Wie zijn de machtige Europese autobazen

Algemeen

Anno 2009 woedt er een felle overname en overleveringsstrijd tussen de machtige Europese autobazen. Drie concerns spelen hierbij een heel belangrijke rol, waarbij de topman van één van de drie ook Nissan er even bijdoet.

Volkswagen; Ferdinand Piëch

Ferdinand Karl Piëch wordt geboren op 17 april 1937 als kleinzoon van Ferdinand Porsche, de Porsche pionier. Zijn moeder is Louise Porsche een dochter van Ferdinand, zijn vader is de Weense advocaat Anton Piëch en de grote baas van volkswagen tussen 1941 en 1945 in Wolfsburg.

Aan de Hogeschool van Zürich studeerde hij werktuigbouwkunde, waarna hij in 1972 een bedrijfje opstart voor auto-constructie. Daarna gaat als afdelingshoofd bij Audi aan de slag. Op dat moment is Audi al in handen van Volkswagen. Binnen tien jaar, 1983, is hij vice voorzitter van Audi en in 1988 voorzitter. Onder zijn leiding werd onder andere de Audi Quattro op de markt gebracht.

In 1993 was Ferdinand Piëch bestuursvoorzitter van Volkswagen. Vanaf 2002 is hij president commissaris. Inmiddels is Ferdinand 72 jaar en nog steeds de belangrijkste figuur bij Volkswagen. Hij is een strijd aangegaan met zijn volle neef Wolfgang Porsche om het automerk Porsche als onderdeel binnen het Volkswagenconcern op te nemen.

Fiat; Sergio Marchionne

In het Italiaanse Chieti werd op 17 juni 1952 Sergio Marchionne geboren. Hij heeft een dubbele nationaliteit, namelijk Italiaans en Canadees.

Sergio behaalde zijn MBA in 1980 aan de University of Windsor. In 1983 behaalde hij zijn Bachelor of Laws (rechten, LLB) aan de Osgood Hall Law School of York University.

Na het behalen van zijn rechtenbul verloopt zijn carrière als volgt:

 • 1983; gaat hij in Canada aan de slag bij Deloitte & Touche als specialist accountancy en belastingen.
 • 1985 hij wordt controller bij Lason
 • 1988 hij is executieve vice president bij Glenex
 • 1990 hij vervult de functie van CFO bij Acklands Ltd
 • 1992 hij heeft de functie van CEO bij Algroup
 • 2002 hij wordt CEO bij SGS
 • 2003 tot heden is hij CEO bij de Fiat Group

Bij zijn aantreden bij Fiat was er een begrotingstekort van € 8.800.000.000,-- en lag er een alliantie met General Motors waar het bedrijf zich niet in kon vinden. Als eerste bereikte Sergio dat General Motors uit de alliantie stapte. Hij schrapte het midden management uit het bedrijf, waardoor geen fabrieken gesloten hoefde te worden. Hij heeft aangegeven wel te willen investeren in een opvolger voor de Alfa 147, maar niet in een SUV voor Alfa.

Sinds 1 mei 2009 heeft Fiat een 20% belang in het Amerikaanse Chrysler. Fiat draagt Chrysler kennis over voor het maken van auto´s die wel gewenst zijn. Rond 2013 kan het belang in Chrysler zijn opgelopen tot 51%.

Het doel van Sergio Marchionne is om de tweede autobouwer ter wereld te worden. Dit hoopt hij te bereiken door een krachtenbundeling van Fiat, Chrysler (Amerika) en de Europese tak van General Motors (waaronder ook Opel behoort). In de Financial Times die in mei 2009 werd uitgegeven is volgens de topman van Fiat een samengaan van Fiat en Opel een perfect huwelijk. Vanuit een technisch en industrieel oogpunt dan wel gezien.

Renault; Carlos Ghosn

Hij is de jongste van de drie grote bazen in Europa, hij werd geboren op 9 maart 1954 in Brazilië. Carlos Ghosn heeft ouders van Libanese komaf. Op 6 jarige leeftijd keert hij met zijn moeder en zus terug naar Libanon. Hier krijgt hij les op een Frans Jezuïeten school.

Op 16 jarige leeftijd volgt hij studies aan de Ecole Polytechnique en de Ecole des Mines de Paris. Hij spreekt de Franse, Arabische, Engelse en Portugese taal en kan zich in het Japans goed verstaanbaar maken.

Hij begint zijn carrière bij de bandenfabriek Michelin en op 27 (1981) jarige leeftijd is hij fabrieksdirecteur in Le Pey. Wanneer hij 31 (1985) is heeft hij de functie van operationeel directeur van de Zuid Amerikaanse vestigingen. Hij gaat in 1996 naar Renault waar hij executieve vice president wordt.

In 1999 krijgt Renault een belangrijk belang in Nissan. Carlos wordt het hoofd van Nissan en zet een ingrijpende reorganisatie op gang. Deze is zeer succesvol, maar hij moest wel ruim 20.000 mensen ontslaan en fabrieken sluiten. Het mogelijke faillissement wordt gekeerd en anno 2009 is Nissan de nummer 3 in Japan.

De bijnamen van Carlos zijn “Cost Killer” en “Samurai”. Hij heeft naast bovengenoemde functie ook nog functies in het bestuur van Alcoa, Sony en IBM. In 2008 stond hij 211e in de Forbes lijst. Hij heeft de volgende onderscheidingen:

 • 2001, Father of the Year door een Japanse community (welke door Carlo het meest wordt gewaardeerd)
 • 2002, Man of the Year, door het Franse magazine “Le Journal”
 • 2002, l’Automobile and Businessman of the Year, door “Fortune Magazine”

Carlos is getrouwd met Rita en samen hebben zij vier kinderen:

 • Caroline
 • Nadine
 • Maya
 • Anthony

Begin mei wordt Carlos naast zijn huidige functie ook voorzitter van de raad van toezicht en is dus de machtigste man binnen Renault. Het bedrijf zou volgens The Wall Street in onderhandeling zijn om het merk Saturn over te nemen van General Motors.