Wat is G4S cash services (voorheen geldnet)

Waarom wat is geldnet?

Vroeger zag je de vrachtwagens rijden met het logo Geldnet erop. Tegenwoordig rijden deze auto's met het logo G$s Cash services. Een waardetransport dat is duidelijk. Maar wat doet dit bedrijf nu, wat houden de werkzaamheden in. Onderstaand in het kort uitgelegd.

Historie van geldnet/G4S cash services

In het begin van de jaren 80 wordt Randstad beveiliging opgericht. Daarnaast bestond NL waardetransport (onderdeel van de NVD, de Nederlandse Veiligheidsdienst). De beide bedrijven fuseren in 1985 en worden in 1990 door de toenmalige PTT (hedendaags de TNT postgroep) overgenomen. Het bedrijf krijgt de nieuwe naam Geldnet. Geldnet is voor 50 % in handen van TNT postgroep. De overige eigenaar is G4S.

De internationale grondslag van het bedrijf G4S is gelegen in Denemarken, in 1901. Het bedrijf heette op dat moment Falck. Een tweede bedrijf Securicor is in 1935 opgericht in Engeland. In juli 2004 fuseren beide bedrijven tot Group 4 securicor, het huidige concern G4S.

TNT postgroep is in Nederland ontstaan in 1799 als Staatsbedrijf der Posterijen Telegrafie en Telefonie (PTT). In 1996 nam PTT het australische bedrijf TNT (Thomas Nationwide Transport) over. Het post onderdeel van PTT werd TPG (TNT post groep). PTT telecom ging zelfstandig verder als Koninklijke KPN bv. Sinds 2006 heeft TPG post zijn naam veranderd naar het huidige TNT post.

Enige jaren geleden is Geldnet volledig overgenomen door G4S. De naam Geldnet is toen vervangen door de naam G4S cash services.

Wat is G4S cash services?

G4S cash services is een bedrijf dat onderdeel uitmaakt van G4S. Een groot concern dat zich bezig houdt met beveiligings- en veiligheidsoplossingen. In totaal werken er meer dan 600.000 mensen en het concern is actief in meer dan 110 landen. Niet alleen houdt het concern zich bezig met waardetransporten, maar met beveiliging in de ruimste zin des woords. Ze zorgen voor de veiligheid op vliegvelden en in havens, in gevangenissen, beveiligen olieraffinaderijen enzovoort. G4S cash services in Nederland heeft circa 1000 personen in dienst. Naast de waardetransporten zijn zij ook in het bezit van geldtelcentrales.

Wat doet G4S cash services?

Het meest opvallende onderdeel van G4S cash services zijn de waardetransporten. Ongeveer 50 % van de Nederlandse markt is in de handen van G4S cash services. Het gaat hierbij niet alleen om geldtransporten. Ook zijn er transporten van waardevolle zaken, zoals postzegels, creditcards en telefoonkaarten. Ook worden de NS-kaartautomaten, parkeermeters en telefooncellen nog onderhouden. En de service van deze automaten en geldautomaten die niet aan bankgebouwen zijn gekoppeld liggen ook in handen van G4S cash services.

Hoe zien deze transporten eruit?

Wanneer het gaat om waardetransporten wordt gebruik gemaakt van sterk bepantserde transportauto's. Daarnaast zijn er transportauto's met waarde- en geldtransport die niet bepantserd zijn en worden bemand door 1 persoon. Deze transportauto's, die ondermeer de treinkaartautomaat en de parkeermeters bijhouden, zijn uitgerust met GPS-bepaling, een veiligheidssysteem dat de brandstoftoevoer stopt en natuurlijke centrale vergrendeling. De koffer waarin de goederen worden vervoerd is voorzien van een systeem dat de inhoud bij verkeerd gebruik onbruikbaar maakt.

Toekomst G4S cash services

Hoe ziet de toekomst van G4S cash services eruit, nu supermarkten en overige winkels een campagne voeren om geen contanten meer te gebruiken en enkel nog te chippen of pinnen. G4S cash services geeft in een persbericht in maart jl. aan dat hoewel het aantal cash betalingen in procenten afneemt, er steeds geld opegehaald wordt. Volgens G4S cash services is het een illusie dat er een cashloze winkel ontstaat. G4S cash services kan dus nog een aantal jaren voortbestaan....