Mag u merk spullen verkopen

Inleiding

In dit artikel gaat het over merkrechten. Omdat veel mensen niet weten of er nu wel merkspullen mogen worden verkocht, of niet. Vaak is het zo dat een bepaald merk een soort van copyright aanvraagt over de producten die het bedrijf ontwerpt, en verkoopt aan detailhandelaren.

Hoe zit dat eigenlijk met die merken?

Laat ik nu eens een merk G-star nemen, G-star ontwerpt haar eigen kleding. Het merk G-star heeft zo ook een eigen modeshow. Alleen exclusieve merken hebben zoiets. Om G-star te mogen verkopen, moet de winkel aan verschillende voorwaarden voldoen. Wanneer de winkel daaraan niet voldoet, mag ook geen G-star verkopen. G-star mag alleen worden verkocht voor een bepaalde prijs geen enkele winkel mag daarvan afwijken, behalve wanneer die collectie in de uitverkoop gaat. Dan wordt via het hoofdkantoor doorgegeven hoeveel korting er gegeven mag worden op een bepaalde collectie. Wanneer de winkels zich daar niet aan houden mogen ze het merk niet meer verkopen, of krijgen ze een berisping van het hoofdkantoor.

Mogen wij nieuwe producten van exclusieve merken verkopen?

Nee, wij mogen geen exclusieve merken verkopen, omdat wij niet aan de voorwaarden voldoen. Wanneer wij dat wel doen, hebben we kans om een boete te krijgen.

Wat wordt er veel illegaal verkocht aan exclusieve merken?

Via verkoop websites zoals marktplaats of ebay, worden veel merkrechten geschonden. Vaak ziet u daar kleding van G-star of Bjorn borg boxers, voor weinig geld te koop staan. Voor consumenten heeft het geen gevolgen voor zover ik weet, maar voor de verkoper is dat weer wat anders, daar ga ik verderop in onder een ander kopje.

Wanneer mogen wel exclusieve merken verkopen?

Wij mogen exclusieve merken verkopen, wanneer ze tweedehands zijn. We kunnen dit verkopen via marktplaats of andere verkoop website. Ook mogen wij tweedehands merkkleding verkopen via een snuffelmarkt. Wij mogen dat aanbieden tegen elke prijs die we zelf bedacht hebben.

Hoe is dat dan met een outlet store?

Winkels die outlet verkopen, kopen de producten rechtstreeks in bij het bedrijf die het merk zelf produceert en verkoopt. Waar staat outlet voor? Outlet staat voor: uitlopende artikelen. Die uitlopende artikelen kon het bedrijf zelf niet kwijt in de tijd die zij voor de uitverkoop periode hebben gesteld. Niet alle artikelen, bijvoorbeeld showmodellen of de producten die ze echt niet verkocht konden krijgen. Gaan naar een outlet store.

Wat als we nu wel die producten verkopen met een merkrecht?

Wanneer we die producten wel verkopen is het mogelijk, dat we daarvoor een boete krijgen. De instantie die dat vaak geregeld is SBN-React (Stichting namaak bestrijding), de mensen die daar werken zijn opsporingsambtenaars zij controleren op snuffelmarkten, en op Internet. Ebay waarschuwt wanneer u een product gaat verkopen, voor namaak. Vroeg of laat krijgt u een e-mail waarin staat dat uw object verwijderd is. Enige tijd later krijgt u een e-mail van een al van SBN-React waarin staat dat u merkrechten heeft geschonden, en de boete die daarvoor staat. Daarna krijgt u diezelfde brief per post binnen met een onthouding verklaring. Een onthouding verklaring is een verklaring waarin u verklaart dat u nooit meer dat merk of een ander merk schendt. De boete die u in de e-mail en ook in de brief heeft gelezen, zal u sowieso moeten betalen. Wanneer u nogmaals het merk zal schenden, zal u een zeer hoge boete krijgen omdat hij heeft getekend dat u dat merk niet meer zou schenden.

Conclusie

Kijk uit wat u verkoopt, via Internet maar ook via een markt. Vroeg of laat komen ze erachter, natuurlijk speelt ook mee over welke hoeveelheden het gaat. Verder is er geen lijst te verkrijgen met daarop de beschermde merken.

Tip

Omdat er geen lijst bestaat. Zal u het via de zoekmachine moeten uitzoeken of het merk beschermd is of niet.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden