Tips voor het kopen en plaatsen van een goede schutting

Inleiding

Een schutting is een belangrijk onderdeel van een tuin. Met een schutting kan je namelijk een grens maken tussen jouw tuin en die van je buren. Sommige mensen kiezen voor een heg als grens, maar dit vraagt meer onderhoud dan een schutting. Een schutting kan je gemakkelijk plaatsen en je hebt bijvoorbeeld de keuze uit het model en de hoogte. Er komt nog wel wat bij kijken als je een schutting wilt kopen en plaatsen. Waar komt de schutting nou eigenlijk precies te staan? En welk materiaal gebruik je voor de schutting? Kortom, waar moet je opletten als je een schutting wilt kopen en plaatsen?

Een schutting plaatsen

Je kan een nieuwe schutting op verschillende manieren plaatsen. De meeste mensen plaatsen een nieuwe schutting samen of in overleg met de buren. De schutting wordt dan precies op de erfgrens geplaatst. Wanneer dit het geval is heb je allebei evenveel te zeggen over de schutting, ongeacht wie de schutting betaald heeft. Maar niet iedereen kan het goed vinden met zijn buren. In dat geval kan je een nieuwe schutting beter op je eigen grond zetten. Je voorkomt dan problemen, omdat je buren niks over jouw schutting te zeggen hebben. Om de erfgrens te bepalen zal je het kadaster er op na moeten kijken. Verder zijn er bepaalde regels voor de hoogte van de schutting.

Een schutting kopen

Wanneer je een nieuwe schutting wilt, dan kan je kiezen uit een aantal soorten schuttingen. Het makkelijkste zijn de kant-en-klare schutting schermen. Deze schermen hebben een bepaalde afmeting en kunnen zo tussen de palen geplaatst worden. Je hebt de keuze uit verschillende maten, hoogtes en planken. Sommige mensen ontwerpen liever zelf een schutting. Denk bijvoorbeeld aan planken om en om. Of je nou schutting schermen koopt of zelf een schutting gaat timmeren, het is altijd belangrijk om op te meten wat de lengte van de schutting moet worden. Maak van tevoren een schets met de afmetingen van de lengte en de hoogte. Aan de hand daarvan kan je bekijken hoeveel schermen, planken en palen nodig hebt.

Materiaal

Er komt meer bij kijken als je een schutting wilt kopen en plaatsen. Wanneer je een schutting wilt plaatsen, dan is het belangrijk dat deze stevig is. Je wilt tenslotte niet dat de schutting bij de eerste de beste storm kapot waait. Belangrijk zijn hierbij de palen die de grond in gaan. Goed en sterk materiaal hiervoor is hardhout. Wanneer je de schutting zelf gaat plaatsen, dan is het belangrijk om de palen zo diep mogelijk de grond in te krijgen, zodat ze stevig vaststaan. Verder is het belangrijk dat de palen allemaal op gelijk hoogte staan. Dit kan je heel gemakkelijk zien door een draadje te spannen en met een waterpas te kijken. Wanneer de palen in de grond staan, kan je de schutting plaatsen. Een schutting kan van verschillende soorten hout gemaakt worden, denk bijvoorbeeld aan:

Onderhoud van de schutting

Je betaalt er misschien wat meer voor, maar een schutting van hardhout heeft het minste onderhoud nodig. Dit soort hout hoef je namelijk niet te inpregneren of te verven (mag natuurlijk wel). Hardhout is beter bestand tegen weersomstandigheden dan andere materialen. Een schutting van bijvoorbeeld vuren of grenen heeft wel meer onderhoud nodig. Deze moet bijvoorbeeld geïmpregneerd en/of geverfd worden. Wanneer je dit niet doet, zal de schutting er snel lelijk uit zien en verkleuren.

Prijs

Je hebt zelf in de hand hoe duur je schutting wordt. Wanneer je een schutting door een ander laat plaatsen, ben je duurder uit dan wanneer je dit zelf doet. Ook het materiaal dat je kiest voor je schutting is belangrijk. Hardhout is duurder dan andere soorten hout. Verder is het uiteraard belangrijk hoeveel meter schutting je wilt plaatsen en de hoogte. Kant-en-klare schutting schermen zijn rond de honderd euro, hier komen de palen nog wel bij.

Conclusie

Er komt nog heel wat bij kijken als je een schutting wilt kopen en plaatsen. Allereerst moet je de plek bepalen waar de schutting precies komt te staan. Meestal komt de schutting precies in het midden van de erfgrens te staan. Verder zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je een schutting wilt kopen. Kies je voor kant-en-klare schermen of timmer je liever je eigen schutting in elkaar. Verder is het materiaal van de palen en de schutting belangrijk. Hardhout is het duurste materiaal, maar tegelijkertijd ook het sterkste. Maar met het juiste onderhoud kan je ook jaren plezier hebben van een schutting die gemaakt is van ander soort hout.