaloverzicht heeft van uw tuin geeft dit ook een veilig gevoel.

  • Accentverlichting

Kijk welke objecten extra uitgelicht kunnen worden, zoals een beeld, stuik of waterpartij. Het verlichten van een boom bij de stam in de kruin gericht geeft een schitterend effect.

  • Sfeerverlichting

Kijk wat de tuin nu nog nodig heeft aan subtiele verlichting om het geheel sfeervol te maken. Denk hierbij aan lampen met een kleine wattage.

Tuinverlichting op laagspanning

Het is aan te raden om tuinverlichting te gebruiken dat werkt op 12Volt. Dit is veiliger en heeft als voordeel dat het energiebesparend is in vergelijking met tuinverlichting dat op 220Volt werkt. Bij tuinverlichting op 12Volt heeft u wel een transformator nodig die de netstroom van 220Volt omvormt naar 12Volt. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals de traditionele tuinverlichting maar ook zonne-energie en LED verlichting.

Traditionele verlichting

De traditionele verlichting is de tuinlamp met een gloeilamp of spaarlamp. In tuinen is de traditionele tuinverlichting nog steeds de meest gebruikte tuinverlichting. Deze verlichting krijgt echter steeds meer concurrentie van andere soorten.

LED verlichting

De LED verlichting (Light Emitting Diode) is de laatste paar jaar sterk in ontwikkeling en zal zich de aankomende periode blijven ontwikkelen. Het grote voordeel van LED verlichting is, dat het enorm energiezuinig is. Daarnaast hebben de LED lampen ook een langere levensduur, waardoor het op de lange termijn minder kosten met zich mee brengt. LED verlichting is in meerdere kleuren verkrijgbaar, waardoor u de tuin de sfeer kunt geven die bij u past. Kijk altijd goed op de productverpakking welke materialen u dient te gebruiken.

Zonne-energie verlichting

De zonne-energie verlichting ziet u in steeds meer tuinen. Een groot voordeel van zonne-energie verlichting is, dat u hiervoor geen elektrakabels hoeft aan te leggen. De zonne-energie verlichting werkt volledig op zonne-energie en heeft hierdoor geen extra voeding nodig. De ontwikkeling van dit type verlichting is de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor u ook in de winter of op bewolkte dagen gewoon verlichting heeft. Laat u altijd wel goed voorlichten in de winkel, want er zit verschil tussen de zonne-energie tuinlampen qua kwaliteit en lichtopbrengst.

Type armaturen en bekabeling

Tuinverlichting02.jpg

Nu de voornaamste functies van de verlichting bekend zijn kun je over gaan naar het bepalen van het type armatuur. Je kunt kiezen uit verschillende typen zoals geïntegreerde armatuur die in de bestrating verwerkt is. Houd bij de keuze rekening met de lichtbron. Halogeen geeft bv een heldere straling die geschikt is voor het uitlichten van objecten en speciale plekken. De LED armaturen met deze lichtbron geven een verwaaid licht weer met een fonkelend uiterlijk. De LED Engine geeft daarentegen een krachtig en mooi gelijkmatig verdeeld licht.

Grondkabel

Welke kabel moet u in de tuin gebruiken om tuinverlichting aan te leggen? Voor kabels (220Volt) die in de grond komen te liggen, maakt u gebruik van YMvK-as kabel. Deze kabel heeft een stalen mantel die bescherming geeft wanneer u die per ongeluk met een schep zou raken. De grondkabel moet minimaal op 60cm diepte in de grond liggen. Gebruikt je laagspanning (12Volt) dan hoef je de kabel alleen te bedekken met aarde of tussen de planten verwerken. De laagspanningskabels zijn veilig ook al zou je deze beschadigen.

Buitenkabel

Voor elektradraad boven de grond, gebruikt u de buitenkabel. Als men spreekt over buitenkabel, dan wordt hiermee het type XMvK kabel bedoeld. De kabel mag alleen bovengronds worden toegepast en heeft geen stalen mantel. De buitenkabel wordt om de 30 cm vastgezet met een zadel. Bij een stopcontact, schakelaar of lasdoos de kabel om de 10cm vastzetten. Ook hier kun je weer een laagspanningskabel gebruiken als je met 12Volt werkt.

Trafo

Voor de 12 volts verlichting zijn er transformators in de handel inclusief licht/donker censor die het aan en uitschakelen van de verlichting zelf regelt. Wil je de verlichting niet de hele nacht aan laten dan heeft de trafo een instelbare timerfunctie. Ook kan de trafo uitgebreid worden met een bewegingsmelder. Zo zal de verlichting na uitgeschakeld te zijn weer ingeschakeld worden zodra iemand in het bereik van de bewegingsmelder komt.

Let op !

Als je met elektriciteit gaat werken, schakel dan altijd de stroom uit door de hoofdschakelaar in de groepenkast uit te zetten. Daarnaast dient de elektra in de tuin altijd geaard te zijn en in de groepenkast dient een aardlekschakelaar aanwezig te zijn. Dit alles om de veiligheid te waarborgen. Twijfel je aan je kennis wat betreft het aanleggen en aansluiten van de verlichting, twijfel dan niet om iemand in te schakelen met vakkennis van elektriciteit.

Links