Gevlochten tuinmeubelen kooptips

Gevlochten tuinmeubelen

Tuinset.jpgVorige week organiseerden onze vrienden een barbecue. Ze hadden een nieuwe tuinset gekocht. We brachten de hele avond door in hun gevlochten tuinstoelen. Het was heerlijk zitten. Ik kan het beoordelen want ik ben rugpatiënt. Vorig jaar bracht ik een hele avond door in een stijve, harde teaken stoel. Toen waren we om elf uur al terug thuis. De dag erop kon ik niet op of neer. Geef mij maar een gevlochten tuinstoel!
 

Tuinmeubelen maar dan gevlochten: hype

Vorig jaar is het begonnen. Iedereen die een nieuwe tuinset kocht, vond wel een aanbieding in de reclamefolders van gevlochten tuinsets en horeca apparatuur. En dit voorjaar komt de trend echt in the picture. Het goede nieuws is dat je voor zo’n gevlochten set niet eens geweldig veel geld moet neertellen. Ik zal prijskaartjes van € 15 per stoel, wel in de aanbieding. Eigenaardig genoeg zijn loungesets dit jaar al vanaf het voorjaar in de aanbieding. Tot voor kort waren tuinmeubels NA de zomerperiode afgeprijsd, zo rond eind augustus en september. Tegenwoordig wordt de echte vakantieperiode niet eens meer afgewacht! Dat is dus een meevaller in het voorjaar!

Eisen aan de materialen

Prijsverschil is kwaliteitsverschil. Dat is nog nooit anders geweest.

  • Algemeen
Vlecht.jpg

Voor gevlochten tuinmeubelen worden kunstofvezels gebruikt met een PVC coating. Duurdere modellen zijn gemaakt van een thermoplastische, synthetische, polyethyleen of polyester vezel. U heeft dan nog de keuze uit een ronde of platte vezel en ze zijn er in verschillende dikten (4,5 mm, 5 mm, 8 mm) en bijna alle kleuren. We gaan dit hier niet allemaal uitleggen want dan beland je in de chemieles. De regel is als volgt: hoe duurder, hoe beter. Althans daar gaan we vanuit. In elk geval is polyester enorm sterk en dat is ook noodzakelijk voor uw tuinmeubels. Niet alleen voor uw eigen gewicht, ook voor dat van uw bezoekers. Hoe beter de vezel, hoe vormvaster uw tuinset. En hoe minder kans op scheuren. De coating van de vezels is dan weer van belang voor de kleurvastheid. Anders gaat de boel verbleken van de zon: niet mooi! Handig is ook dat een goede coatinglaag als gevolg heeft dat de meubels snel drogen na een regenbui. Let er ook op, of beter gezegd probeer ook uit, of het gebruikte polyester een beetje rekt, zeg maar elastisch is. Anders zit u de hele avond op een stijve, keiharde stoel en dat is ondoenbaar. Ja natuurlijk: u kunt dit euvel altijd oplossen door een set kussens bij uw tuinset te kopen. Het advies in de meeste verkooppunten is om dat altijd te doen!

  • Het frame!
Frame.jpg

Uiteraard bent u op zoek naar een stevige tuinset die liefst jaren meegaat. Het frame is in die mate van belang dat u veilig moet kunnen zitten. Ook dat u geen onderhoud of slijtage heeft aan het buizenonderstel. In de regel is het frame gemaakt van aluminium. In het betere geval: uit aluminium met een coating. Niet alle gevlochten sets hebben een aluminium frame. Een goede buisdikte voor dit aluminium is minimaal 1,2 mm! Bij sommige gevlochten terrasstoelen voorzien door café’s, zie je wel eens dat de coating afgebladderd is. Dat is natuurlijk niet goed. Het is onaangenaam voor de onderarmen. En doordat de coating onderbroken is, worden de getroffen plekken ook sneller vuil. Een slechte coating betekent dus meer poetswerk! In het beste geval zijn de frames van roestvaststaal (RVS), soms ook wel, naar het schijnt ten onrechte, roestvrijstaal genoemd. Dit is een gunstige combinatie van staal en chroom. Uitermate beschermend tegen roest.

  • Afmetingen

Een gouden advies: kijk niet alleen naar de schoonheid, probeer ook uit. Dan zul je merken dat er veel verschil is in de breedte en diepte van bijvoorbeeld het basismodel van een gevlochten tuinstoel. Dat varieert van vrij smal (65 cm breed en 70 cm diep) tot aangenaam breed (99 cm) tot 100 cm diep.

  • Collecties
Ligstoel.jpg

Wat je ook zoekt, u vindt het altijd wel in de uitgebreide collecties. Deze omvatten zowel stoelen, fauteuils, zitbanken, voetbanken, long chaises, ligbedden, barstoelen, kussenbox, speelgoedkoffers als bijzettafels. Er zijn zelfs kinderstoelen te koop.

  • Onderhoud

Hoe beter de kwaliteit, hoe minder onderhoud. Soms volstaat gewoon een vochtige doek. Of een eenvoudig afwassopje. Sommige merken of fabrikanten bieden speciale poetsmiddelen aan. Lijkt ons een overbodig advies!

Conclusie

Met een bent u helemaal bij de tijd. Akkoord: een goede tuinset kost een paar centen. Maar… er zijn altijd wel aanbiedingen. Check wel eerst hoeveel plaats u ter beschikking hebt. En als u niet voldoende bergruimte hebt om uw tuinmeubels tijdens de winterperiode op te bergen, c.q. op te ruimen, kies dan voor een all season of all weather set! Soms zijn de kussen in de prijs inbegrepen… Veel succes met uw aankoop!